Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ – Ανεβαίνουν οι τόνοι και η αντιπαράθεση

«Σκληρή» γλώσσα από τον Μ. Ελισάφ για τον διαγωνισμό για τους ΣΜΑ, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων να βάλει κατά των Ν. Καλαντζή και Θ. Μπέγκα – Γ. Σεντελές: «Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης έπρεπε να είχαν λειτουργήσει… χθες»

 

Ανεβαίνουν, σχεδόν καθημερινά, το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τόνοι για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει μετά την νέα ακύρωση του διαγωνισμού για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης.

Το απόγευμα της Τετάρτης, τη σκυτάλη, στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης πήρε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο χρησιμοποίησε ακόμη και χαρακτηρισμούς που δεν τους συνηθίζει και τοποθετήθηκε ξεκάθαρα επί του μείζονος ζητήματος.

Με βάση όσα είπε προχθές ο κ. Ελισάφ, αναφορικά με τη θέση του δήμου Ιωαννιτών, ότι οι ΣΜΑ θα πρέπει να λειτουργήσουν, αλλά και για τις αιτίες και τις ευθύνες που αυτό δεν έχει γίνει με το βάρος να πέφτει αποκλειστικά στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, ο Δήμαρχος «σήκωσε το γάντι» στην κριτική και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα στους ΟΤΑ εκτός Ιωαννίνων, που βάλλουν είτε ευθέως είτε εμμέσως κατά του δήμου Ιωαννιτών.

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε δήμους που ενώ «δείχνουν με το δάχτυλο» και κατηγορούν τον δήμο Ιωαννιτών, για τη στάση του, οι ίδιοι θάβουν τα σκουπίδια που παράγουν. Η αναφορά του αυτή, σε κάθε περίπτωση ήταν μία ευθεία βολή προς τον δήμο Αρταίων, αλλά κυρίως προς τους δήμους Ζηρού και Νικ. Σκουφά αντίστοιχα, που παραδέχτηκαν άλλωστε στη συνεδρίαση του Συνδέσμου, ότι ακόμη και σήμερα, θάβουν τα σκουπίδια στη Βλαχέρνα, που κατά τα άλλα θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη ως ΧΥΤΥ.

«Η καθυστέρηση στην λειτουργία των ΣΜΑ είναι μεγάλη και η κατάσταση απελπιστική. Οι οικονομικές συνέπειες για τον δήμο και τους πολίτες είναι μεγάλες. Έμεινα έκπληκτος, παρακολουθώντας ένα μέρος της συνεδρίασης από την ψυχραιμία που έδειξαν οι εκπρόσωποι του δήμου Ιωαννιτών οι οποίοι δεν απάντησαν στις προκλήσεις που δέχθηκαν από συναδέλφους τους. Ανάμεσα σε αυτούς τους αυτοδιοικητικούς και ορισμένοι που καταπίνουν τα δικά τους απορρίμματα που δεν ξέρω που τα πηγαίνουν, αλλά κατηγορούν τον δήμο Ιωαννιτών, που αν δεν πήγαινε τα σκουπίδια στο εργοστάσιο, σήμερα δε θα λειτουργούσε», ανέφερε αρχικά.

Βολές κατά Μπέγκα

Την ίδια στιγμή, στην τοποθέτησή του, ο κ. Ελισάφ στοχοποίησε και τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Θωμά Μπέγκα, τον οποίο κατηγόρησε για α λα καρτ τακτική, αναλόγως με το αν μιλά ως δημοτικός σύμβουλος ή ως αντιπρόεδρος του Συνδέσμου.

Σε αυτό το πλαίσιο όμως αναρωτήθηκε εάν δύο χρόνια μετά τη συγκρότηση του Συνδέσμου, υπάρχει κάτι άλλο για το οποίο πληρώνουν οι δήμοι, εκτός από μισθούς, μίας «πολύ καλής ΔΕΚΟ, για τα δικά μας παιδιά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Ο κ. Μπέγκας έχει τις δικές του ευθύνες διότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Άλλη πολιτική ακολουθεί για τα σκουπίδια που βρίσκονται έξω από το σπίτι του κι άλλη για τα σκουπίδια του ΦΟΔΣΑ. Δυστυχώς, ο ΦΟΔΣΑ εξελίσσεται σε μία ΔΕΚΟ και μάλιστα πολύ καλή, για τα δικά μας παιδιά, που έχουν μάλιστα το θράσος να κουνούν και το δάχτυλο στους αιρετούς», ανέφερε.

Η απάντηση του Θ. Μπέγκα

Στην δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Θωμάς Μπέγκας, επέλεξε να μην αντιπαρατεθεί επί της ουσίας με τον κ. Ελισάφ, παραπέμποντας σε ειδική συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου, όπου ο καθένας θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί.

«Ο κ. δήμαρχος προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις, όμως δε θα τον ακολουθήσω. Οι αποφάσεις στο ΔΣ του Συνδέσμου είναι δημοκρατικές, όλοι είναι παρόντες και αποφασίζει η πλειοψηφία. Το βασικό μας κριτήριο και η αγωνία μου, είναι να προχωρήσει γρήγορα η σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, με τη διασφάλιση της μέγιστης ποιότητας προς τους πολίτες», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Ο Νίκος Γκόντας στην τοποθέτησή του ζήτησε να γίνει εκτενής συζήτηση για τον ΦΟΔΣΑ και τους ΣΜΑ καθώς οι κάτοικοι των Ιωαννίνων είναι αυτοί που πληρώνουν πανάκριβα τα σκουπίδια. «Ο δήμος Ιωαννιτών έχει λόγο στο θέμα. Πρόκειται για ένα χρονίζον πρόβλημα που πρέπει να λυθεί» τόνισε ο κ. Γκόντας.

Η Όλυ Τσουμάνη επέκρινε τη δημοτική αρχή, γιατί δεν πιέζει την περιφέρεια Ηπείρου, να παραδώσει τους ΣΜΑ που έχουν ολοκληρωθεί και να λειτουργήσουν.

Νέα απάντηση του Δημάρχου

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε και στον περίφημο όρο του 200% του ετήσιου τζίρου της ενδιαφερόμενης εταιρείας να μετέχει στο διαγωνισμό, αφού και ο διαγωνισμός για τα Led, περιελάμβανε τον ίδιο ακριβώς όρο.

«Δεν αντιδικήσαμε με κανέναν, αλλά συμμορφωθήκαμε με τις απαιτήσεις του ελεγκτικού μηχανισμού και δεν υπάρχει το 200%. Κανείς όμως δεν απαντά στα μείζονα ζητήματα, που είναι ποιοι δε φέρνουν τα σκουπίδι στο εργοστάσιο και κουνάνε το δάχτυλο στον δήμο Ιωαννιτών; Ας έρθει στο δημ. συμβούλιο ο κ. Καλαντζής, να κουβεντιάσουμε και να μας πει ποια είναι η χρησιμότητα του Φορέα, δύο χρόνια από τη συγκρότησή του. Τι πληρώνουμε δεν έχω καταλάβει. Μισθούς;», διερωτήθηκε ο κ. Ελισάφ.

Ο Γ. Σεντελές

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Ioannina TV, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Γιάννης Σεντελές, τοποθετήθηκε και αυτός για το θέμα των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αλλά και για την συνολική διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ. Σεντελές, ο οποίος βρισκόταν εκτός διαδικασίας για προσωπικούς λόγους και δεν συμμετείχε στην τελευταία θυελλώδη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, δεν τοποθετήθηκε για την συνεδρίαση, αλλά σχολίασε γενικότερα τη λειτουργία των ΣΜΑ.

«Είναι προφανώς ένα θέμα που «καίει» τους δήμους. Είναι επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας των ΣΜΑ. Έπρεπε να είχαν λειτουργήσει… χθες. Εμείς μεταφέρουμε τα σκουπίδια στο Ελευθεροχώρι και το κάνουμε με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος στους δημότες μας», σημείωσε ο δήμαρχος.

Και καταλήγοντας είπε και τα εξής: «Πρέπει να βρεθεί μια λύση στη διαμάχη μεταξύ δήμων και περιφέρειας. Η διακήρυξη, θα μπορούσε να συμπεριλάβει όχι αυτούσιες, αλλά όλες τις θέσεις που εκφράζονται στον βαθμό που αυτές εκφράζονται στην κατεύθυνση επίλυσης του θέματος και όχι της διαιώνισής του».

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ