Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

ΤΕΕ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – «Βάζουν πλάτη» για τη σιδηροδρομική σύνδεση

Θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αναπτυξιακών προοπτικών σε Ήπειρο και Δυτ. Μακεδονία συζητήθηκαν στη συνάντηση των δύο Δ.Ε των περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ

 

Η προοπτική της σιδηροδρομικής σύνδεσης των δύο περιφερειών, Ηπείρου  και Δυτ. Μακεδονίας αντίστοιχα μέσω της γραμμής Ηγουμενίτσα – Ιωάννινα – Καλαμπάκα, αποτέλεσε το επίκεντρο της συνάντησης και της συζήτησης που είχαν οι διοικήσεις των δύο Τμημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Μία συνάντηση που ανέδειξε αφενός τα κυρίαρχα ζητήματα που μπορούν  να δώσουν αναπτυξιακές προοπτικές και στην Ήπειρο και στη Δυτ. Μακεδονία αντίστοιχα, που στάθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και η οποία επίσης εμπλουτίστηκε με προτάσεις που σχετίζονται με πρωτοβουλίες, ιδέες και σκέψεις, που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από κοινού, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προβολή και ανάδειξη της Βαλκανικής Αρχιτεκτονικής και άλλα. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, Ιωάννης Τσίγκρος, τα έργα υποδομής είναι αυτά που απασχολούν τους κατοίκους και τους επιμελητηριακούς φορείς των δύο περιοχών, καθώς από εκεί μπορεί να δημιουργηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές.

Η σιδηροδρομική σύνδεση είναι ζήτημα κορυφαίας σημασίας, όπως ανέφερε, ιδιαίτερα μετά την έγκριση της μελέτης που αφορά τη σιδηροδρομική σύνδεση της Καλαμπάκας με τα Κοίλα Κοζάνης και εν συνεχεία με την Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα. «Με αφορμή την απολιγνιτοποίηση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, προγραμματίζονται επενδύσεις στην περιοχή, οι οποίες ήδη βρίσκονται στη φάση των σχεδιασμών και μετά τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο περιοχών και την πρόσβαση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για  υψηλή ανάπτυξη στις δύο περιοχές», ανέφερε ο κ. Τσίγκρος.

Ομάδες εργασίας για τον ορεινό όγκο

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο τμημάτων με σύσταση ομάδων εργασίας, που θα αφορούν την ανάδειξη των ορεινών όγκων που αποτελούν και τα όρια μεταξύ των δύο Περιφερειών. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η καταγραφή των προσβάσεων και των προβλημάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με βασική επιδίωξη την κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση τμημάτων και υποδομών για την ομαλή διέλευση των τουριστών και των παραγωγών. Επίσης αποφασίστηκε η καταγραφή όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής, με σκοπό να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα αφορά υποδομές και παραγωγικές δραστηριότητες, για μια ήπια ανάπτυξη της περιοχής σεβόμενοι το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και την μορφολογία της περιοχής.

Δίκτυο λιμναίων πόλεων

Επιπλέον κατατέθηκε μια πρόταση για τη δημιουργία δικτύου λιμνιαίων πόλεων και ανάδειξης του υγρού στοιχείου για τις περιοχές των Ιωαννίνων και της Καστοριάς, αλλά και του οικοσυστήματος του Αώου. «Με τη συνεργασία των δύο Περιφερειακών τμημάτων συμφωνήσαμε να γίνουν προσπάθειες για δράσεις που αφορούν την προστασία του φυσικού τους περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα να αναδειχθούν σημαντικά μνημεία τα οποία  θα συμβάλλουν στην διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ταυτόχρονα θα σηματοδοτήσουν την προσπάθεια για προβολή και ανάδειξη της Βαλκανικής Αρχιτεκτονικής. Όλες οι παραπάνω συνέργειες θα μπορούν να ενταχθούν και σε διευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, με τη συμμετοχή των δύο Περιφερειακών Τμημάτων, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη των στόχων των παραπάνω δράσεων», τόνισε ο κ. Τσίγκρος.

Προβλήματα υπηρεσιακής φύσης

Τέλος, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο Τμημάτων, δόθηκε έμφαση στα κοινά προβλήματα που αφορούν το μέλλον και τη δραστηριότητα των μηχανικών στην περιοχή, καθώς και στα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, λόγω κυρίως της υποστελέχωσης της.

«Συμφωνήθηκε η συνεχής επικοινωνία των δύο Περιφερειακών Τμημάτων για την αποτελεσματικότερη συνεργασία τους για τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί και οι οποίες θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη των δύο Περιφερειών, με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβαλλοντικού αποθέματος των περιοχών μας, υπερασπιζόμενοι έτσι πλήρως το ρόλο μας, ως τεχνικοί σύμβουλοι της Πολιτείας», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ