ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ – Μονόδρομος η πρόσθετη χρηματοδότηση των ΑΕΙ

«Καμπανάκι κινδύνου» από τα Πανεπιστήμια, με την Σύνοδο να τονίζει πως η αύξηση του κόστους της ενέργειας κάνει επιτακτική την ανάγκη για έκτακτη και για μόνιμη αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών – Παραμένουν τα ΑΕΙ σε καθεστώς αναμονής για το νέο Νόμο – πλαίσιο

 

Με κυρίαρχα ζητήματα το νέο Νόμο Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια και τα τεράστια οικονομικά ζητήματα που υπάρχουν εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στα Γιάννενα η 99η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων.

Κατά γενική ομολογία η τριήμερη διαδικασία άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς όπως επισημάνθηκε, στις Συνόδους των πρυτάνεων και των αντιπρυτάνεων αντίστοιχα, εργάστηκε μεθοδικά για μία παραγωγική διαδικασία διαλόγου επί πραγματικών προβλημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα και όχι θεωρητικών.

Ωστόσο, είναι επίσης βέβαιο πως επί της ουσίας των ζητημάτων που τέθηκαν από τη Σύνοδο προς την ηγεσία, δεν δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις, με πρώτο και κύριο θέμα φυσικά, ο νέος Νόμος – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Η κα Κεραμέως στη Σύνοδο αλλά και στις δηλώσεις που έκανε στην διήμερη παρουσία της στην πόλη, είπε, ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή πολύ σύντομα, απέφυγε όμως να αναφερθεί επί των λεπτομερειών που θα προβλέπει και θα προτείνει.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και οι αντιπρυτάνεις παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, κάνοντας την αποτίμηση των εργασιών της Συνόδου, επισήμαναν ότι τα πανεπιστήμια εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής και αβεβαιότητας για το νέο Νόμο – πλαίσιο.

«Διατυπώσαμε την έντονη ανησυχία των πανεπιστημίων ειδικά εκείνων, που θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ανάδειξης των νέων πρυτανικών αρχών, αλλά αντιμετωπίζουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

Οι επιχορηγήσεις των ΑΕΙ

Στη συνέντευξη Τύπου, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφέρθηκαν σε επιμέρους θέματα που τέθηκαν στο πλαίσιο της Συνόδου και περιγράφονται στα πορίσματα που παραδόθηκαν στο υπ. Παιδείας, με κυρίαρχο την δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχουν περιέλθει πολλά πανεπιστήμια, λόγω της αδυναμίας κάλυψης του ενεργειακού κόστους.

«Ζητήσαμε την συμπληρωματική επιχορήγηση των πανεπιστημίων αφού ειδικά για τα ιδρύματα που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, έχει σχεδόν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός τους και είναι αδύνατο να συνεχίσουν ομαλά τη λειτουργία τους», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης, ενώ ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε, ότι αν δε δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση, τα πανεπιστήμια θα μπουν σε καθεστώς μερικής λειτουργίας.

Αντιπαράθεση για τις χρηματοδοτήσεις

Ωστόσο, έντονη ήταν η αντιπαράθεση με την υπουργό Παιδείας για τα ζητήματα των χρηματοδοτήσεων της έρευνας, εξαιτίας της κατάργησης για πρώτη φορά μετά το 1985 της εθνικής συμμετοχής στα ανταγωνιστικά προγράμματα και των προτεραιοτήτων που έχει θέσει το υπουργείο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Οι πόροι αυτοί είναι πολύ σημαντικοί, γιατί αποτελούσαν τη «γέφυρα» μεταξύ των ερευνητικών προγραμμάτων και διασφάλιζαν τη συνέχεια της ερευνητικής λειτουργίας των εργαστηρίων», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

Σκληρή κριτική για τις προτεραιότητες που έχει θέσει το υπ. Παιδείας στο Ταμείο Ανάκαμψης άσκησε ο κ. Γεωργάτος. «Παρά τις θριαμβολογίες της κας Κεραμέως, το κονδύλιο των 600 εκ. ευρώ για την έρευνα από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην πραγματικότητα είναι μόλις 60 εκ. για την ελεύθερη έρευνα. Η ΕΘΑΕ που δεν έχει καμία διαχειριστική επάρκεια, ούτε και είναι ο ρόλος της ερευνητικός, θα διαχειριστεί ένα ποσό 200 εκ ευρώ, επειδή ο πρόεδρός της έχει άριστες σχέσεις με την ηγεσία του υπουργείου. Στην ουσία, το Ταμείο Ανάκαμψης δε μας αφορά», ανέφερε ο κ. Γεωργάτος.

Ο ακαδημαϊκός χάρτης

Από την άλλη, για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη δε δόθηκε καμία απάντηση, αν και φαίνεται πως το σχέδιο άμεσης εφαρμογής αποφάσεων ή εισηγήσεων για συγχωνεύσεις ή κατάργηση τμημάτων, μετατίθεται χρονικά για μετά τις εκλογές. «Διατηρούμε το δικαίωμα ως αυτοδιοίκητοι οργανισμοί, να συζητήσουμε στην πορεία το θέμα», τόνισε ο κ. Αλμπάνης, ενώ αναλύθηκε εκ νέου η πρόσφατη κατάταξη των πανεπιστημίων που δημοσιεύθηκε στον αθηναϊκό Τύπο, με βάση τη μοριοδότηση της ΕΘΑΕ.

«Εκφράσαμε τον προβληματισμό μας για τα κριτήρια της μοριοδότησης της ΕΘΑΕ και η τελευταία μας εισήγηση ήταν να έχουν τη δυνατότητα τα πανεπιστήμια να αξιολογούνται ανά επιστημονικό πεδίο», τόνισε ο κ. Πασχόπουλος. «Τουλάχιστον, ο πρόεδρος της ΕΘΑΕ κ. Μήτκας αναγνώρισε στη Σύνοδο, ότι τα κριτήρια και οι δείκτες θα επανεξεταστούν, γιατί δημιουργούν πλαστά δεδομένα», πρόσθεσε ο κ. Αλμπάνης.

Η πρόταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την αλλαγή στον αριθμό των εισακτέων ανά Τμήμα, ώστε να μειωθούν, όσο είναι εφικτό τα προβλήματα από την εφαρμογή της ΕΒΕ, θα εξεταστεί σε τεχνικό και υπηρεσιακό επίπεδο από το υπ. Παιδείας.

Φοιτητική μέριμνα

Ακόμα, σε ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, ο αντιπρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ανακοίνωσε πως εντός του Ιουνίου, θα είναι έτοιμη η μελέτη για την αναβάθμιση της Φοιτητικής Εστίας στη Δομπόλη, ενώ κοινό ήταν το αίτημα που υποβλήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τον διπλασιασμό του σιτηρεσίου, που αφορά στην καθημερινή σίτιση των φοιτητών που είναι 1,80 ευρώ τα τελευταία 14 χρόνια.

Η ανακοίνωση της Συνόδου

Τέλος, στην επίσημη ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα στην κάλυψη των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται λόγω αφυπηρέτησης και άλλων λόγων.

«Η προτεραιότητα κάλυψης θέσεων αφορά στα υπόλοιπα των κενωθεισών θέσεων του έτους 2020, αλλά και στα κενά που αφορούν στο 2021. Πέραν αυτού, η υποστελέχωση σε προσωπικό άλλων κατηγοριών, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Ειδικά, η Σύνοδος διαπιστώνει τη δραματική έλλειψη διοικητικού προσωπικού, η οποία θέτει μεγάλα προβλήματα δυσλειτουργιών σε όλες τις υπηρεσίες των ΑΕΙ και δυσχεραίνει την εφαρμογή νέων δράσεων και δομών, και ζητεί μέτρα για την άμεση επίλυση του προβλήματος», αναφέρεται.

Ακόμα στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Δεδομένης της αύξησης του κόστους της ενέργειας καθώς και των διαρκών αναγκών που συνδέονται με το ικανοποιητικό επίπεδο του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, είναι επιτακτική η ανάγκη τόσο για έκτακτη όσο και για μόνιμη αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών από τον Τακτικό προϋπολογισμό.  Τα Πανεπιστήμια θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχονται μέσα από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη των υποδομών τους και την ενίσχυση της έρευνας. Προς τούτο είναι απολύτως απαραίτητη η ενίσχυση κατά προτεραιότητα σε τεχνικό προσωπικό.

Σε ό,τι αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία, ζητείται από το ΥΠΑΙΘ να επανεξετάσει την ενεργοποίηση του προγράμματος Hellenic Universities II. Η ενίσχυση – επαναχρηματοδότηση του ΕΛΙΔΕΚ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή και άλλους φορείς χρηματοδότησης, εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, είναι υψηλής προτεραιότητας. Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ζητείται η χορήγηση της εθνικής συμμετοχής στα χρηματοδοτούμενα, από Ευρωπαϊκούς πόρους, ερευνητικά προγράμματα».

Τέλος, η Σύνοδος προτείνει τη δημιουργία ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας των Πανεπιστημίων προς εξυπηρέτηση της λειτουργίας των Ιδρυμάτων.

«Η Σύνοδος έθεσε την ανάγκη θεσμοθέτησης οριζόντιας κεντρικής δράσης Πρακτικής Άσκησης στα ΑΕΙ και αναμένει την υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης του Υπουργείου. Σημειώνεται η ανάγκη για την οικονομική ενίσχυση της στέγασης και η αύξηση του ημερήσιου κόστους σίτισης (σιτηρεσίου) για όλους τους δικαιούχους φοιτητές. Η Σύνοδος διατυπώνει την ομόθυμη διάθεση των Ιδρυμάτων για την παροχή της δυνατότητας εκπαιδευτικής στήριξης φοιτητών από τις δοκιμαζόμενες περιοχές της Ουκρανίας», αναφέρεται.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας