Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

ΠΡΩΗΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ – Περιφέρεια: «Νόμιμη η χωροθέτηση στον Κατσικά»

Από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και από τον ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, οι πρώτες αντιδράσεις για την χωροθέτηση του Κλειστού στην περιοχή του Κατσικά, που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης – Τι απαντά η Περιφέρεια Ηπείρου

 

Οι πρώτες αντιδράσεις για την απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου, να χωροθετήσει τελικά το πρώην Κλειστό της Ξιφασκίας στην έκταση των 1.000 στρεμμάτων στον Κατσικά, είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, από τον Σύλλογο Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων.

Μετά την τελευταία τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο για χωροθέτηση του Μεγάλου Κλειστού Γυμναστηρίου, στον Κατσικά, και όχι τελικά στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, φαίνεται πως φορείς, κόμματα και σύλλογοι, θα αντιδράσουν στην απόφαση αυτή.

Αυτό φάνηκε καταρχάς στην χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αρχικά σημειώνεται πως «ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ανακοινώνει τη χωροθέτηση του προκάτ κλειστού ξιφασκίας δίπλα ακριβώς στη λίμνη Παμβώτιδα στο αγρόκτημα Κατσικά, χωρίς καμία μελέτη και γνωμοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών και φυσικά χωρίς καμία συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο».

Και στη συνέχεια επισημαίνει: «Αδιαφορώντας τόσο για το χαρακτηρισμό του αγροκτήματος ως ‘πάρκο’, όσο και για το ότι υπάρχουν εκτάσεις στο λεκανοπέδιο χοροθετημένες για αθλητικές εγκαταστάσεις. Δύο πολύτιμα χρόνια χάθηκαν και το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται. Από τον αθλητικό σχεδιασμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθήκαμε στην ανυπαρξία σχεδιασμού και στη χαρακτηριστική προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα του κλειστού γυμναστήριου της πόλης των Ιωαννίνων, από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών».

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζει στην ανακοίνωσή του και την πρόφαση ανακοίνωση της Μ. Κεφάλα για τον ποδηλατόδρομο αναφέροντας: «H βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ  Μαρία Κεφάλα, επικαλούμενη το σύνολο της τοπικής κοινωνίας χωρίς φυσικά να την έχει ρωτήσει, ζητάει αλλαγή της οριοθέτησης της λίμνης, ώστε «η κόκκινη γραμμή» να επανέλθει στο φυσικό όριο της λίμνης. Φυσικά δεν ρώτησε κανέναν αρμόδιο φορέα να γνωμοδοτήσει για αυτό. Και όλα αυτά με πρόσχημα το έργο του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου – πεζόδρομου. Οι δηλώσεις γίνονται την ώρα που το Προεδρικό Διάταγμα για την λίμνη Παμβώτιδα παραμένει στα συρτάρια ενώ ήταν ολοκληρωμένο από το 2019 και ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης καταργείται. Ο  αρμόδιος Υφυπουργός κ. Αμυράς άραγε συμφωνεί με αυτή την πρωτοβουλία της κ. Κεφάλα; Τι άποψη έχει για τις καταπατημένες λίμνες;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλεί τέλος τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, να τοποθετηθεί δημόσια για τα ζητήματα αυτά.

Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, στην οποία υπενθυμίζει αρχικά πως «οι υγρολιβαδικές εκτάσεις είναι από τα πλέον απειλούμενα ενδιαιτήματα της λίμνης, καθώς η έκτασή τους είναι μειωμένη κατά 90% σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια και περιορίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή του Κατσικά. Παράλληλα είναι κοιτίδες διατήρησης της βιοποικιλότητας, καθώς αποτελούν τον μοναδικό βιότοπο για το ενδημικό είδος ορθόπτερου Chorthippus lacustris, καθώς και περιοχές διατροφής και αναπαραγωγής για αμφίβια, ψάρια και πουλιά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και απειλούμενα είδη, όπως η Χαλκόκοτα, ο Κρυπτοτσικνιάς, η Βαλτόπαπια, ο Λευκός Πελαργός κ.α. Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί την περίοδο 2011-2013 αποδείχτηκε ότι τα υγρολίβαδα Κατσικά φιλοξενούν τουλάχιστον 59 είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών και απ’ όλα τα απειλούμενα υδρόβια είδη που απαντώνται στη λίμνη το 80% παρατηρείται σε αυτές τις εκτάσεις (Μπούκας και συν. 2014)».

Στη συνέχεια στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, σημειώνει: «Εάν η Περιφέρεια Ηπείρου επιθυμεί να αναβαθμίσει την εν λόγω περιοχή όπως επικαλείται, οφείλει να το κάνει με τρόπο που δεν υποβαθμίζει το περιβάλλον αλλά αντίθετα το προστατεύει και το αναδεικνύει. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων εδώ και χρόνια έχει υποστηρίξει τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού πάρκου στην περιοχή με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη της βιοποικιλότητας της περιοχής. Σε συνδυασμό με την κατάλληλη ανάπτυξη και ανάδειξη κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής όπως η κτηνοτροφία που παραδοσιακά ασκείται εκεί, θα μπορούσε να δώσει μια πραγματική ώθηση σε αυτό το τμήμα της πόλης και ταυτόχρονα να αποδείξει πως άνθρωπος και φύση μπορούν να συνυπάρξουν. Για τους λόγους αυτούς ζητάμε από την Περιφέρεια Ηπείρου να επαναξιολογήσει τη θέση μετεγκατάστασης του κλειστού ξιφασκίας σε έκταση η οποία μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλη για μια τέτοια υποδομή και ταυτόχρονα δεν υποβαθμίζει άκρως σημαντικές περιβαλλοντικές εκτάσεις όπως στην περίπτωση των υγρολίβαδων του Κατσικά. Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο κάθε κάτοικος αυτής της πόλης οφείλει να προστατέψει και να σεβαστεί τις τελευταίες υγρολιβαδικές εκτάσεις της λίμνης».

Η απάντηση της Περιφέρειας

Άμεση ήταν χθες η απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου, τόσο προς τον Σύλλογο Περιβάλλοντος, όσο και ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων.

Αρχικά η Περιφερειακή Αρχή, επισημαίνει πως η ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος για την τοποθέτηση του πρώην Κλειστού Γυμναστηρίου Ξιφασκίας που μεταφέρεται από τις πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού στην περιοχή Κατσικά, είναι προφανές ότι προέρχεται από έλλειψη ενημέρωσης, την οποία η Περιφέρεια Ηπείρου είναι πρόθυμη να παράσχει όποτε το επιθυμεί.

Και στη συνέχεια επισημαίνει και τα εξής: «Η Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε την υποχρέωση να αναβαθμίσει τις συνολικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι οποίες ήταν επί χρόνια εγκαταλειμμένες και αποτελούσαν εστίες ρύπανσης και συσσώρευσης καύσιμης ύλης που μπορούσε ανά πάσα στιγμή να θέσει σε κίνδυνο την περιοχή. Το σχέδιο – για το οποίο εκπονείται συνολική μελέτη – περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ευρύτερου μητροπολιτικού-περιβαλλοντικού πάρκου στο οποίο θα συνυπάρχουν αγροτικές δραστηριότητες, αγορά παραγωγών και  αθλητικές- πεζοπορικές δραστηριότητες αναψυχής.

Ήδη με τις εργασίες καθαρισμού που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα,  η περιοχή αρχίζει  να αναδεικνύεται και σταδιακά αποκαθίσταται η θλιβερή εικόνα που επί δεκαετίες υποβάθμισε και το περιβάλλον και τον οικισμό του Κατσικά.

Όσον αφορά το πρώην Κλειστό  Ξιφασκίας, αυτό θα χρησιμοποιείται για πολλαπλές χρήσεις και δραστηριότητες δεν υποβαθμίζει το περιβάλλον, η χωροθέτηση και η εγκατάσταση του είναι νόμιμη και απολύτως συμβατή με το σύνολο των παρεμβάσεων και σκοπών που πρόκειται να γίνουν στην περιοχή και για τις οποίες παραχωρήθηκε η έκταση στην Περιφέρεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ως προς τους προβληματισμούς της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,  χωρίς να θέλουμε να υπεισέλθουμε σε άλλα ζητήματα, επισημαίνουμε ότι είναι ευνόητο ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς του πρώην Κλειστού και πριν την εγκατάστασή του θα ληφθούν όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις και εγκρίσεις».

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ