ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ – Αναγκαία η επαναφορά των ΑΕΙ στην κανονικότητα

dav

Η έκτακτη Σύνοδος ζητά από την Πολιτεία την επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων και τον, κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ σημειώνει πως η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων δυσχεραίνει τη λειτουργία των ΑΕΙ

 

Την επαναφορά των Πανεπιστημίων στην κανονικότητα, διασφαλίζοντας όλες τις σχετικές υγειονομικές προϋποθέσεις και εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον, κατά προτεραιότητα, εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, ζητά από την Πολιτεία η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ΑΕΙ της χώρας.

Χθες, πραγματοποιήθηκε, υπό την Προεδρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων των Δ.Ε. των Πανεπιστημίων, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, αρχικά καταγγέλλει την στοχοποίηση και τις επιθέσεις κατά των εκλεγμένων θεσμικών οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ για επιλογές που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

«Η κριτική απέναντι στις εκάστοτε επιλογές όσων ασκούν διοίκηση είναι πάντα αποδεκτή και συνάδει με τα ακαδημαϊκά ήθη. Ωστόσο, η συκοφάντηση και η στοχοποίηση Πρυτάνεων, συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης θίγει το Πανεπιστήμιο και δεν είναι ανεκτή.

Τους τελευταίους μήνες, γίναμε μάρτυρες γενικευμένων επιθέσεων κατά των εκλεγμένων Πρυτανικών Αρχών και των Συγκλήτων των ΑΕΙ που αγγίζουν τα όρια της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, δημιουργούν μια τεχνητή πόλωση και τελικά αποβαίνουν εις βάρος κάθε προσπάθειας διασφάλισης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας. Η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων δυσχεραίνει τη λειτουργία των ΑΕΙ σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι μια μη – αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας, αφού εντέλει συρρικνώνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συνόδου.

Συγκεκριμένα οι Πρυτάνεις ανέφεραν ότι τελευταία πριν και μετά την ψήφιση του νόμου «Κεραμέως – Χρυσοχοίδη» γίνονται μάρτυρες στοχοποίησης των εκλεγμένων διοικήσεων των ΑΕΙ που αγγίζει τα όρια της εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης.

Αυτή η κατάσταση, υπογράμμισαν οι Πρυτάνεις, δημιουργεί τεχνητή πόλωση που δυσχεραίνει την άσκηση των καθηκόντων και που τελικά αποβαίνει σε βάρος κάθε προσπάθειας διασφάλισης της ομαλότητας της εκπαιδευτικής ερευνητικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων εκφράζει την αγωνία της για το γεγονός ότι η συνέχιση της διαδικτυακής διδασκαλίας υποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές και την αξία των πτυχίων των φοιτητών/τριών μας.

Έτσι η Σύνοδος ζητά από την Κυβέρνηση να ορίσει με προσοχή και σεβόμενη τις προτάσεις των επιμέρους Τμημάτων, τους όρους επαναφοράς των Πανεπιστημίων στην κανονικότητα, διασφαλίζοντας όλες τις σχετικές υγειονομικές προϋποθέσεις και εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον, κατά προτεραιότητα, εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Νέα κινητοποίηση των φοιτητών

Εν τω μεταξύ, στους δρόμους βρέθηκαν χθες, για ακόμη μια φορά οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους και μετά την ψήφιση του νόμου «Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη», ενώ καταδικάζουν τις όποιες προσπάθειες επέμβασης της αστυνομίας.

Να θυμίσουμε ότι η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τελεί υπό κατάληψη και η Σύγκλητος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αφενός συντάσσεται με το αίτημα επανεκκίνησης των δια ζώσης μαθημάτων στις σχολές και αφετέρου λέει ένα ξεκάθαρο «όχι» στην όποια επέμβαση της αστυνομίας στο Πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Οι φοιτητές στη νέα τους συγκέντρωση τόνισαν για ακόμη μια φορά ότι «δεν θα κάνουν πίσω και θα ακυρώσουν τον νόμο στην πράξη μην επιτρέποντας την είσοδο της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια».

Μάλιστα, κάλεσαν και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα να ακολουθήσουν τον δρόμο της αντίστασης και της ενδυνάμωσης των αντιδράσεων.

«Καλούμε τους φοιτητές και άλλων πανεπιστημίων της χώρας να εντείνουν τις δράσεις τους με μαζικοποίηση των γενικών συνελεύσεων και των διαδηλώσεων», σημειώνουν και ζητούν και από τους πολίτες να τους συμπαρασταθούν έμπρακτα, με τη συμμετοχή και τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

Ένα επιπλέον ζήτημα που προβάλλουν οι φοιτητές, έχει να κάνει με το γεγονός ότι και το εαρινό εξάμηνο θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως φοίτηση, με τους πρωτοετείς φοιτητές ειδικότερα να μην ξέρουν ακόμη τι θα πει αμφιθέατρο.