Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Ψηλά στις προτιμήσεις, χαμηλά στην παροχή αξιοπρεπών συνθηκών

Επιτακτική η αναγκαιότητα για γενικευμένο «λίφτινγκ» στις κτιριακές υποδομές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Πρέβεζας

 

Όσο έδαφος κερδίζει στις προτιμήσεις των υποψηφίων σπουδαστών, άλλο τόσο χάνει με τις κακές συνθήκες στις κτιριακές υποδομές και με την τραγική κατάσταση στην παροχή της φοιτητικής μέριμνας, η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Πρέβεζας.

Για τα προβλήματα και την επιτακτική αναγκαιότητα να βρεθούν λύσεις για αυτά, και στο επίπεδο της κτιριακής υποδομής και της φοιτητικές μέριμνας αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπως είναι η πρακτική άσκηση, συζήτησε το απόγευμα της Δευτέρας το περιφερειακό συμβούλιο μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στην εισήγησή του ο περιφ. σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Κων. Κωτσαντής αναφέρθηκε αναλυτικά στα σοβαρά προβλήματα της Ακαδημίας που συνοψίζονται στις σοβαρές ελλείψεις της κτιριακής υποδομής, στην σχεδόν ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα για τους σπουδαστές (300 ευρώ το εξάμηνο για σίτιση), στις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και στην ανάγκη για άμεση βελτίωση των συνθηκών, ώστε η ΑΕΝ να επανακτήσει το κύρος και την αίγλη που είχε στο παρελθόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και των περιφερειακών συμβούλων των άλλων παρατάξεων, με τον κ. Κορωναίο από το Κοινό των Ηπειρωτών, να αναφέρεται στην ανάγκη πλήρους εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών, αλλά επίσης και στην πρόταση, ώστε στην ΑΕΝ Πρέβεζας να γίνονται τα μαθήματα σωστικών και πυροσβεστικών μέσων, που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το εκπαιδευτικό προφίλ της.

Ο κ. Φραγκούλης από την παράταξη «Ήπειρος Όλον», ο Ζ. Γαλατάς από την ΑΡ.ΠΗ και ο Κων. Νουτσόπουλος από την παράταξη «Ανυπότακτη Ήπειρος» ζήτησαν και αυτοί να ασκηθεί πίεση προς την Πολιτεία ώστε να αναλάβει τις ευθύνες που έχει για την αναβάθμιση της Σχολής.

Αντίδραση εκ των υστέρων από τη Σχολή

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης τόνισε, ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού της περιφέρειας Ηπείρου για τις παρεμβάσεις στις εκπαιδευτικές βαθμίδες μέσω ΕΣΠΑ την προγραμματική περίοδο 2014-2020, και η ΑΕΝ Πρέβεζας είχε προσκληθεί για να υποβάλλει τις προτάσεις της, όπως επίσης το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ Ηπείρου (τότε) και η Ακαδημία Βελλάς.

«Δυστυχώς, ήταν οι μοναδικοί που δεν ήρθαν, ούτε απάντησαν ποτέ. Έτσι, αναγκαστήκαμε ως περιφέρεια για να μη χαθούν τα χρήματα, να τα δώσουμε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο πρώην ΤΕΙ, μέσω νέας διακήρυξης. Το τελευταίο διάστημα ήρθαν σε επαφή με την Περιφέρεια και ζήτησαν βοήθεια για τις κτιριακές υποδομές. Τεχνικός σύμβουλος της περιφέρειας έκανε αυτοψία και το συμπέρασμα είναι πως χρειάζεται μία πολύ μεγάλη παρέμβαση στην κτιριακή υποδομή, ενώ διαπιστώθηκαν και σοβαρά στατικά προβλήματα. Εξετάζουμε σε αυτή τη φάση, να εντάξουμε το κτίριο σε ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης μαζί με το νοσοκομείο Χατζηκώστα, τα Αστυνομικά Μέγαρα στα Γιάννενα και στην Άρτα αντίστοιχα και τα νοσοκομεία Άρτας και Πρέβεζας», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ