Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΣΑΠ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» – Πρώτο κουδούνι χάρη στην άριστη συνεργασία

Σε λειτουργία για τις ανάγκες δεκάδων οικογενειών με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με αναπηρίες, μπαίνουν και επίσημα από τη Δευτέρα, τα δύο νέα σχολικά κτίρια, το Σχολείο Αναπήρων Παίδων και το Νηπιαγωγείο Αναπήρων Παίδων, αντίστοιχα

 

Στην εκπαιδευτική κοινότητα παραδόθηκαν και θα λειτουργήσουν την Δευτέρα, πρώτη ημέρα του σχολικού έτους, το Σχολείο Αναπήρων Παίδων και το Νηπιαγωγείο Αναπήρων Παίδων, τα οποία θα συστεγάζονται στις νέες υπερσύγχρονες και πάνω απ’ όλα αξιοπρεπείς συνθήκες και για τα παιδιά και για τους εκπαιδευτικούς, σε δύο ξεχωριστά κτίρια.

Τα δυο σχολεία με τη λειτουργία τους θα καλύψουν τις ανάγκες δεκάδων οικογενειών με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με αναπηρίες, δύο σχολικές μονάδες που συμπληρώνουν τις υποδομές της περιοχής.

Τα δύο σχολεία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Ιωαννιτών με την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και την Διοίκηση του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», το οποίο παραχώρησε την έκταση.

Στις νέες αίθουσες έχει μεταφερθεί ο εξοπλισμός των δύο σχολείων που μέχρι τώρα φιλοξενούνταν στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ και την Δευτέρα θα είναι πανέτοιμες να υποδεχθούν τους μικρούς μαθητές.

Στους χώρους των σχολείων βρέθηκαν, την Παρασκευή, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και της Ένωσης Γονέων.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σε δηλώσεις που έκανε τόνισε ότι είναι μία σημαντική ημέρα καθώς ολοκληρώθηκε η μεταστέγαση των δύο ειδικών σχολείων.

«Οι χώροι αυτοί δημιουργήθηκαν από το μηδέν και με μεγάλη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια. Είναι δύο σχολεία που κατασκευάστηκαν με υποδειγματικό τρόπο και απαντούν σε μία μεγάλη ανάγκη που υπήρχε. Οφείλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, ο οποίος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ώστε να είμαστε στο σημείο για λειτουργία. Να ευχαριστήσω και τις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας, τους αναδόχους των έργων, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Χατζηκώστα και την εκπαιδευτική κοινότητα» σημείωσε ο Δήμαρχος τονίζοντας ότι ο Δήμος θα είναι δίπλα στις δύο μονάδες για να ξεπεραστούν τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν.

Περιφέρεια και «Χατζηκώστα»

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης θύμισε ότι η προσπάθεια για την κατασκευή σχολικών μονάδων στο παλιό Χατζηκώστα είχε ξεκινήσει από το 2009. Η διαδικασία δεν προχώρησε με αποτέλεσμα να χρειαστεί εκ νέου παραχώρηση της έκτασης.

Η Περιφέρεια διέθετε τα δύο προκατασκευασμένα κτίρια οι προδιαγραφές των οποίων είναι εγκεκριμένες από τον ΟΣΚ.

«Τα κτίρια έχουν όλες τις προδιαγραφές ενώ έγιναν και εργασίες θερμοπρόσοψης. Συνεργαστήκαμε με τον Δήμο από την αρχή συμμεριζόμενοι ότι πρέπει να υπάρχει κατάλληλη στέγη για τα ειδικά σχολεία. Η συνεργασία έφερε αυτό το αποτέλεσμα και δημιουργήσαμε έναν υποδειγματικό εκπαιδευτικό χώρο» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», Σπύρος Δερδεμέζης εξέφρασε την χαρά του που μία προσπάθεια τριών ετών περίπου ολοκληρώθηκε παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν.

«Ένα έργο ολοκληρώνεται μετά από χρόνια και παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν στην εξέλιξη του έργου. Εμείς θα είμαστε εδώ και ως κληροδότημα Χατζηκώστα θα συνδράμουμε κάθε προσπάθεια της Περιφέρειας και του Δήμου» τόνισε ο κ. Δερδεμέζης.

Για τις εγγραφές

Με ιδιαίτερη αναφορά τόσο στους φορείς, όσο όμως στους γονείς και κηδεμόνες που διεκδίκησαν για χρόνια την μεταστέγασης του ΣΑΠ ο διευθυντής του σχολείου Γεώρ. Γεωργούλας τόνισε πως ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον για νέες εγγραφές μαθητών στο σχολείο, στο οποίο ξεκινά τη Δευτέρα με 16 μαθητές.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Τάσος Τόκας σημείωσε ότι η λειτουργία ενός νέου σχολείου είναι ένα ευτυχές γεγονός.

«Τα δύο σημερινά και το σχολείο που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη είναι τα πρώτα στην πόλη μετά από πολλά χρόνια. Το συγκεκριμένο είναι ένα πολύ ωραίο σχολείο σε υποδομή και δείχνει πως όταν υπάρχει κοινή διεκδίκηση έρχεται το αποτέλεσμα. Θα πρέπει με ταχύτατους ρυθμούς να γίνονται τέτοια σχολεία ώστε να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα της πόλης», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Κώστας Παργανάς από την πλευρά του σημείωσε ότι η λειτουργία ενός νέου σχολείου αποτελεί ένα πολύ ευχάριστο γεγονός για την κοινωνία.

«Μέσα σε λίγες μέρες έχουμε την χαρά να εγκαινιάζονται δύο καινούριοι σχολικοί χώροι. Χρειάζονται νέα και σύγχρονα σχολικά κτίρια. Πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα για δημιουργία νέων μονάδων. Το συγκεκριμένο είναι ένα πολύ ωραίο κτίριο που χρειάζεται την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή ώστε να λειτουργήσει άψογα», κατέληξε.

Αξιοποίηση και άλλων υποδομών;

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική αξιοποίησης των υποδομών του νοσοκομείου Χατζηκώστα εντός του ίδιου ακινήτου ο διοικητής κ. Δερδεμέζης τόνισε, ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας και τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, ώστε σύντομα, πιθανότατα εντός του επόμενου μήνα, να γίνουν οριστικές ανακοινώσεις για αυτές.

Ο υπουργός Θαν. Πλεύρης αναμένεται να επισκεφθεί την πόλη των Ιωαννίνων εντός των επόμενων εβδομάδων, συνοδευόμενος από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ και από κοινού θα κάνουν και τις σχετικές ανακοινώσεις, ανέφερε ο κ. Δερδεμέζης.

 

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ