Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Μόνιμη στήριξη στην ελληνική οικονομία

Με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός, Β. Κικίλιας, αποδεικνύεται πως και φέτος ο τουρισμός προσφέρει το 25% του ΑΕΠ και αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας – Ανοιχτά ζητήματα που αφορούν το νομό Ιωαννίνων, έθεσαν στον υπουργό, τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων

 

Για τη «δύναμη πυρός της ελληνικής οικονομίας», τον τουρισμό, μιλά συνεχώς ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, δηλώνοντας πως με βάση επίσημα στοιχεία, αλλά και προβλέψεις οι πτήσεις φέτος στη χώρα μας θα ξεπεράσουν εκείνες του 2019 και η αύξηση των επισκεπτών από αρκετές χώρες ήδη έχουν ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις.

Παράλληλα – και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Ήπειρο – σύμφωνα με τον υπουργό, η στρατηγική που ακολούθησε το υπουργείο και η κυβέρνηση και το πλέγμα παρεμβάσεων έχουν ως αποτέλεσμα το brand «Ελλάδα» να είναι φέτος νούμερο 5 παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο οποίος πρόσφατα είχε συνάντηση και με τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων, τα οφέλη που αποκομίζουν από την τουριστική ανάπτυξη όλοι οι κρίκοι της ελληνικής οικονομίας – από τον πρωτογενή τομέα με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που εφοδιάζουν με τα προϊόντα τους ξενοδοχεία, καταλύματα και καταστήματα, μέχρι το εμπόριο, την εστίαση και βεβαίως τις τουριστικές επιχειρήσεις – αποδεικνύουν ότι ο τουρισμός δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων μονοκαλλιέργεια και, προσφέροντας το 25% του ΑΕΠ, αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Αυτός είναι και λόγος, όπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, που ο βασικός πυλώνας της στρατηγικής που αναπτύχθηκε φέτος ήταν η προσέλκυση ταξιδιωτών οι οποίοι ξοδεύουν πολλά χρήματα στις διακοπές τους, ενισχύοντας με «ζεστό χρήμα» τις επιχειρήσεις και τη μέση ελληνική οικογένεια.

Όσον αφορά τις υποδομές, θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα 320 εκ. ευρώ που προβλέπονται για τον τουρισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας καθώς και οι πόροι από το νέο ΕΣΠΑ, τη στιγμή που έρχονται συνεχώς νέες επενδύσεις από διεθνείς κολοσσούς.

Κοινωνικός τουρισμός

Σχετικά με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, δήλωσε ότι πρώτη φορά μια κυβέρνηση της χώρας δίνει 100 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες που δεν μπορούν ή δεν έχουν σε μια πολύ δύσκολη χρονιά.

Μιλώντας για την επιλογή να «φωτιστούν» νέοι προορισμοί της χώρας – στόχος που από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι επιτυγχάνεται – αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό και απόλυτα επιτυχημένο παράδειγμα της Μεσσηνίας, στην οποία έγιναν σημαντικές επενδύσεις με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ραγδαία και πλέον να έχει τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία του να προσκαλέσει Γερμανούς και βορειο-ευρωπαίους συνταξιούχους να περάσουν το χειμώνα στην Ελλάδα λόγω τις ενεργειακής κρίσης, η οποία θα επιβαρύνει πολύ περισσότερο τις χώρες που έχουν ψυχρό κλίμα, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, θα πραγματοποιήσει ταξίδι στη Γερμανία με σκοπό την προσέλκυση ταξιδιωτών στο πλαίσιο της στρατηγικής για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

«Η λογική είναι η εξής: Καλούμε στην Ελλάδα τους συνταξιούχους της βόρειας Ευρώπης (γιατί οι υπόλοιποι εργάζονται, πηγαίνουν τα παιδιά τους σχολείο), τους Γερμανούς, τους Ελβετούς, τους Αυστριακούς, τους Σκανδιναβούς και τους δίνουμε τη δυνατότητα να τους φιλοξενήσουμε εδώ στη χώρα μας τους χειμερινούς μήνες, καθώς, λόγω της ενεργειακής κρίσης, τους συμφέρει να περάσουν το χειμώνα τους στην Ελλάδα. Ήδη μιλήσαμε με τις επαγγελματικές ενώσεις και τους ξενοδόχους σε περιοχές, όπως για παράδειγμα η Κρήτη. Το δέχονται και το υποστηρίζουν. Επίσης είμαστε σε συνεννοήσεις με τους μεγάλους tour operators της Γερμανίας, την TUI και την Intertouristik και είχα την τιμή να φιλοξενήσω στο Υπουργείο Τουρισμού τον Γερμανό Πρέσβη. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ταξιδέψουμε στη Γερμανία, με ειδική καμπάνια και ένα road show γι΄ αυτό ακριβώς, τη δυνατότητα να επιμηκύνουμε κι άλλο την τουριστική περίοδο για τους Βορειοευρωπαίους στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση με την Ένωση Ξενοδόχων

Εξάλλου, τα ανοιχτά θέματα του τουρισμού της περιοχής έθεσε στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια η αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης, Στάθης Σιούτης, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του τουρισμού και απασχολούν τα μέλη ενώ τέθηκαν επίσης και ζητήματα υποδομών όπως για παράδειγμα ο δρόμος Ιωάννινα-Κακαβιά.  Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τους υπό σύσταση «Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMOS)».

Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν είναι και το ζήτημα με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που σύμφωνα με την Ένωση δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα: «Δυστυχώς, πλέον, η κατάσταση με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ανεξέλεγκτη, παρατηρούμε συνεχώς ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και πολυκατοικίες να λειτουργούν υπό αυτό το προνομιακό καθεστώς σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και η Πολιτεία, μέσω του αρμόδιου υπουργείου, κωφεύει, μεταφέροντας τις ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσβλέποντας σε μία συνολική λύση του προβλήματος, για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σιούτης ενώ για το θέμα εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση.

Ζήτησαν επιπλέον ενίσχυση του προγράμματος που αφορά τον τουρισμό για όλους μιας και υπάρχει ανάγκη στήριξης του τουριστικού κλάδου αλλά και συνολικά όλων των κλάδων που συνδέονται με αυτόν. Τέλος, κατά την διάρκεια της  συνάντησης  συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής συνεργασία και επικοινωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τουρισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ