Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Τα τεστ στη Μακεδονία, τα κρούσματα στα Ιωάννινα

Περισσότερα από 100 είναι τα κρούσματα που «χρεώθηκαν» λανθασμένα στα Ιωάννινα – Ο ρόλος της συνεργασίας ιδιωτικών κινητών μονάδων με τοπικά εργαστήρια στη δήλωση των αποτελεσμάτων στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ

 

 

 

Σίγουρα δεν είναι η κυρίαρχη ή η μοναδική αιτία όμως έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε η ΠΕ Ιωαννίνων από την Τετάρτη το απόγευμα να έχει βαφτεί με «κόκκινο» χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας.

Ο λόγος για την «χρέωση» στα Ιωάννινα, κρουσμάτων που εντοπίζονται σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως όμως στη βόρειο Ελλάδα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η καθημερινή καταγραφή και ως εκ τούτου να ανεβαίνουν οι δείκτες των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο.

Το τελευταίο δεκαήμερο τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ για τα Ιωάννινα παρουσιάζουν αυξητική τάση, ένα ποσοστό αυτών όμως, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την περιοχή.

Αυτό αποδείχθηκε κατά τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων αυτών, όταν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και του ΕΟΔΥ διαπίστωσαν ότι πρόκειται για πολίτες εκτός Ηπείρου, που δεν έχουν ούτε καν σχέση καταγωγής με την περιοχή.

Όπως διαπιστώθηκε, το πρόβλημα έγκειται σε μία αδυναμία πρόβλεψης των διαδοχικών ΦΕΚ που εκδόθηκαν το τελευταίο τρίμηνο, στα οποία δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών κινητών μονάδων που διενεργούν τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού στους πολίτες.

Τέτοιες εταιρείες έχουν συσταθεί σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες διενεργούν τα τεστ και συνεργάζονται με μικροβιολογικά εργαστήρια σε διάφορες περιοχές που κάνουν την ανάλυση και εκδίδουν τα αποτελέσματα.

Συνεργάτες αυτών των εταιρειών είναι και εργαστήρια των Ιωαννίνων στα οποία ελέγχονται τα δείγματα και οι δηλώσεις στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα φαίνεται πως αφορούν την ΠΕ Ιωαννίνων.

Με τον τρόπο αυτό «χρεώθηκαν» στα Ιωάννινα το τελευταίο δεκαήμερο περισσότερα από 100 κρούσματα, χωρίς κανένα σημείο της διαδικασίας να είναι παράνομο, αλλά από την άλλη να δημιουργεί δεδομένα που δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στην πραγματικότητα.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε με δήλωσή του αμέσως μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα ώστε να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.

«Η υπηρεσία που κάνει την ιχνηλάτηση υποψιάστηκε ότι κάτι συμβαίνει, αφού αφενός δεν ήταν πρόσωπα που έχουν σχέση με την περιοχή και αφετέρου τα κρούσματα υπολείπονται κατά πολύ αυτών που έχουμε καθημερινά από τα νοσοκομεία και τις μονάδες του ΕΟΔΥ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη έγιναν 1908 τεστ και είχαμε μόλις 10 θετικά, ενώ ο πίνακας έδινε πολλά περισσότερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κανένας έλεγχος στο Μέτσοβο

Η κατάσταση και γενικότερα στα Ιωάννινα και ειδικότερα σε περιοχές όπως το Μέτσοβο δεν είναι καλή επιδημιολογικά, όμως το πλέον ανησυχητικό είναι ακριβώς ότι στην περίπτωση της ορεινής κωμόπολης δεν τηρούνται τα μέτρα, ούτε καν από όσους πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα.

Το ζήτημα αυτό έθιξε με δημόσιες τοποθετήσεις του ο δήμαρχος Κων. Τζαφέας, αλλά και ο Αλ. Καχριμάνης την Πέμπτη, κάνοντας λόγο για ανεύθυνες συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο συμπολίτες.

«Τους καλώ να πειθαρχήσουν σε αυτά που πρέπει και  να τηρούν την καραντίνα. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν ότι είναι θετικοί, να τους έχουν ενημερώσει ότι πρέπει να μείνουν σε απομόνωση και αυτοί να κυκλοφορούν κανονικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης.

Ιδιαίτερη δυσαρέσκεια υπάρχει από τους τοπικούς φορείς και τους υγειονομικούς αλλά και της αυτοδιοίκησης για το θέμα του Μετσόβου και του πλημμελούς ελέγχου, για την στάση της τοπικής αστυνομίας που είναι επιφορτισμένη και έχει τη σχετική αρμοδιότητα, πλην όμως τουλάχιστον όπως προκύπτει από την (μη) επιβολή προστίμων, δεν την αναλαμβάνει στο ακέραιο…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ