Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Πρόσω ολοταχώς για Ιωάννινα το Κλειστό της Ξιφασκίας

Οριστική φαίνεται πως είναι η απόφαση της μεταφοράς του κτιρίου στην πόλη μας, μαζί με το γυμναστήριο – προπονητήριο από τις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού – Για τη χωροθέτησή του, προκρίνεται ως η πλέον κατάλληλη θέση, εντός των εγκαταστάσεων του Πανηπειρωτικού Σταδίου

 

Αίσιο τέλος φαίνεται πως έχει το θέμα της μεταφοράς στα Ιωάννινα του Κλειστού της Ξιφασκίας, ένα θέμα που εδώ και πολλούς μήνες, απασχόλησε έντονα την τοπική κοινωνία και αποτέλεσε ακόμη και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Όπως έγινε ήδη γνωστό τις τελευταίες ώρες, το κόστος της αποσυναρμολόγησης και της μεταφοράς του στα Ιωάννινα, ανέρχεται στο ποσό των 2 εκ. ευρώ περίπου που αποφασίστηκε να διατεθεί από το Περιφερειακό Ταμείο Ηπείρου, ώστε να μεταφερθούν στην πόλη, τόσο το πρώην Κλειστό της Ξιφασκίας, όσο και το γυμναστήριο – προπονητήριο από τις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Ήδη και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Α», μέσω της άριστης συνεργασίας που υπήρξε μεταξύ του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, του προέδρου του ΠΕΑΚΙ, Παντελή Κολόκα, του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργού κ. Γεωργιάδη, και του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, προχώρησαν αρκετά γρήγορα οι αναγκαίες διαδικασίες για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να βρισκόμαστε, ένα βήμα πριν την μεταφορά του Κλειστού στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Χθες, ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έδωσε λεπτομέρειες και για τις συζητήσεις των τελευταίων μηνών με τα συναρμόδια υπουργεία και με την εταιρεία LAMDA στην οποία έχουν περιέλθει οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού και διευκρίνισε πολλά από τα θολά σημεία των αποφάσεων που ήδη έχουν ληφθεί και τι αυτές περιλαμβάνουν.

Για τις αποφάσεις που έλαβε η Περιφέρεια Ηπείρου, να προχωρήσει στην ανάληψη της συγκεκριμένης δαπάνης, υπάρχει ανέφερε η σύμφωνη γνώμη και του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, με τον τελευταίο στο έγγραφό του να δεσμεύεται πως «η ΓΓΑ θα στηρίξει με κάθε δυνατό μέσο και με όλους τους αναγκαίους πόρους, ώστε οι εγκαταστάσεις να καταστούν λειτουργικές και να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς σκοπούς που μπορούν να καλύψουν».

Ουσιαστικά, η ΓΓΑ δεσμεύεται πως θα αναλάβει την κάλυψη του κόστους που θα απαιτηθεί, ώστε για τη συναρμολόγηση του κλειστού και κυρίως για την προμήθεια του εξοπλισμού του, ώστε να γίνει πραγματικά ένα σύγχρονο γυμναστήριο, για αθλήματα σάλας.

Στις συζητήσεις που έγιναν, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης και με την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έχει αναλάβει την αποσυναρμολόγηση των εγκαταστάσεων, συμφωνήθηκε η χαμηλότερη δυνατή τιμή, σε σχέση με το αν υπολογιζόταν η αγορά του υλικού ως «σκραπ», κάτι που θα είχε εκτοξεύσει σε δυσθεώρητα επίπεδα το κόστος.

Αναφορικά με το γυμναστήριο – προπονητήριο, αυτό συμπεριλαμβάνει και το σύνολο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του. Οι διαστάσεις του κλειστού ξιφασκίας είναι 150Χ65 μ. και καταλαμβάνει έκταση 10,5 στρεμμάτων, ενώ για τη χωροθέτησή του, προκρίνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή ως η πλέον κατάλληλη θέση, εντός των εγκαταστάσεων του Πανηπειρωτικού Σταδίου, στην είσοδο της πόλης.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ετοιμαστούν, από τεχνοκράτες, μελέτες για τον τρόπο εγκατάστασης του Κλειστού της Ξιφασκίας στο Πανηπειρωτικό, καθώς το μεγάλο αυτό κτίριο δεν πρόκειται να τοποθετηθεί και να «ξαναστηθεί» με τον ίδιο τρόπο που υπάρχει τώρα στο Ελληνικό.

«Μάς είχε ζητηθεί το 2019 από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη η μελέτη του Κλειστού, την οποία παραδώσαμε μαζί με την πολεοδομική άδειας στις 17 Μαΐου 2019. Επειδή ήταν άδεια μελέτης – κατασκευής μάς απάντησε ότι τα θέλει αναλυτικά και τα οποία βγήκαν τον Ιούλιο του 2019, με το κόστος να ανέρχεται σε 15 εκ. ευρώ, αλλά τότε ο κ. Βασιλειάδης είχε αποχωρήσει. Όλα αυτά ναυάγησαν και ξεκινήσαμε και πάλι από την αρχή», εξήγησε χθες ο περιφερειάρχης.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ