Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – Αποκατάσταση της περίφραξης, αντιδράσεις και… μέτρα

Μετά την πτώση μαθητή από μεγάλο ύψος, το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων διενεργεί προανάκριση και σχηματίζει δικογραφία – Αντιδράσεις για το ατύχημα του 15χρονου για τα μέτρα ασφάλειας, παρέμβαση και… διάψευση από τον Δήμο Ιωαννιτών

 

Η πτώση από μεγάλο ύψος και ο τραυματισμός ενός 15χρονου μαθητή του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, το πρωί της Τετάρτης, έφερε παρεμβάσεις και… αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο την επόμενη κιόλας ημέρα.

Ο νεαρός μαθητής, χθες πήρε εξιτήριο πήρε από το ΠΓΝΙ, όπου την Τετάρτη, είχε διακομιστεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπου και παρέμεινε για παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τα τοπικά μέσα και όχι από τη διεύθυνση του σχολείου και στη συνέχεια από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και διευθύνσεις που ουδέποτε ενημερώθηκαν για το συμβάν προσέλαβε, όπως ήταν φυσικό, πήρε διαστάσεις, καθώς λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση στο epirusonline και στο ITV, η Αστυνομία βρέθηκε στο νοσοκομείο, προκειμένου να πάρει την πρώτη κατάθεση του μαθητή ενώ αργότερα ο Εισαγγελέας έδωσε εντολή για το σχηματισμό δικογραφίας και για τη σύλληψη της διευθύντριας του σχολείου.

Η τελευταία προσήλθε αυτοβούλως το βράδυ της Τετάρτης στο Αστυνομικό Μέγαρο, όπου και έδωσε τη δική της κατάθεση για το συμβάν, ενώ το ΑΤ Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση, σχηματίζει και θα υποβάλλει τη δικογραφία όπως προβλέπεται από τη στιγμή, που υπήρξε τραυματισμός ατόμου, για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Η διευθύντρια του σχολείου αφέθηκε ελεύθερη μετά από προφορική εντολή του Εισαγγελέα και το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι αλληλογραφίας και απόδοσης ευθυνών μεταξύ της διεύθυνσης του σχολείου και του δήμου Ιωαννιτών, ενώ η υπόθεση προκάλεσε και παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο από κόμματα και πολιτευτές.

Παρέμβαση του Δήμου Ιωαννιτών

Εν τω μεταξύ, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ενημερώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από τα δημοσιεύματα του Τύπου για το συμβάν και προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη διεύθυνση του σχολείου κάτι που κατέστη εφικτό αρκετή ώρα αργότερα.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αϊβατίδης μετέβη στο ΠΓΝΙ, όπου επισκέφθηκε τον μαθητή και τους γονείς του, μεταφέροντας τις ευχές του δημάρχου για ταχεία ανάρρωση. Από νωρίς το πρωί, όπως έκανε γνωστό ο δήμος Ιωαννιτών με ανακοίνωσή ου, συνεργεία του εργοταξίου προχώρησαν σε κάποιες πρώτες εργασίες αποκατάστασης της περίφραξης στον αύλειο χώρο του σχολείου, ωστόσο είναι σαφές, ότι αυτή είναι μία προσωρινή και σίγουρα όχι η ενδεδειγμένη λύση.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου με δήλωσή του εκφράζει τη λύπη του για το ατύχημα και την συμπαράστασή του στην οικογένεια του μαθητή στον οποίο εύχεται περαστικά.

«Οι σχολικές μονάδες, οι χώροι όπου καθημερινά βρίσκονται τα παιδιά μας, πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για όλους μας. Και για τον Δήμο αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν παρεμβάσεις σε πολλές σχολικές μονάδες. Παράλληλα ο δήμος κλήθηκε να καταβάλει μεγάλα ποσά για την αποκατάσταση εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν σε ορισμένα συγκροτήματα, χρήματα που δεν περισσεύουν. Δεν προσπαθώ να βρω δικαιολογίες και στο βαθμό που αφορά τον δήμο αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το ατύχημα που έγινε. Οφείλω όμως να επισημάνω την ανάγκη σεβασμού από όλους στους σχολικούς χώρους όπως και στους δημόσιους χώρους» σημειώνει στη δήλωσή του.

Η διάψευση του Δ. Ιωαννιτών

Το πρωί της Πέμπτης λίγο μετά τις 10.30 μία ημέρα δηλαδή μετά το συμβάν η διεύθυνση του σχολείου απέστειλε έγγραφο προς τη Διεύθυνση Καθαριότητας και συντήρησης έργων και προς τη Διεύθυνση Παιδείας του δήμου Ιωαννιτών, στο οποίο κάνει λόγο για «πρόσκληση» που απηύθυνε από τους πρώτους μήνες το σχολικού έτους για την αποκατάσταση σημείων της περίφραξης από τα οποία μπορούν να εξέλθουν οι μαθητές και να χαθεί και η δυνατότητα εποπτείας του, ενώ είναι και επικίνδυνα, προσθέτοντας, ότι υπήρξε ανταπόκριση, πλην όμως με πρόχειρο τρόπο. Έτσι, ζητά τον έλεγχο του σχολικού χώρου που είναι αρμοδιότητα του δήμου, την πλήρη αποκατάσταση της περίφραξης, την κοινοποίηση της έκθεσης που αφορά στην καταλληλόλητα του αύλειου χώρου για την οποία υπάρχει αναμονή δύο ετών και τον έλεγχο πυροπροστασίας του σχολικού χώρου.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ωστόσο κ. Αϊβατίδης σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα διευκρίνισε πως δεν υπήρξε κανένα έγγραφο από το σχολείο που να αναφέρεται σε αυτό το ζήτημα, ούτε τη φετινή ούτε τις προηγούμενες χρονιές. Αντιθέτως υπάρχουν έγγραφα για άλλες παρεμβάσεις που ζητήθηκαν και οι οποίες έγιναν.

Πρόσθεσε ωστόσο πως πέρα από την ευθύνη του δήμου και των υπηρεσιών, είναι καθοριστικής σημασίας η συμβολή των διευθυντών των σχολικών μονάδων και η υπεύθυνη και έγκαιρη ενημέρωση και συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου, ώστε να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους προβλήματα και να αποκαθίστανται.

Οι παρεμβάσεις

Από την άλλη και όπως ανέφερε ο κ. Αϊβατίδης ο δήμος Ιωαννιτών το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε εκτεταμένες παρεμβάσεις σε δεκάδες σχολικές μονάδες της περιοχής καθώς ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί και είναι στη φάση ανάδειξης αναδόχου τα δύο μεγάλα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με συνολικό προϋπολογισμό 4,4 εκ. ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο: «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες»  (χρηματοδότηση Φιλόδημος ΙΙ) προϋπολογισμού 850.000 ευρώ.

Από το πρόγραμμα Φιλόδημος χρηματοδοτείται επίσης το έργο “Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου”. Το δεδομένο χρονικό διάστημα εξελίσσεται μέσω υπογεγραμμένης σύμβασης, το πρώτο σκέλος της ένταξης που αφορά στις μελέτες πυροπροστασίας των σχολείων ώστε να ακολουθήσει το δεύτερο σκέλος που αφορά στην υλοποίηση των μέτρων και μέσων πυροπροστασίας των σχολείων του Δήμου.

Όσο αφορά την αντισεισμική προστασία των σχολικών κτιρίων του δήμου η Τεχνική Υπηρεσία  ολοκληρώνει τη διαδικασία συμβασιοποίησης έργου με τίτλο: «Προσεισμικός έλεγχος στις σχολικές μονάδες του Δήμου Ιωαννιτών»  προϋπολογισμού 51.523,32 ευρώ με χρηματοδότηση επίσης από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που είναι διαχωρισμένα σε δύο ακόμη υποέργα με τίτλους: (I) «Εκπόνηση Προγράμματος Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου στις σχολικές μονάδες του Δήμου Ιωαννιτών»  προϋπολογισμού 45.000 ευρώ και (II) «Εκπόνηση Προγράμματος Δράσεων ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης σε θέμα Διαχείρισης Σεισμικού Κινδύνου και Καταστροφικών Συνοδών Γεωδυναμικών Φαινομένων στις Σχολικές Μονάδες του Δήμου Ιωαννιτών» προϋπολογισμού 6.253,32 ευρώ.

Παρεμβάσεις μικρής κλίμακας που αφορούν την επισκευή των κτιρίων και συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης και ηλεκτρολογικών πινάκων, εκτελούνται από τις αρμόδιες Σχολικές Επιτροπές, από τις Διευθύνσεις των σχολικών συγκροτημάτων, καθώς  και από το Τμήμα Συντηρήσεων Έργων και Πολιτικής Προστασίας της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Συντήρησης Έργων και Πρασίνου, λόγω αρμοδιότητας στη βάση των αιτημάτων των σχολικών μονάδων.

Κατά το έτος 2022 υλοποιήθηκαν ακόμη τα έργα: «Αναβάθμιση και επισκευή σχολικών συγκροτημάτων στο Δήμο Ιωαννιτών» προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ – «Επισκευή και συντήρηση σχολικών συγκροτημάτων και των ανοιχτών και κλειστών αθλητικών χώρων αυτών» (χρηματοδότηση ΥΠ.ΕΣ.) προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Σημειώνεται τέλος ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προγραμματιστεί συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την κατάσταση και τις παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες του δήμου.

Η Ένωση Γονέων Μαθητών

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών Τάσος Τόκας επιμένει στην ανάγκη δρομολόγησης άμεσων παρεμβάσεων στις σχολικές μονάδες της περιοχής μας καθώς όπως τονίζει τα προβλήματα έχουν επισημανθεί πολλάκις.

«Δεν μπορούμε συνέχεια να επικαλούμαστε τα θαύματα», λέει εξηγώντας πως πρέπει «οι αρμόδιες υπηρεσίες να κινητοποιηθούν και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες που έχουν προβλήματα».

Αναφορικά με τις ενέργειες που κάνουν οι διευθύνσεις σχολικών μονάδων για την αποκατάσταση ζημιών ή φθορών ή άλλων προβλημάτων, ο κ. Τόκας επισημαίνει ότι από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι των σχολείων δεν έχουν άλλη δυνατότητα πλην της υποβολής του αιτήματος «τι άλλο μπορεί να κάνει ο εκπαιδευτικός;» καταλήγει.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Την Πέμπτη, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Πρότυπου Γυμνασίου, απέστειλε επιστολή προς τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, την αναπλ. Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, τη Διευθύντρια Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και προς τη Διευθύντρια του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής.

Στην επιστολή ο Σύλλογος Γονέων αναφέρει αρχικά: «Όπως ήδη γνωρίζετε, ένας μαθητής του σχολείου μας, ένα παιδί, γλιστρώντας, έπεσε πάνω σε καταφανώς πρόχειρη και επικίνδυνη κατασκευή από πλέγμα, η οποία υποτίθεται ότι λειτουργούσε ως κάγκελο το οποίο εμποδίζει την πτώση σε τάφρο 6 μέτρων! Το πλέγμα, έχοντας στερεωθεί εντελώς ακατάλληλα και πρόχειρα – κύριος οίδε πόσα χρόνια πριν – απλά υποχώρησε, και το παιδί έπεσε στο κενό! Από καθαρή τύχη, προσγειώθηκε αρχικά σε έναν αναβαθμό, στο μέσο του κενού και μετά, μάλλον με τα πόδια του, στο δάπεδο. Ήταν πολύ τυχερό και φαίνεται να απέφυγε κάποιον σοβαρό τραυματισμό.

Με την ανοιχτή αυτή επιστολή μας, δεν θα αναφερθούμε σε ζητήματα που έχουν ήδη τεθεί αναλυτικά υπόψη του Δήμου Ιωαννιτών και του Δημοτικού Συμβουλίου, με την από 19/1/2023 ανοιχτή (προφητική;) επιστολή – αίτημα της Ένωσης Γονέων Ιωαννίνων, με την οποία ζητούσε να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης και η οποία δεν γνωρίζουμε αν έλαβε ποτέ απάντηση».

Και στη συνέχεια ο Σύλλογος ζητά να επισκεφθεί το σχολείο αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο το οποίο θα ελέγξει όλες τις υποδομές και θα εισηγηθεί άμεσα ενέργειες βελτίωσης και συντήρησης καθώς και τυχόν προσωρινά μέτρα ασφάλειας.

«Να επισημάνουμε ότι εκκρεμούν εδώ και χρόνια επανειλημμένα αιτήματα του σχολείου για τον έλεγχο των αθλητικών εγκαταστάσεων και τη διασφάλιση της καταλληλόλητας χρήσης τους», αναφέρει ο Σύλλογος που ζητά να ενημερωθούν τα μέλη του αρμοδίως και αναλυτικά για το αν τηρείται ουσιαστικά η νομοθεσία που σχετίζεται με την ασφάλεια και καταλληλόλητα των υποδομών του σχολείου.

Η Μ. Τζούφη

Παράλληλα, σε γραπτή της δήλωση, η βουλευτής Μ. Τζούφη, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής, με αφορμή την πτώση του μαθητή σε σχολείο των Ιωαννίνων:

«Δημόσιες υποδομές που καταρρέουν, σχολεία και πανεπιστήμια παρατημένα και επικίνδυνα, έλλειψη πόρων και ελέγχων, αδιαφορία από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο για μια ακόμη φορά θα προσπαθήσει να αποποιηθεί τις ευθύνες του. Ένα υπουργείο που περηφανεύεται για τη «ρομποτική στα σχολεία και τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο», αλλά αρνείται να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας και σιωπά όταν οι μαθητές πέφτουν από τα παράθυρα. Ευτυχώς, η θλιβερή αυτή διακυβέρνηση φτάνει στο τέλος της. Την επόμενη ημέρα έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Εύχομαι περαστικά και καλή ανάρρωση στο μαθητή και την οικογένειά του».

Η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ

Επίσης, η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Το περιστατικό που συνέβη στα Γιάννενα, με την πτώση μαθητή από ύψος 5 μέτρων, κατά την διάρκεια του σχολείου, δεν είναι μια «κακιά στιγμή», που παραλίγο να γίνει μοιραία. Έρχεται να προστεθεί σε εκατοντάδες άλλες, και τείνει να γίνει ο κανόνα! Χρόνια, τώρα, είναι γνωστή η κατάσταση, που επικρατεί στα σχολεία. Ετοιμόρροπα, παλιά κτίρια, ασυντήρητα για χρόνια, σοβάδες που πέφτουν στα κεφάλια μαθητών, παράθυρα που σπάνε, κανένας αντισεισμικός έλεγχος, ακατάλληλες αυλές, που προαυλίζονται μικροί μαθητές, επικίνδυνες περιφράξεις – ασυντήρητες και σκουριασμένες, ανύπαρκτες υποδομές προστασίας από καιρικά φαινόμενα, και πολλά άλλα… Όλα τα παραπάνω, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής, που έχει αφήσει τα σχολεία στο έλεος της υποβάθμισης και της χρόνιας υποχρηματοδότησης».

 

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ