Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Ταυτοτικό ζήτημα η εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ενισχυμένος ο ρόλος και η παρέμβασή του στη Βαλκανική – Προωθούνται νέες συνεργασίες με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια,  με έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε η εξωστρέφεια του ιδρύματος με δράσεις και διεθνείς συνεργασίες, να συντελέσει σε ένα ταυτοτικό επίκεντρο για την επόμενη δεκαετία. Ο διεθνής χαρακτήρας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του μεγαλύτερου της Δυτ. Ελλάδας, που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν σημαντικό ακαδημαϊκό πόλο στην ανάπτυξη της έρευνας στη Βαλκανική, εμπλουτίζεται πλέον και με έναν ακόμη μεγαλύτερο στόχο, όπως είναι η διεύρυνση του ρόλου και της παρέμβασής του στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Είναι δεδομένο, όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ότι ο ρόλος και ο χαρακτήρας ταυτόχρονα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλάζει χρόνο με το χρόνο και πλέον, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, οι δυνατότητες κυρίως μέσω της εξεύρεσης χρηματοδότησης είναι πολλές περισσότερες από το παρελθόν.
Τα παραπάνω αποτέλεσαν μερικές μόνο από τις επισημάνσεις του πρύτανη κ. Αλμπάνη στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιούπολη, με θέμα τις διεθνείς δράσεις και τις συνεργασίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Υπάρχουν τρεις βασικές κατευθύνσεις, που είναι η ακαδημαϊκότητα και η έρευνα, η περιφερειακή ανάπτυξη και η αναβάθμιση του ρόλου του Πανεπιστημίου ως ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δη στη Βαλκανική. Η συνεργασία με πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Κίνας προσδίδουν κύρος και αναβαθμίζουν το ρόλο του Πανεπιστημίου, όμως θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας που έχουμε, με πανεπιστήμια της Αλβανίας. Οι διεθνείς συνεργασίες του Πανεπιστημίου θα πρέπει να αποτελέσουν ένα ταυτοτικό ζήτημα και στόχο για τον χαρακτήρα του ιδρύματος, ώστε να αναβαθμίσει το ρόλο και το χαρακτήρα του στη ΝΑ Ευρώπη. Υπάρχουν ήδη συνεργασίες που αναπτύσσονται με πολλά πανεπιστήμια της Αλβανίας, καθώς όμως επίσης της Ρουμανίας και της Σερβίας, που εκτιμούμε, ότι θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε το ρόλο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως ένα ίδρυμα με ισχυρή φωνή και παρέμβαση, κυρίαρχα σε ερευνητικό επίπεδο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλμπάνης.

Χαιρετισμοί και δεσμεύσεις

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε ο Αποστόλης Δημητρόπουλος, Γεν. Γραμματέας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας, που αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Πολιτείας για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου και χαρακτήρα των πανεπιστημίων. «Ενισχύουμε την αυτονομία των ιδρυμάτων, παρέχουμε τη δυνατότητα εσωτερικής οργανωτικής ευελιξίας, απελευθερώνουμε τα μεταπτυχιακά και τα ερευνητικά προγράμματα, ιδρύουμε τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά και ενισχύουμε την υλοποίηση κοινών μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αποτελεί στόχο του υπ. Παιδείας και της Κυβέρνησης η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στα ιδρύματα του μέλλοντος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρόπουλος.
Χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν στην αρχή του συνεδρίου ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, αναφερόμενοι στις προοπτικές της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημιακής κοινότητας και τοπικής κοινωνίας, ειδικότερα στη σύγχρονη εποχή, με παρεμβάσεις στην έρευνα και την καινοτομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ