Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Πρώτο τεστ με ανοιχτά σχολεία και self tests

Στην Ήπειρο, σε σύνολο 7.449 μαθητών και μαθητριών, απουσίαζε χθες το 9%

 

Στα θρανία επέστρεψαν χθες οι μαθητές και οι μαθήτριες στα λύκεια σε όλη τη χώρα, με την επαναλειτουργία των λυκείων να αποτελεί το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση που «ξεπαγώνει» μία δραστηριότητα με την διενέργεια των self tests.

Στο εγχείρημα «παίζονται πολλά» καθώς από την επιτυχία του θα κριθούν τα επόμενα βήματα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα περαιτέρω χαλάρωση.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, συνέδεσε το εργαλείο των self tests με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα και την επέκταση των self tests σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές και σε κάποιες λειτουργίες του Δημοσίου.  Επομένως από χθες τα self tests δίνουν τις εξετάσεις τους.

Στην Ήπειρο

Η πρώτη μέρα της επανεκκίνησης των Λυκείων στην Ήπειρο, κύλησε χωρίς προβλήματα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Κώστας Καμπουράκης.

Συνολικά στα 51 ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που λειτουργούν στην Ήπειρο η προετοιμασία ήταν καλή ενώ για όλες τις σχολικές μονάδες υπήρξε πρόνοια για αντισηπτικά και για τον αερισμό των αιθουσών καθώς εξαιτίας της καλοκαιρίας σε πολλά σχολικά συγκροτήματα τα παράθυρα έμειναν ανοιχτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, επισήμως μόνο 10 μαθητές απουσίαζαν λόγω θετικού self test και ένας εκπαιδευτικός. Από τους δέκα μαθητές, οι επτά φοιτούν σε σχολικά συγκροτήματα των Ιωαννίνων.

Συνολικά από το σύνολο των μαθητών 7.449 απουσίαζε το 9% χωρίς ωστόσο να είναι αποσαφηνισμένοι οι λόγοι της απουσίας αυτής. Πολλοί γονείς όταν εντοπίσουν θετικό rapid test προχωρούν και σε μοριακό έλεγχο πριν δηλώσουν το τελικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα του υπουργείου και ενημερώσουν σχετικά και την διεύθυνση του σχολείου που φοιτά ο μαθητής ή η μαθήτρια.

Τα όποια προβλήματα υπήρξαν με τα τεστ σε μαθητές Εσπερινών Λυκείων όπως ανέφερε ο κ. Καμπουράκης αντιμετωπίστηκαν ενώ προβλήματα υπάρχουν για αλλοδαπούς μαθητές που δεν έχουν ΑΜΚΑ και έτσι δεν μπορούν να παραλάβουν self test. «Για το θέμα αυτό έχουμε υποβάλλει σχετικές ερωτήσεις στο υπουργείο και αναμένουμε», είπε ο κ. Καμπουράκης.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που καλούνται να προσέλθουν στις σχολικές μονάδες, οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων είναι υποχρεωτικό να δηλώνουν στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ (θετικό ή αρνητικό) και κατά την προσέλευση στο σχολείο οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, ώστε η  επαναλειτουργία των γενικών και επαγγελματικών Λυκείων.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι είναι υποχρεωτικό το self test ακόμα και για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν εμβολιαστεί.

Αναλυτικότερα, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και το βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων των σχολείων είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε self-tests δύο φορές την εβδομάδα (από Δευτέρα έως Τετάρτη και του δεύτερου την Πέμπτη), να δηλώνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα του τεστ (θετικό ή αρνητικό) και κατά την προσέλευση στο σχολείο οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, ώστε η  επαναλειτουργία των γενικών και επαγγελματικών Λυκείων όλης της χώρας να γίνει με ασφάλεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μέχρι το βράδυ της Κυριακής  η θετικότητα στα self-tests ήταν στο 0,27%.

Πιο αναλυτικά, θετικά τεστ δηλώθηκαν από 408 άτομα της εκπαιδευτικής κοινότητας (236 μαθητές και 172 εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό). Τα αρνητικά τεστ των μαθητών ήταν 98.965 ενώ θετικά ήταν 236. Από την πλευρά των καθηγητών και του λοιπού προσωπικού δηλώθηκαν 50.887 αρνητικά τεστ και 172 θετικά.

Οι 408 χαρακτηρίζονται δυνητικά νοσούντες και θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και να μην προσέλθουν τη Δευτέρα στα σχολεία.

Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Οι μαθητές θα φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται. Τα επαναληπτικά tests πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ