Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΠΟΚΡΙΑΣ – «Βούλιαξαν» από κόσμο τα Γιάννενα

Χιλιάδες οι επισκέπτες που βρέθηκαν το τριήμερο στην πόλη μας, απόλαυσαν τις τζαμάλες και τα κούλουμα σε Λιθαρίτσια και Γιαννιώτικο Σαλόνι

 

Είχαν αρκετό καιρό να δουν τα Γιάννενα τόσο κόσμο και αυτό συνέβη το τριήμερο της Αποκριάς, με τις παραδοσιακές τζαμάλες να ανάβουν φέτος μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια απουσίας, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και χιλιάδες καρναβαλιστές ξεχύθηκαν από νωρίς το απόγευμα στους δρόμους της πόλης, πηγαίνοντας από τη μία τζαμάλα στην άλλη, με το κρασί να ρέει άφθονο και το κέφι να «χτυπά κόκκινο».

Ο χορός στήθηκε γύρω από κάθε τζαμάλα υπό τους ήχους είτε παραδοσιακής είτε σύγχρονης μουσικής, ενώ σε πολλές συνοικίες, οι διοργανωτές είχαν μεριμνήσει να διατίθεται και φασολάδα.

Στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων σημειώθηκε το αδιαχώρητο με την Τροχαία να προχωρά λίγο μετά τις 9.30 σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από το δημαρχείο προς την περιοχή του Κάστρου. Το ψιλόβροχο που ανά διαστήματα έκανε την εμφάνισή του από το απόγευμα δεν εμπόδισε τους καρναβαλιστές να διασκεδάσουν, σε αντίθεση όμως με την έντονη βροχόπτωση λίγο μετά τις 10 και για ένα 20λεπτο, που ανάγκασε πολλούς να αποχωρήσουν από τις τζαμάλες, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο κυρίως σε κάποιο από τα πολλά καταστήματα της πόλης είτε επιστρέφοντας στα σπίτια τους.

Είχε προηγηθεί το καρναβάλι στον Κατσικά

Εξάλλου, τέσσερα χρόνια μετά, αφού τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε ήταν το 2019, το Καρναβάλι του Κατσικά στη ΔΕ Παμβώτιδας του δήμου Ιωαννιτών επέστρεψε με δυναμική, όρεξη και ενθουσιασμό.

Το μεσημέρι της Κυριακής της Αποκριάς, εκατοντάδες καρναβαλιστές όλων των ηλικιών συναντήθηκαν στον Κατσικά και λίγο μετά τις 12 ξεκίνησε η παρέλασή τους στον κεντρικό δρόμο της περιοχής, με χιλιάδες θεατές από την περιοχή αλλά και πολλοί επισκέπτες να χειροκροτούν και να συμμετέχουν και αυτοί ενεργά.

Η διοργάνωση από τον Πολιστικό Σύλλογο του Κατσικά, με τη συνεργασία του δήμου Ιωαννιτών, υπήρξε άριστη και το ραντεβού ανανεώθηκε για το επόμενο Καρναβάλι, με τις εκδηλώσεις πάντως να συνεχίζονται στην πλατεία του Κατσικά όπου από το απόγευμα άναψε η παραδοσιακή τζαμάλα.

Κούλουμα σε Λιθαρίτσια και Γιαννιώτικο Σαλόνι

Παράλληλα, χιλιάδες Γιαννιώτες, αλλά και πάρα πολλοί επισκέπτες που βρέθηκαν για το τριήμερο της Καθ. Δευτέρας στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή συναντήθηκαν στο πάρκο στα Λιθαρίτσια το μεσημέρι της Καθ. Δευτέρας, γιορτάζοντας με τον παραδοσιακό τρόπο τα Κούλουμα.

Με τον δήμο Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο να προσφέρει παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να γιορτάσουν την έναρξη της Σαρακοστής στην πορεία προς το Πάσχα και την Άνοιξη. Αρκετοί επίσης ήταν εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν τον εξαιρετικό καιρό και τον αέρα για να πετάξουν και τους χαρταετούς στα Λιθαρίτσια.

Ο εκτελών χρέη προσωρινού δημάρχου Ιωάννης Τσίμαρης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελ. Ακονίδου αντίστοιχα βρέθηκαν στα Λιθαρίτσια, όπως και άλλα μέλη του δημ. συμβουλίου, εκφράζοντας τις ευχές τους προς τους πολίτες, αλλά και την ικανοποίησή τους που οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα τις τζαμάλες που άναψαν σε κάθε συνοικία της πόλης, στέφθηκαν με επιτυχία.

Από νωρίς το πρωί της Καθ. Δευτέρας, αλλά ειδικά από τις 12 το μεσημέρι και έπειτα, το Πάρκο Πυρσινέλλα, που όλοι ελπίζουν, ότι σύντομα θα αξιοποιηθεί με βάση την μελέτη που έχει εγκριθεί για να υλοποιηθεί από τον δήμο Ιωαννιτών, συγκέντρωσε εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και επισκέπτες που επιχείρησαν να τηρήσουν το έθιμο με το πέταγμα του χαρταετού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ