«Προστατευόμενο τοπίο» η περιοχή δυτικά της Β. Πίνδου

Ευχαριστήρια επιστολή για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, από την Ένωση Ξενοδόχων προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος

Το ΚΕΠΑ οργάνωσε το 2ο Συνέδριο με τίτλο «International Tree Planting Initiative» (Διεθνής Πρωτοβουλία για την Φύτευση Δένδρων) στο Μπουραζάνι της Κόνιτσας, , όπου παραβρέθηκε και η Ένωση Ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ένωσης Ξενοδόχων, την πρώτη ημέρα του συνεδρίου συμμετείχε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς όπου ανακοίνωσε την έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία η έκταση (πάνω από 200.000 στρέμματα) από το δυτικό όριο της Προστατευόμενης Περιοχής της  «Βόρειας Πίνδου» μέχρι την συνοριακή γραμμή με την Αλβανία που περιλαμβάνει 40 χιλ. του ποταμού Σαραντάπορου, 20 χιλ. του ποταμού Αώου και 8 χιλ. του ποταμού Βοϊδομάτη  εντάσσεται στην κατηγορία του «Προστατευόμενου Τοπίου».
Η πράξη αυτή είναι ο προπομπός της μελλοντικής ένταξης της περιοχής στην Προστατευόμενη Περιοχή της «Βόρειας Πίνδου» ώστε τα δυτικά όρια αυτής να επικοινωνούν με το Εθνικό Πάρκο του Αώου ποταμού στην Αλβανία για να προχωρήσουμε στο μέλλον στην δημιουργία του διακρατικού Πάρκου στον Αώο ποταμό (Ελλάδα – Αλβανία) με τον κοινό τίτλο Wild River National Park, κοινού Γεωπάρκου με κοινό Branding (Αώος – Vjosa).
Η Ένωση Ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων από τις 28 Ιουνίου του 2022 μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου 2022 ήταν σε εβδομαδιαία επικοινωνία με τους συνεργάτες του κ. Αμυρά και με τον ίδιο τον υφυπουργό για την επίτευξη του προαναφερόμενου αποτελέσματος.
«Για αυτό τον λόγο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά για την σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε το αίτημά μας, την αποτελεσματικότητά του και την συνεχή συνεργασία μαζί μας. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου προτάθηκε από την ΕΞΝΙ η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, μέσω του ΚΕΠΑ, της παροχής δωρεάν δενδρυλλίων Δρυός εμβολιασμένων με τον μύκητα  της τρούφας προς τους δασικούς συνεταιρισμούς των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της χώρας μας σε συνεργασία πάντοτε με τον οικείο ΟΤΑ. Η καλλιέργεια της τρούφας, όπως κατά κόρον συμβαίνει στο εξωτερικό, θα μπορούσε να δημιουργήσει καινούργια προϊόντα, υψηλή γαστρονομία και ενίσχυση του τουριστικού Branding, δημιουργώντας  συνθήκες ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξής και συμπληρωματικού εισοδήματος στους κατοίκους των περιοχών αυτών», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.