Στο πάνθεον της ιστορίας ο Στέφανος Ντούσκος!

Μετά από μια μυθική κούρσα το πρωί της Παρασκευής, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, πετυχαίνοντας και ολυμπιακό ρεκόρ! – Χαρά και συγκίνηση για την οικογένεια του Γιαννιώτη Ολυμπιονίκη

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας

 

Στο πάνθεον της ιστορίας έγραψε το όνομά του και μάλιστα με χρυσά γράμματα, ο Γιαννιώτης Ολυμπιονίκης, Στέφανος Ντούσκος!

Ο Έλληνας πρωταθλητής της Κωπηλασίας, ο φοιτητής της Ιατρικής από τα Γιάννενα, από χθες το πρωί, μετά από μια μυθική κούρσα στον τελικό του μονού σκιφ ανδρών, τερμάτισε στην 1η θέση και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, που είναι το πρώτο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Με χρόνο 6:40.45 και μία απίστευτη κούρσα, ο Ντούσκος έκανε και Ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας αυτό του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Αυτό είναι το 4ο Ολυμπιακό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας στην Ιστορία και το 3ο στην ελληνική κωπηλασία ανδρών.

Στη δεύτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στο Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν 6ος στην τετράκωπος ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή, ο Ντούσκος χάρισε στην ελληνική κωπηλασία το μοναδικό Ολυμπιακό μετάλλιο που έλειπε από την… συλλογή της.

Στον τελικό, ο 24χρονος Στέφανος Ντούσκος πέρασε πρώτος στα 1.000 μέτρα και έκτοτε δεν έχασε την πρωτοπορία κωπηλατώντας σταθερά προς το… ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο «ασημένιος» Κγιέτιλ Μπορτς από τη Νορβηγία χρειάστηκε περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο εν συγκρίσει με τον Έλληνα σκιφίστα για να περάσει ως δεύτερος τη γραμμή του φίνις (6:41.66), ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Κροάτης Νταμίρ Μαρτίν από την Κροατία (6:42.58).

Οι δηλώσεις του

Αμέσως μετά την εκπληκτική κούρσα του και την κατάκτηση του μεταλλίου του, ο Στέφανος Ντούσκος στις δηλώσεις του παρουσιάστηκε τρισευτυχισμένος.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω! Δεν το πιστεύω! Αλήθεια… δεν το πιστεύω! Η καλύτερη κούρσα της καριέρας μου. Με βοήθησε ο καιρός. Ένιωθα πολύ καλά στην κούρσα. Ο προπονητής μου είπε πως θα είμαι μέσα στα μετάλλια, πριν πάρω θέση στη γραμμή της εκκίνησης. Έκανα μια αλλαγή μέσα στην κούρσα, στα 1.000 μέτρα και δεν πίστευα ότι θα αντέξω. Στα τελευταία 500 μέτρα έλεγα Θεέ μου βοήθησέ με. Κράτα λίγο ακόμη. Στα 100 τελευταία μέτρα, είπα… δεν το χάνω! Για όλους αυτούς που με βλέπουν στην Ελλάδα ένα μεγάλο ευχαριστώ! Ευχαριστώ τους γονείς μου, την κοπέλα μου, τον δις Ολυμπιονίκη Βασίλη Πολύμερο, όλους τους ανθρώπους στην Ομοσπονδία και την εθνική, τον τεχνικό σύμβουλο της ΕΚΟΦΝΣ, Τζιάνι Ποστιλιόνε που με βοήθησε και έφτασα εδώ που έφτασα, τον γιατρό μου και γιατρό της εθνικής Γιάννη Χρηστογιάννη και τον χορηγό μου», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Στέφανου Ντούσκου μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Χαρά και συγκίνηση

Χωρίς να έχουν κοιμηθεί για δύο συνεχόμενες ημέρες οι γονείς του χρυσού Ολυμπιονίκη και τα δύο του αδέλφια, Άγγελος και Άρτεμις δεν σταματούν να απαντούν στα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα που δέχονται από τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Μία αθλητική διαδρομή του Στέφανου που ξεκίνησε από το στίβο, πέρασε από άλλα αθλήματα για να καταλήξει στην κωπηλασία και από εκεί μέσα από κόπους, θυσίες και απογοητεύσεις στην κορυφή του κόσμου.

Η επιτυχία της κατάκτησης του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου για κάθε αθλητή όπως και για τον Στέφανο Ντούσκο είναι συνυφασμένη με την διαχρονική υποστήριξη από την οικογένειά του.

Λίγο πριν τις 4.00 χθες τα ξημερώματα, μόλις ο Στέφανος πέρασε τη γραμμή του τερματισμού ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί στο σπίτι του και λίγη ώρα αργότερα η πρώτη επικοινωνία του χρυσού Ολυμπιονίκη με τους γονείς του.

Η Μαρία και ο Βασίλης Ντούσκος μίλησαν για την τεράστια επιτυχία του γιου τους, κυρίως όμως για την δική τους συνεισφορά όπως και κάθε οικογένειας για να καταφέρει ένας αθλητής να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

«Ο πρωταθλητισμός είναι πολύ σκληρός και ο Στέφανος αρκετές φορές λύγισε, κουράστηκε, νοιώθοντας ότι χάνει τα πάντα και ήταν έτοιμος να τα παρατήσει.

Πέρασε δύσκολες στιγμές, αλλά ήμασταν πάντα δίπλα του για να τον στηρίξουμε. Όταν κατάλαβα ότι είχε τον έλεγχο της κούρσας, τότε πίστεψα ότι θα φτάσει στο χρυσό μετάλλιο. Μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο, του είχα πει να συνεχίσει για άλλη μία Ολυμπιάδα και μετά να ξεκινήσει τη σχολή του στην Ιατρική. Τώρα, τι να του πω; Σταμάτα; Δεν τον βλέπω να πηγαίνει σύντομα στην Ιατρική», σημείωσε μεταξύ άλλων η μητέρα του Μαρία.

Το ίδιο έδειξε να πιστεύει και ο πατέρας του Βασίλης τονίζοντας ότι πλέον οι περισσότερες πιθανότητες είναι να συνεχίσει την κωπηλασία σε αυτό το επίπεδο. «Αυτός βέβαια θα αποφασίσει, αλλά πιστεύω ότι θα συνεχίσει», ανέφερε.

Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων

Η χθεσινή ήταν ημέρα μεγάλης χαράς και γιορτής για τη Γιαννιώτικη Κωπηλασία και τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, το σωματείο που ανέδειξε τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Τόκιο Στέφανο Ντούσκο, με τον οποίο φτάνουν στο αποκορύφωμά τους οι διεθνείς επιτυχίες που έχουν σημειώσει οι αθλητές του.

Σε δηλώσεις της με αφορμή το χρυσό στο Σκιφ Ανδρών η Πρόεδρος του ΝΟΙ Μάρθα Παλαιοπάνου τόνισε τα ακόλουθα: «Είναι μεγάλη η σημερινή ημέρα. Ο Στέφανος Ντούσκος πέτυχε έναν άθλο, κάτι που κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα ξαναζήσουμε όλοι μας. Είναι ένα παιδί με ήθος και αξιοπρέπεια, αγωνιστής που ό,τι βάζει στόχο το πετυχαίνει, κουράστηκε να φτάσει μέχρι εδώ και του αξίζει η μεγάλη αυτή επιτυχία. Τα εύσημα όμως πρέπει να αποδοθούν και στους γονείς και την  οικογένειά του που τον στήριξαν με συνέπεια και αυταπάρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια, σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του για την Ολυμπιάδα του Τόκιο. Δεν πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ο Στέφανος ήταν έκτος Ολυμπιονίκης και το 2016 στο Ρίο με την ελαφριά Τετράκωπο των Ανδρών. Αυτό που ήρθε τώρα είναι το επιστέγασμα προσπάθειας πολλών ετών».

Η κ. Παλαιοπάνου σημείωσε πως ο ΝΟΙ από την ίδρυσή του το 1954 κάνει αυτό που έκανε και με τον Στέφανο. Παίρνει παιδιά και τα μετατρέπει σε πρωταθλητές της Κωπηλασίας στηρίζοντας πάντα όσους συμμετέχουν στην Ελληνική Εθνική Ομάδα. Υπενθύμισε δε ότι του Στέφ. Ντούσκου προηγήθηκαν ως Ολυμπιονίκες τέσσερις ακόμα αθλητές του Ομίλου, η Τόνια Σβάιερ, ο Παναγιώτης Μηλιώτης, ο Γιώργος Τζιάλλας και ο Γιάννης Τσίλης.