Πρώτη δημόσια τοποθέτηση με… επιθέσεις κατά πάντων

Ο Αλ. Καχριμάνης έκανε γνωστό πως  ενημερώθηκε μόνο από τα δημοσιεύματα και όχι από το Πειθαρχικό για την ποινή της αργίας, ενώ αμφισβήτησε την ουσία της ποινής, η οποία ακόμη και αν επιβληθεί, θα προσβληθεί στο ΣτΕ

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αλ. Καχριμάνης, αποφάσισε να τοποθετηθεί δημόσια για πρώτη φορά, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και την εισήγηση αυτού για την επιβολή ποινής αργίας 30 ημερών στον ίδιο και 15 ημερών στην αναπληρώτρια περιφερειάρχη κα Νάκου.

Ο περιφερειάρχης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, στην πρώτη του απάντηση, έδωσε… νομικής φύσης επιχειρήματα, έκανε προσωπικές αναφορές, αλλά και… επιθέσεις κατά πάντων, ενώ στα επιχειρήματα που πρόβαλε έκανε γνωστό ακόμη πως ενημερώθηκε μόνο από τα δημοσιεύματα και όχι από το Πειθαρχικό και στη συνέχεια αμφισβήτησε την ουσία της ποινής.

«Η απόφαση του Γραμματέα εκ του νόμου δεν εκτελείται ούτε όσο διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ούτε όσο εκκρεμεί στο Δικαστήριο η αίτηση αναστολής. Και εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής και στη συνέχεια ακυρωθεί η απόφαση, δεν εκτελείται ποτέ, για τον απλό λόγο ότι αν το ΣτΕ που είναι ο τελικός κριτής, ακυρώσει την ποινή, είναι σαν να μην επιβλήθηκε ποτέ και από κανέναν.  Δεν τα λέω εγώ αυτά, ο νόμος τα λέει.

Οφείλω να τονίσω πως η γνώμη του Πειθαρχικού Συμβουλίου  είναι σεβαστή. Όμως εκ του Συντάγματος όλες οι αποφάσεις των διοικητικών οργάνων κρίνονται από τα αρμόδια δικαστήρια. Ποιος είναι ο λόγος που εγώ θα πρέπει να παραιτηθώ από τον φυσικό μου δικαστή; Όποια και να είναι η απόφασή του θα είναι επίσης απολύτως σεβαστή», ανέφερε.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Η εν λόγω αναφορά και πως αυτή προκύπτει εκ του Νόμου που ορίζει – όπως είπε ο Αλ. Καχριμάνης – ότι η ποινή δεν εκτελείται όσο διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής ή για όσο διάστημα εκκρεμεί η αίτηση αναστολής έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα είπε προ μηνών ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, μιλώντας στο Ioannina.

Αυτό ωστόσο αποδεικνύεται και από την ίδια την πραγματικότητα με την ποινή της 10ήμερης αργίας που ο ίδιος επέβαλε στον δήμαρχο Πάργας Νικ. Ζαχαριά.

Επίθεση και σε Μέσα Ενημέρωσης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV και παρότι ανέφερε αρχικά πως δεν έχει λάβει γνώση για το περιεχόμενο της εισήγησης του Πειθαρχικού, τοποθετήθηκε με μία μακροσκελή δήλωση σχετικά με τα δημοσιεύματα του τοπικού και αθηναϊκού Τύπου, κάνοντας λόγο για «συκοφάντες» και «υβριστές» που όμως δεν αποφασίζουν αυτοί, αλλά οι δικαστές.

Ένα ευρύ μέτωπο κριτικής αφιέρωσε στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ σημειώνοντας πως είναι διαφορετική η άσκηση κριτικής και άλλο να «στάζει χολή» κάποιος, μιλώντας για συγκεκριμένες περιπτώσεις που έρχονται από το παρελθόν.

«Ο ρόλος του Τύπου είναι να ενημερώνει και όχι να πυροβολεί, γιατί γίνονται και παρεξηγήσεις και αυτές (σ.σ. οι παρεξηγήσεις) ενίοτε λύνονται και στα δικαστήρια»», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τα πυρά και την κριτική του περιφερειάρχη δεν ξέφυγαν ούτε οι ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, λέγοντας πως ούτε αυτοί είναι στο απυρόβλητο, υπενθυμίζοντας την ιστορία με τη σύμβαση 717 για τον ελληνικό σιδηρόδρομο που δεν υλοποιήθηκε και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ελεγκτές για τα πορίσματά τους.

Για τον Γράμμο

Εξάλλου, κατά τη χθεσινή δημόσια τοποθέτησή του ο Αλ. Καχριμάνης, αν και δεν έχει ενημέρωση για την εισήγηση του Πειθαρχικού, θέλησε να μιλήσει περισσότερο για την υπόθεση του Γράμμου όπου όπως έχει διαρρεύσει το Πειθαρχικό τον απάλλαξε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Εκεί υποστήριξε πως πίσω από όλη αυτήν την υπόθεση βρίσκεται ένα ολόκληρο παρασκήνιο που έχει την απαρχή του στις καταγγελίες του ιδίου ήδη από το 2018 για τα «ωραία βοσκοτόπια» στο Γράμμο, υπόθεση που αποτέλεσε τον καταλύτη των εξελίξεων για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις παράνομες επιδοτήσεις.

«Η υπόθεση του Γράμμου δεν ήταν η διάνοιξη του δρόμου αλλά όλα αυτά τα οποία κατήγγειλα από το 2018 και νωρίτερα για εκείνους που είχαν δηλώσει ωραία βοσκοτόπια χωρίς ζώα, για να εισπράττουν επιδοτήσεις.

Οι εξελίξεις μπορεί να είναι καταιγιστικές. Και δεν αναφέρομαι στους ελεγκτές της Αρχής Διαφάνειας αυτή τη φορά.

Χωρίς να αποκλείεται, όσοι έδωσαν πανελλαδική δημοσιότητα στο θέμα και ετοίμασαν το σκαμνί για τον περιφερειάρχη να καθίσουν οι ίδιοι πάνω. Το λέω αυτό γιατί αν διαβάσει κανείς όλη την αλληλογραφία από τους ελεγκτές, από όλους αυτούς οι οποίοι έβγαλαν αποφάσεις και θεώρησαν ότι εγώ θα κάνω ένα μέγα έγκλημα, θα μάθουμε πολλά. Εγώ έμαθα πολλά», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε σε περισσότερο προσωπικό τόνο και ανάλογο ύφος. «Εγώ όταν ήρθα από το Μέτσοβο στα Γιάννενα ως Νομάρχης ήρθα με ένα όραμα, να βοηθήσω τον τόπο γνωρίζοντας ότι αυτή η δουλειά είναι για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα. Αυτή η είναι η αυτοδιοίκηση και εγώ τόσα χρόνια που την υπηρετώ, το γνωρίζω καλά», κατέληξε.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Η τοποθέτηση του περιφερειάρχη με τη δήλωσή του για την εισήγηση του Πειθαρχικού και ό,τι πιθανόν ακολουθήσει, προκάλεσε τις εύλογες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που προτίμησε στο σύνολό της πάντως να κρατήσει χαμηλά τους τόνους αποφεύγοντας την πρόκληση να ρίξει περισσότερο νερό στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο Γιάννης Στέφος από το «Κοινό των Ηπειρωτών» τόνισε πως η παράταξη θα τοποθετηθεί με την καθαρογραφή της απόφασης, υπερασπίστηκε το ρόλο του Τύπου, υπενθύμισε πως εκκρεμεί το δεύτερο Πειθαρχικό για την πολύ σοβαρότερη υπόθεση των απευθείας αναθέσεων και κατέληξε λέγοντας πως θα πρέπει να αναγνωριστεί από όλους, πως η αντιπολίτευση ασκεί ελεγκτικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων και όχι αποφασιστικό.

Ο Στέφανος Ζούμπας από την παράταξη «Ήπειρος Όλον», είπε πως η αντιπολίτευση δε διαθέτει ούτε και διεκδικεί το ρόλο του δικαστή ή των εισαγγελέα, τοποθετείται όμως μα υπευθυνότητα και παρρησία καλώντας την Περ. Αρχή να έχει πιο ανοιχτά αυτιά στις προτάσεις και επισημάνσεις της αντιπολίτευσης.

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Γιώργος Πρέντζας τόνισε πως από την Περιφερειακή Αρχή έχουν γίνει λάθη και στον στόχο και στον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε και στην υπόθεση του Γράμμου και σε αυτήν του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας.

«Το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Γράμμο είναι υπαρκτό και δεν παραγράφεται επειδή ο Στρατός το υιοθέτησε για λογαριασμό σας μετά από ένα χρόνο. Στο Κλειστό Ξιφασκίας ξεπεράσατε τα όρια και εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου που δεν το αποδέχεστε», σημείωσε ο κ. Πρέντζας.

Για σίδερα που σαπίζουν χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν θα έχουν κάποια χρησιμότητα έκανε λόγο ο κ. Υφαντής από τους «Ορίζοντες Ηπείρου», με τον περιφερειάρχη να απαντά ότι η αγορά αυτών έγινε στο 1/3 της τότε τιμής του σιδήρου, η οποία σήμερα έχει εκτοξευτεί…

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Εν τω μεταξύ σε μακροσκελή ανακοίνωσή της η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετείται για το συγκεκριμένη θέμα της εισήγησης για ποινή στον Αλ. Καχριμάνη.

Μεταξύ άλλων η παράταξη αναφέρει: «Αυτό που πλέον έχει αφαιρεθεί ως δυνατότητα από την Περιφερειακή Αρχή, είναι να λέει με μονότονο θράσος ότι «γίνονται τα νόμιμα και τα πρέποντα».

Είναι τουλάχιστον αστείο το επιχείρημα του Περιφερειάρχη ότι το «σύστημα» είναι  «διώκτης» της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου, τη στιγμή που για το ένα θέμα της πειθαρχικής διερεύνησης  δηλ. την καταστροφική διάνοιξη δρόμου στο Γράμμο, η ίδια η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πρόσφερε ασπίδα προστασίας στην Περιφερειακή Αρχή, «υιοθετώντας» ουσιαστικά  το έγκλημα έναν χρόνο μετά την εκτέλεσή του, για να σώσει την Περιφερειακή Αρχή.

Η ποινή αυτή δεν είναι ούτε η «αρχή του τέλους» αλλά ούτε και η«δικαίωση» της Περιφερειακής Αρχής όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί «ένθεν κι εκείθεν με δημοσιεύματα». Οι ακραίες αυτές τοποθετήσεις που προσπαθούν να εστιάσουν μόνο στα πρόσωπα που υλοποιούν μια σκληρή -αντιλαϊκή πολιτική για τον ηπειρωτικό λαό, είναι πολύ βολική για την κυβέρνηση και το σύστημα συνολικά…».

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ 8-4-2026