Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ – «Μπαράζ» πυρκαγιών στο νομό Ιωαννίνων

Μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Βούρμπιανη Κόνιτσας – Εκδήλωση πυρκαγιάς σε τρία διαφορετικά σημεία, στην περιοχή ανάμεσα από Αμπελιά και Μανολιάσα –  Κάηκαν αποθήκες με ζωοτροφές στο Ροδοτόπι

 

Σε απόλυτη ετοιμότητα παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την Ήπειρο και φυσικά και στο νομό Ιωαννίνων, εδώ και αρκετές ημέρες.

Χθες, μεγάλη δασική πυρκαγιά ξέσπασε στη Βούρμπιανη Κόνιτσας, η δεύτερη με παρόμοια χαρακτηριστικά το τελευταίο 10ήμερο, καθώς προηγήθηκε η πυρκαγιά στους Πάδες.

Προς το σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά κινήθηκαν αμέσως οχήματα και πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Κόνιτσα και τα Ιωάννινα, ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από την πρώτη στιγμή συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης το ελικόπτερο πυρόσβεσης από τα Ιωάννινα, που απογειώθηκε λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι.

Το πρωί της Δευτέρας στο μεταξύ, κινητοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός της Πυροσβεστικής μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς σε τρία διαφορετικά σημεία, με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους, στην περιοχή ανάμεσα από Αμπελιά και Μανολιάσα.

Η πυρκαγιά και στις τρεις εστίες που εκδηλώθηκαν, αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις επίγειες δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο, ενώ είναι ξεκάθαρο, ότι στην περίπτωση αυτή πρόκειται για απόπειρα εμπρησμού από πρόθεση και ο δράστης ή οι δράστες αναζητούνται με τη βοήθεια και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η φωτιά στο Ροδοτόπι

Το απόγευμα της Κυριακής από άγνωστη αιτία ξέσπασε πυρκαγιά μετά το χωριό Ροδοτόπι του δήμου Ζίτσας, προς τις εγκαταστάσεις της πρώην ΣΒΕΚΗ, η οποία κατέστρεψε μερικές αποθήκες πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών μονάδων, με ζωοτροφές.

Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, στην περιοχή επιχείρησε και το ελικόπτερο πυρόσβεσης, που έκανε πολλές ρίψεις μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, παίρνοντας νερό από την τάφρο της Λαψίστας. Στην επιχείρηση συνέδραμαν επίσης, με υδροφόρα οχήματα η Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ζίτσας, όπως και κάτοικοι της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ