ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ – Πάντα επίκαιρο το αίτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας

Μηνύματα από τοπικούς φορείς με αφορμή την χθεσινή Ημέρα Μνήμης

 

Διαχρονικό, αλλά και εξαιρετικά επίκαιρο παραμένει το μήνυμα και το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την πρόσφατη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο οι πολιτικές ηγεσίες στον πλανήτη καλούνται να διαμορφώσουν ενδεχομένως νέες προσεγγίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η 19η Μαΐου που έχει οριστεί ως «Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» εξακολουθεί να αποτελεί μία ημερομηνία – ορόσημο για τις σημερινές γενιές των απογόνων των 353.000 ψυχών που χάθηκαν στον Πόντο και αργότερα στη Μ. Ασία.

Η επετειακή εκδήλωση μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Μαΐου στο Μνημείο των Αλησμόνητων Πατρίδων στην Ανατολή, σύμφωνα με τις αυστηρές υγειονομικές διατάξεις, χωρίς την παρουσία κοινού και με αυστηρά περιορισμένο αριθμό εκπροσώπων τοπικών φορέων που θα καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο.

Όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου Σιμέλα Μωϋσιάδου ανεξάρτητα από τις συνθήκες της πανδημίας αποτελεί ιστορικό καθήκον και χρέος η διατήρηση της ζωντανής μνήμης της Γενοκτονίας, για να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα πουθενά στον πλανήτη.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10 με Δοξολογία στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας Ανατολής και στις 10.45 θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο των Αλησμόνητων Πατρίδων.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Εξάλλου, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Στην επιστολή του κ. Δημητρίου αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Θεωρούμε υπέρτατο χρέος μας  να θυμίζουμε και να απαιτούμε κάθε στιγμή όχι μόνο την ηθική δικαίωση για τον απάνθρωπο θάνατο των Ιεραρχών, Ιερομονάχων, Επιχειρηματιών, Επιστημόνων, Δασκάλων, Μανάδων, Πατεράδων, των Αδελφών μας αλλά και την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ως εκ τούτου σας ζητούμε όπως συζητήσετε την παρούσα πρόταση μας στην διοικητική επιτροπή της ΚΕΕΕ και αποφασίσετε για όλες εκείνες τις ενέργειες, προς τα αρμόδια Υπουργεία καθώς και προς τα Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια, για την κινητοποίηση  όλων,  για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των  Ελλήνων του Πόντου από τη Διεθνή Κοινότητα  καθώς και την καταδίκη κάθε προσπάθειας άρνησής της, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η «Ενότητα Πολιτών»

Ανακοίνωση για τη χθεσινή ημέρα, εξέδωσε και η παράταξη «Ενότητα Πολιτών».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Στις 19 Μαΐου 1919 ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να οργανώσει αυτοπροσώπως τη β’ φάση της γενοκτονίας των Ποντίων. Η πολιτική της Οθωμανικής στην αρχή και στη συνέχεια της Κεμαλικής Τουρκίας, που υλοποιήθηκε μέσω δολοφονιών, λεηλασιών, πυρπολήσεων και διωγμού, «στοίχισε» στον Ποντιακό Ελληνισμό πάνω από 350.000 νεκρούς -το 50% περίπου του πληθυσμού – και την απώλεια της πατρογονικής τους εστίας. Το 1994 με απόφαση του το Ελληνικό Κοινοβούλιο καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού»

Αυτή είναι η ιστορία που κουβαλάνε σήμερα η Ανατολή, η Μπάφρα, η Νεοκαισαρεία και όλες οι προσφυγικές κοινότητες ανά την χώρα. Μια ιστορία προσφυγιάς αλλά και δύναμης. Με αφορμή τη σημερινή μέρα κι επειδή και στα Γιάννενα υπάρχει μια ζωντανή ποντιακή κοινότητα και παράδοση, είναι αναγκαίο όλοι μας να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή. Ιδιαίτερα η νέα γενιά Ποντίων του Δήμου η οποία πρέπει να διατηρήσει την προσφυγική της συνείδηση. Να συντηρήσει τις μνήμες από τις αφηγήσεις των παλιότερων, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική, το χορό και τα τραγούδια τα Ποντιακά γιατί αυτή είναι η αφετηρία της, η ιστορία και η ταυτότητά της. Τέλος, οφείλουμε όλοι μαζί να συνεχίσουμε τους αγώνες για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων».

Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»

Σε μήνυμά της η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», επισημαίνει και τα εξής:

«Ημέρα μνήμης, της τραγωδίας που βίωσε ο Ποντιακός Ελληνισμός το 1919, καθιερώθηκε η 19η Μαϊου. Ημέρα που θυμίζει τις αγριότητες των Κεμαλικών ορδών εναντίον των Ελλήνων του Πόντου, τους οποίους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους, αφανίζοντας περί τις 350.000 Έλληνες . Επί οκτώ χρόνια επιδίδονταν σε αγριότητες ο Κεμαλικος στρατός για να ολοκληρώσει το έργο του ξεριζωμού το 1923 με τις εκατοντάδες χιλιάδες των προσφύγων να καταφεύγουν προς τις ελεύθερες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και πολλές περιοχές στην Ήπειρο, στην οποία άρχισαν την ζωή τους από το μηδέν.

Δεν υπάρχει Ποντιακή οικογένεια που να μη έχασε ανθρώπους από την θηριωδία των νεότουρκων του Κεμάλ. Τις σφαγές, τους εξολοθρευμούς των Ποντίων δεν τους λησμόνησε ποτέ ούτε ο Ελληνισμός του Πόντου ούτε η μητέρα πατρίδα που αγκάλιασε όλους όσους κατάφεραν να ξεφύγουν από τις Κεμαλικες διώξεις. Βαθειά χαραγμένη στην μνήμη μας η 19η Μαϊου πρέπει να μένει άσβεστη και να μεταλαμπαδεύεται σε όλες τις γενιές των Ελλήνων. Η Ελληνική Πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, έχουν ιερή υποχρέωση να επιδιώξουν την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων ως ειδεχθές έγκλημα».

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας

Σε μήνυμα του Δημάρχου Πρέβεζας, Ν. Γεωργάκου, για την 19η Μαΐου

ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

«Η μνήμη αποτελεί την άσβεστη φλόγα τιμής και μη διαγραφής των εγκλημάτων και γενοκτονιών που διέπραξε η Τουρκία όπως και στους Έλληνες της Μικράς Ασίας, της Πόλης αλλά και στους Αρμένιους και Ασσύριους.  Όμως εκτός από την άσβεστη μνήμη υπάρχει και το ιερό καθήκον από κάθε Έλληνα και κάθε σύγχρονο πολίτη ενός πολιτισμένου κόσμου, το καθήκον της δικαίωσης των 353.000 σφαγιασθέντων και δολοφονημένων αθώων ψυχών, μέσα από τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των προγόνων των αδελφών συντοπιτών μας με τις 1130 βεβηλωμένες εκκλησιές, τα 960 κατεστραμμένα σχολεία, τις 815 ξεριζωμένες κοινότητες. Πρόσφατα με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν δόθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα άρσης της παγκόσμιας ανοχής και  του διεθνή στρουθοκαμηλισμού της ενοχής των εγκλημάτων των γενοκτόνων  νεοοθωμανών.

Ας είναι το γεγονός αυτό, η απαρχή μίας νέας δυναμικής περιόδου αγώνα και ενημέρωσης για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όλοι μαζί ενωμένοι, σαν σε ένα Πυρρίχιο που εκφράζει την αντανάκλαση της αιώνιας Ελλάδας και το πολεμικό ήθος προσανατολισμένο στο πιο υψηλό ιδανικό, αυτό της Ελευθερίας και στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση ας εκπληρώσουμε το ιερό αυτό καθήκον.

Ως Δήμαρχος Πρέβεζας ανακοινώνω την έναρξη των διαδικασιών για την ανέγερση ενός μνημείου μνήμης και τιμής, στην πόλη της Πρέβεζας, για τα 353.000 θύματα της γενοκτονίας, την αποστολή ενημερωτικών επιστολών προς όλες τις αδελφοποιημένες πόλεις στα δίκτυα που συμμετέχουμε για τη διεθνή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση καθώς και την πρότασή μου στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για μία ανάλογη δράση σε διεθνές επίπεδο από το φορέα των Δήμων. Η διαρκής υπόμνηση της Ποντιακής Γενοκτονίας από την Τουρκία και ο αγώνας για τη διεθνή της αναγνώριση είναι ιερό καθήκον. Κανένα έγκλημα και δε τα εγκλήματα γενοκτονιών δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα και μη αναγνωρισμένα από τη διεθνή κοινότητα. Σίγουρα δεν ξεχνώ μα πάντα αγωνίζομαι και προσπαθώ για τη δικαίωση και ανάπαυση των αθώων ψυχών των 353.000 Ελλήνων Πόντιων προγόνων μας από τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας».

Ο Δήμος Αρταίων

Εξάλλου, στα χρώματα, του μαύρου και του κόκκινου, «ντύθηκε» χθες βράδυ το Δημαρχείο της Άρτας.

Τιμώντας τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, στο μήνυμά του αναφέρει σχετικά: «Ημέρα Μνήμης η σημερινή για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η Άρτα δεν ξεχνά και τιμά τον Ελληνισμό του Πόντου, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που ξεριζώθηκαν από τους Τούρκους. Είναι μία μαύρη επέτειος, που μαρτυρά σε όλο τον κόσμο ότι οι θηριωδίες δεν πρέπει να ξεχνιούνται, όχι για να γίνουν αντικείμενο εκδίκησης, αλλά για να κρατούν ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση. Ως Δήμος, έχοντας έντονο το Ποντιακό στοιχείο εδώ στη Βίγλα, είμαστε δίπλα σε αυτές τις προσπάθειες. Οι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν και ήρθαν στην Άρτα έκαναν οικογένειες, πρόκοψαν και η παρουσία τους τιμά την περιοχή μας. Στη σημερνή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, αποφασίσαμε την ίδρυση Δικτύου πόλεων με ποντιακές κοινότητες για την προώθηση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας