Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Σε «τροχιά» μετεγκατάστασης οι φυλακές Σταυρακίου

Την ικανοποίησή της για την θετική εξέλιξη εξέφρασε η βουλευτής Ιωαννίνων, Μαρία Κεφάλα

 

Με καλούς ρυθμούς εξελίσσονται οι διαδικασίες για να ξεκινήσει η ανέγερση μέσω ΣΔΙΤ, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έκδοση της πολεοδομικής άδειας, τις οποίες έχει αναλάβει η Μονάδα Μελετών – Κατασκευών του υπ. Εθνικής Άμυνας.

Υπενθυμίζουμε πως μόλις πριν από λίγες ώρες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον κατάλογο των 19 έργων και δράσεων με συνολικό προϋπολογισμό 2,5 δις ευρώ, τα οποία εντάσσονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, με το ΤΑΙΠΕΔ να αναλαμβάνει την ωρίμανση των συμβάσεων. Μεταξύ των 19 έργων και δράσεων περιλαμβάνεται και η ανέγερση του νέου σωφρονιστικού καταστήματος Ιωαννίνων που θα μετεγκατασταθεί από το Σταυράκι που είναι σήμερα σε έκταση 100 στρεμμάτων, που έχει παραχωρηθεί από την ΤΚ Κόντσικας.

Για μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την περιοχή έκανε λόγο η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, που από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ πίεσε αρκετές φορές τους εμπλεκόμενους παράγοντες και τις υπηρεσίες, ώστε οι διαδικασίες να τρέξουν γρηγορότερα από ό,τι συνήθως.

«Μιλάμε για ένα νέο σωφρονιστικό κατάστημα με δυναμικότητα 600 κρατουμένων, που θα είναι σύγχρονο και ευρωπαϊκών προδιαγραφών ασφαλείας και συνθηκών για τους κρατούμενους και τους εργαζόμενους. Είναι κάτι πέρα από την ίδια την υποδομή που θα δημιουργηθεί, γιατί θα επηρεαστεί θετικά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία είτε άμεσα με την υλοποίηση κάποιων έργων υποδομής, με νέα δίκτυα είτε στην πορεία με την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, όμως είναι λογικό να υπάρξει μοριοδότηση για το κριτήριο της εντοπιότητας», ανέφερε η κα Κεφάλα.

Η αξιοποίηση του ακινήτου όμως που λειτουργούν μέχρι σήμερα οι φυλακές Ιωαννίνων είναι το δεύτερο ζητούμενο με την κα Κεφάλα να επισημαίνει, πως ο δήμος Ιωαννιτών ήδη έχει ζητήσει την παραχώρησή του, προσθέτοντας, ότι υπάρχει το χρονικό περιθώριο, ώστε οι τοπικοί φορείς να κινηθούν συντονισμένα και να καταλήξουν σε μία κοινά αποδεκτή πρόταση για την αξιοποίηση του ακινήτου.

«Η κυβέρνηση απέδειξε, ότι διαθέτει το πολιτικό θάρρος και την πολιτική βούληση να λύσει προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία για χρόνια, όπως ήταν άλλωστε και το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στη Δομπόλη και όπως θα γίνει και με το ακίνητο του σωφρονιστικού καταστήματος στο Σταυράκι», ανέφερε η κα Κεφάλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ