Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Προβληματισμός για τα νέα μέτρα

Πως αντιμετωπίζουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης οι επαγγελματίες της εστίασης και οι εκπαιδευτικοί, στα Ιωάννινα

 

Με προβληματισμό και ανησυχία για το κατά πόσο μπορούν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους να εφαρμοστούν και να «γεμίσουν» τα μαγαζιά τους, αντιμετωπίζουν τις εξαγγελίες οι επαγγελματίες της εστίασης και στα Γιάννενα.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την απόφαση να επιτρέψει την είσοδο στα καταστήματα της εστίασης, μόνο σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του Covid-19!

Πιο συγκεκριμένα στους κλειστούς χώρους εστίασης, θεάτρων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, σε γήπεδα, θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Όσες επιχειρήσεις είναι μόνο για εμβολιασμένους θα λειτουργούν με 100% πληρότητα. Παράλληλα, ο έλεγχος θα γίνεται με ταυτοπροσωπία μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου του 2022.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ – Μπαρ των Ιωαννίνων, Χρήστος Τάτσης ρωτήθηκε για τις αποφάσεις που πάρθηκαν και που σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή λέγοντας ότι θα έπρεπε να συμμετάσχουν και οι άνθρωποι της εστίασης στην λήψη των όποιων αποφάσεων καθώς έχουν την γνώση της καθημερινότητας.

Εξέφρασε την αγωνία και τον προβληματισμό για τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται ώστε οι εμβολιασμένοι πελάτες να μπορούν να εισέλθουν στους κλειστούς χώρους.

Παράλληλα, όπως ανέφερε το τελευταίο διάστημα σταμάτησαν και οι ενισχύσεις από πλευράς της πολιτείας στην εστίαση ενώ δυσκολίες παρουσιάζονται και για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα καφέ, μπαρ και εστιατόρια καθώς για να εργαστούν θα πρέπει να κάνουν δυο τεστ την εβδομάδα τα οποία θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

«Είναι δύσκολο για το προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί να καλύψει το κόστος των τεστ» ανέφερε τονίζοντας ότι ήδη είχαν μεγάλες δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού στα καταστήματα εστίασης.

Προς το παρόν δεν δημιουργείται θέμα καθώς τα καταστήματα δουλεύουν στους ανοιχτούς χώρους και έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα με εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Με το πρώτο κρύο και την βροχή αναμένεται να δυσκολέψει η κατάσταση και κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η ψυχολογία των πελατών…

Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Την ίδια στιγμή, το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για την Covid 19 καθώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν θα καλυφθεί το κόστος των τεστ από την πολιτεία.

Οι εκπαιδευτικοί – όσοι δεν έχουν ιατρικούς λόγους για να μην κάνουν το εμβόλιο – σε λίγες ημέρες θα πρέπει να κάνουν δυο τεστ την εβδομάδα για να πάνε στην εργασία τους.

Το κόστος θα εκτοξευτεί και θα χρειαστεί να δαπανούν ένα μεγάλο ποσό το μήνα για τους ελέγχους ώστε να μπορούν να μπουν στις διδακτικές αίθουσες.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Μάρκος Μεγήρ υποστήριξε ότι είναι μικρός ο αριθμός των εκπαιδευτικών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ενώ κάλεσε όσους δεν έχουν ιατρικό θέμα να ακολουθήσουν τον δρόμο της επιστήμης.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να «σπάσουν» οι αίθουσες για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών και να μην υπάρχουν προβλήματα με τον αερισμό των αιθουσών και των συγχρωτισμό.

«Θα είναι καταστροφικό να κλείσουν εκ νέου τα σχολεία και να πάμε σε τηλεκπαίδευση. Πρέπει εκτός του εμβολίου να προχωρήσουν και σε άλλες λύσεις που έχουμε προτείνει» ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι η λύση αυτή θα χρειαστεί προσλήψεις αναπληρωτών για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Αναφορικά με τις διώξεις εκπαιδευτικών που άσκησαν γονείς γιατί τα παιδιά τους έχασαν την χρονιά από απουσίες αφού δεν ήθελαν να κάνουν διαγνωστικό έλεγχο, ο κ. Μεγήρ συντάχτηκε με τους εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν τον νόμο ενώ είπε για ακόμη μια φορά πως μετά από δικές τους πιέσεις το Υπουργείο ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τη νομική στήριξη των εκπαιδευτικών που διώκονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ