Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ – Σοβαρές δυσχέρειες στη δια ζώσης εξεταστική του χειμώνα

Η υπουργός Παιδείας, δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της Συνόδου για οποιαδήποτε ρύθμιση χρειαστεί για την ενδεχόμενη επέκταση της εξεταστικής περιόδου – Η Σύνοδος επισημαίνει πως οι διοικήσεις των ΑΕΙ παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και σε πιθανή επιδείνωση των κρουσμάτων, θα επανέλθουν

 

Η λειτουργία των πανεπιστημίων την τρέχουσα περίοδο αποτέλεσε το θέμα της έκτακτης συνόδου των Πρυτάνεων, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.

Στη Σύνοδο, συμμετείχε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία τόνισε την ανάγκη «να δοθεί η δυνατότητα σε φοιτητές που νοσούν, να εξεταστούν σε δεύτερο χρόνο και δήλωσε στη διάθεση της Συνόδου για οποιαδήποτε ρύθμιση χρειαστεί για την ενδεχόμενη επέκταση της εξεταστικής περιόδου ή του εξαμήνου, πέραν των δυνατοτήτων του υφιστάμενου πλαισίου», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον έντονο προβληματισμό της για τις δυσχέρειες που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα πανεπιστήμια με τη διεξαγωγή των εξετάσεων διά ζώσης, με τη φυσική παρουσία δηλαδή των φοιτητών, εκφράζει η Σύνοδος των πρυτάνεων της χώρας, που συνεδρίασε την Τετάρτη, προεδρεύοντος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη.

Η Σύνοδος εκτιμά στην απόφασή της, ότι η διά ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσχέρειες. Για όσους φοιτητές καταστεί αδύνατη η συμμετοχή τους, λόγω νόσησης και καραντίνας, θα ληφθεί μέριμνα, ώστε να εξεταστούν με τον πλέον πρόσφορο τρόπο που θα καθοριστεί, από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, με συνεννόηση διδασκόντων και φοιτητών, λαμβανομένου υπόψη του ισχύοντος πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για δια ζώσης εξέταση αναπλήρωσης.

«Είναι αυτονόητο, ότι η αδυναμία συμμετοχής στις εξετάσεις θα τεκμαίρεται από τα στοιχεία στο edupass, η εγγραφή στο οποίο έχει μεγάλη σημασία για την ομαλή και κατά το δυνατόν ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και σε πιθανή επιδείνωση των κρουσμάτων και συνθηκών, θα επανέλθουν, υιοθετώντας ευέλικτους και πιο ασφαλείς τρόπους λειτουργίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους», αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

Στο δεύτερο σκέλος της η Σύνοδος απευθύνει έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, να προσφέρουν τη δυνατότητα για τον έλεγχο στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, με τα κατάλληλα διαγνωστικά μέσα.

Μιλώντας για τις συνθήκες στις οποίες ολοκληρώθηκε το προηγούμενο έτος στα Πανεπιστήμια, με τη διεξαγωγή των μαθημάτων και ενόψει της εξεταστικής περιόδου στο τέλος του μήνα, ο Παναγ. Χούσος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της φοιτητικής κοινότητας για τα ελλιπή μέτρα αποτροπής διασποράς του ιού, τη στιγμή, που όπως είπε, το 10% των φοιτητών κάθε Τμήματος νοσεί από κορωνοϊό.

«Μετατίθεται η ευθύνη στις πρυτανικές αρχές κα στις διοικήσεις των τμημάτων για το αν θα κινδυνέψουν ή θα νοσήσουν συνάδελφοι και θα χάσουν την εξεταστική. Αυτό που επισημαίνουμε, είναι, ότι παρά τις εκκλήσεις μας και την αναγκαιότητα που υπάρχει, δε γίνεται εκτεταμένο testing στο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές, όπως και οι άλλοι πολίτες αναγκάζονται ή να πληρώνουν από την τσέπη τους τα rapid test ή να περιμένουν ώρες στην «ουρά» στις μονάδες του ΕΟΔΥ στην κεντρική πλατεία και φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι έτσι υπάρχει σωστή επιδημιολογική επιτήρηση. Αυτό που ζητάμε ως Φοιτητικός Σύλλογος είναι, να διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ομαλή και ασφαλή διενέργεια των εξετάσεων, να ενισχυθεί η επιδημιολογική επιτήρηση στους χώρους του Πανεπιστημίου, με τη μόνιμη παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ και τη χορήγηση δωρεάν self test σε όλους τους φοιτητές», ανέφερε ο κ. Χούσος.

Δεσμεύσεις Κεραμέως

Εξάλλου, η υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε αίτημα των Πανεπιστημίων, δεσμεύθηκε για την αναζήτηση τρόπων επιδότησης των ενεργειακών δαπανών των Πανεπιστημίων (κατ’ αναλογία με οικιακούς και μη οικιακούς καταναλωτές) μέσω τουυπουργείου Ενέργειας, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και οι προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεδομένου ότι τα σχετικά κόστη έχουν αυξηθεί υπέρμετρα και δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τους ισχύοντες προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων.

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στους Πρυτάνεις ότι τις επόμενες ημέρες θα λάβουν επιστολή της, συνοδευόμενη με οδηγίες από την ΑΘΑΑΕ, με την οποία θα δίνεται νέα παράταση , χωρίς να προσδιορίσει χρονικά,  για να καταθέσουν  τις εισηγήσεις τους για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη (σ.σ. Η αρχική προθεσμία ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια δόθηκε νέα προθεσμία για τις 30 Ιανουαρίου).

Με την επιστολή της η υπουργός Παιδείας:

Α. Θα θέσει όρους και όρια ως προς τις εισηγήσεις που καλείται το κάθε Πανεπιστήμιο να ετοιμάσει τα του οίκου του, όσον αφορά την αναδιάταξη του νέου ακαδημαϊκού χάρτη.

Β. Θα δώσει κατευθύνσεις, με τη μορφή «βεντάλιας».

Γ. Θα ορίζει προς του Πρυτάνεις τη νέα  προθεσμία υποβολής των εισηγήσεων.

Τέλος, η υπουργός Παιδείας έχει προαναγγείλει τη θεσμοθέτηση Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών, μέσα στα Πανεπιστήμια. Ο νέος αυτός θεσμός θα έχει άμεση σχέση με το νέο ακαδημαϊκό χάρτη.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ