ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ – «Οι Φορείς Διαχείρισης ενοχλούσαν…»

Για ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης

 

Η κατάργηση των επτά πρώτων Φορέων Διαχείρισης και η επικείμενη τριών ακόμη το επόμενο διάστημα σε εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, αποτέλεσε το τέλος εποχής για τους Φορείς που καταργήθηκαν και γενικότερα για ένα μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας που παρά τα προβλήματά του, πρόσφερε σημαντικό έργο στην προστασία και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών.

Μεταξύ των επτά Φορέων που πρώτοι καταργήθηκαν ο Φορέας Βόρειας Πίνδου και ο Φορέας Αράχθου, Τζουμέρκων και Κοιλάδας Αράχθου. Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζόμενων στους Φορείς Διαχείρισης με ανακοίνωσή του καταφέρεται εναντίον της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να καταργήσει τους Φορείς, σημειώνοντας, ότι έτσι χάνονται τόσο η αποκεντρωμένη δομή της διοίκησης και διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, όσο και οι παγιωμένες διαδικασίες τοπικής συμμετοχικότητας και περνάμε πλέον σε αναχρονιστικές, ξεπερασμένες πρακτικές κεντρικού συγκεντρωτισμού και απόλυτου υπουργικού ελέγχου.

«Το σύστημα γίνεται συγκεντρωτικό, Αθηνοκεντρικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποτελεσματικότητά του, αγνοώντας τόσο την ευρωπαϊκή τάση προς αποκέντρωση των υπηρεσιών – ιδίως αυτών που ασχολούνται με τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος – όσο και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, ως απαραίτητο συστατικό επιτυχούς εφαρμογής κάθε διαχείρισης.

Παρά το γεγονός ότι οι Φ.Δ. ταλαιπωρήθηκαν από την στιγμή της δημιουργίας τους μέχρι και την ημέρα κατάργησής τους από πολλά προβλήματα, τα οποία προέρχονταν όλα από την διαχρονική απουσία ουσιαστικής στήριξης από την Πολιτεία, η αποτίμηση του έργου τους έχει κριθεί θετικά και έχει αναγνωριστεί από όλους τους εμπλεκόμενους με τα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος, φορείς και θεσμούς (Επιτροπή Φύση 2000, Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο, κ.ά).

Στην πραγματικότητα και παρά τα προβλήματα, το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η «ανεπάρκεια» των Φορέων Διαχείρισης αλλά αντιθέτως η επάρκειά τους καθώς αποτέλεσαν τον θεματοφύλακα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, εδραιώθηκαν στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών και αποτέλεσαν «ανάχωμα» στις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες μικρών και μεγάλων συμφερόντων.

Οι Φορείς Διαχείρισης ενοχλούσαν και έπρεπε να πάψουν να ενοχλούν», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

«Στον αέρα» οι εργαζόμενοι

Τέλος, αναφέρονται στο εργασιακό καθεστώς των ίδιων, που παρά τις υποσχέσεις παραμένουν σε αβεβαιότητα και ανασφάλεια.

«Όσο για τους εργαζόμενους των Φορέων Διαχείρισης, θύματα όλα αυτά τα χρόνια της ανεπάρκειας της πολιτείας, μεταφέρονται στο νέο σχήμα, παραμένοντας ως προσωπικό Ορισμένου Χρόνου – οι περισσότεροι για 15 ολόκληρα χρόνια – και περισσότερο ανασφαλείς από ποτέ, καθώς η μη πραγματοποίηση της Διαγωνιστικής διαδικασίας του άρθρου 90 του Ν.4605/19 ή η κατάργηση των διατάξεων άρθρ. 89 & 90 Ν.4605/19, αυτομάτως θέτει σε κίνδυνο το σύνολο των συμβάσεων εργαζομένων των Φορέων Διαχείρισης. Αντί για την ασφαλή μετάβασή τους σε καθεστώς Αορίστου Χρόνου, παραμένουν επ’ αόριστον στον αέρα».

Διαφωνεί με την κατάργηση η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων

Τη διαφωνία της με την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων εκφράζει με ανακοίνωσή της, η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Τζουμέρκων, κάνοντας μνεία στην άριστη συνεργασία όλα τα προηγούμενα χρόνια με τον Φορέα και το προσωπικό του.

«Η Ένωσή μας πιστεύει στην ήπια ανάπτυξη που υπαγορεύει η ανάγκη προστασίας της άγριας φυσικής ομορφιάς και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτά, άλλωστε, είναι τα δύο κυρίαρχα τοπικά χαρακτηριστικά, που ελκύουν τους επισκέπτες στα μέρη μας. Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται η τοπική κοινωνία μας, η πραγματική πηγή άντλησης της δύναμής μας, η ασφαλής «περπατησιά» μας στο παρόν και το μέλλον, που διδαχθήκαμε από τους προγόνους μας.

Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση αυτές τις απαράβατες αρχές είχαμε, μέχρι σήμερα, άριστη συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωσή μας στηρίζει τις βιώσιμες πρακτικές, όπως και κάθε προσπάθεια για τη διάσωση της τοπικής χλωρίδας και πανίδας. Η «ακατέργαστη» φυσική ομορφιά των Τζουμέρκων και το ισχυρό πολιτιστικό υπόβαθρο που διαθέτει η περιοχή μας είναι το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημά μας. Γι’ αυτό και μέχρι πρότινος είχαμε εκπροσώπηση στο συμβούλιο του Φορέα.

Η άμεση αυτή επαφή που είχε η Ένωσή μας με τη Διοίκηση του Φορέα και οι εργασίες που συντελέστηκαν με τους εκπροσώπους του Europarc ήταν πολύ χρήσιμες και ενίσχυσαν την κοινή πεποίθησή μας για τα κοινά οφέλη που μπορούσαν να προέλθουν από την αλληλένδετη σχέση ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτής της συνέργειας ήταν η πιστοποίηση που είχε λάβει το Εθνικό πάρκο Τζουμέρκων από την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Europarc κατατάσσοντάς το στα 11 της Ευρώπης και το μοναδικό στην Ελλάδα.

Οι επαγγελματίες των Τζουμέρκων, που αποτελούν ένα δυναμικό τμήμα της τοπικής κοινωνίας, καλούν το υπουργείο Περιβάλλοντος να πάρει πίσω αυτή την αδικαιολόγητη απόφασή του, που εναποθέτει την προστασία του περιβάλλοντος σε γραφειοκράτες, που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.