Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

ΒΕΤ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ – Στήριξη για να προχωρήσει η δια ζώσης εκπαίδευση

Με κοινή τους επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας οι πρόεδροι επτά τμημάτων Βιολογίας και Βιοεπιστημών των πανεπιστημίων της χώρας, ζητούν από την πολιτεία να υλοποιήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των φοιτητών

 

Μια νέα παράμετρο αναφορικά με την έναρξη της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια, θέτουν οι πρόεδροι επτά τμημάτων Βιολογίας και Βιοεπιστημών των πανεπιστημίων της χώρας, οι οποίοι με κοινή τους επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, ζητούν από την πολιτεία να υλοποιήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των φοιτητών.

Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του τμήματος ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πέτρος Μαραγκός που μίλησε στα τοπικά μέσα για το σκεπτικό της επιστολής ενόψει της έναρξης του χειμερινού εξαμήνου από την προσεχή εβδομάδα.

Όπως είπε ο κ. Μαραγκός παρότι το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού είναι σε υψηλό επίπεδο, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά και ότι δεν θα ξανακλείσουν τα Πανεπιστήμια.

«Από την άνοιξη μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού ανακοίνωσαν ότι τα μαθήματα θα γίνονται διά ζώσης μόνο με την παρουσία εμβολιασμένων και το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και στη χώρα μας. Οι φοιτητές ανήκουν στην κατηγορία των πολιτών με μεγάλη κινητικότητα και αλληλεπίδραση μεταξύ τους, ενώ σε ό,τι αφορά στο Πανεπιστήμιό μας έρχονται από άλλες περιοχές και κυρίως από τη Β. Ελλάδα όπου υπάρχουν και τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης», σημείωσε.

Αναφορικά με τα στοιχεία του εμβολιασμού των φοιτητών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Παιδείας ο κ Μαραγκός τόνισε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς δεν αφορούν τους πρωτοετείς, στους οποίους το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλότερο.

Ο έλεγχος των φοιτητών

Παράλληλα χθες, ο κ. Μαραγκός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν μπορεί η διαδικασία του ελέγχου να υλοποιηθεί από το ακαδημαϊκό προσωπικό τόνισε πως το λιγότερο που θα προκαλέσει, θα είναι καθυστέρηση στην έναρξη των μαθημάτων.

«Αυτό θα έπρεπε να έχει ήδη λυθεί από την πρώτη στιγμή. Δε γίνεται κανένας καθηγητής να βρίσκεται στην είσοδο του αμφιθεάτρου, σκανάροντας πιστοποιητικά για να περάσουν οι φοιτητές».

Επίσης, παραδέχθηκε πως η παρέμβαση των τμημάτων Βιολογίας και Βιοεπιστημών είχε και συμβολικό χαρακτήρα. «Δε γίνεται οι βιολόγοι, που είναι οι περισσότερο εξειδικευμένοι στα ζητήματα των νέων τεχνολογιών των εμβολίων να μην στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και της ασφάλειας των εμβολίων», κατέληξε.

Οι φοιτητές της Ιατρικής

Εξάλλου, για το θέμα της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια, ανακοίνωση εξέδωσαν χθες και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Ιατρικής Σχολής.

Στην ανακοίνωση καλούν τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου «να διασφαλίσουν, με όρους ολοκληρωμένου σχεδίου, την υγειονομικά ασφαλή έναρξη της λειτουργίας των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του  Πανεπιστημίου, επιδεικνύοντας μεγαλύτερη ευθύνη και επιστημονική σοβαρότητα από την κυβέρνηση. Καλούμε τις πρυτανικές αρχές και ειδικά το τμήμα Ιατρικής, να λάβει υπόψη όλη την επιστημονική γνώση που έχει παραχθεί για την κατανόηση της συμπεριφοράς του covid19 και για τον έλεγχο της εξέλιξης της πανδημίας και να επιμείνει στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που να περιλαμβάνει το σύνολο των επιστημονικά ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας, με συνδυαστικό  και όχι αποσπασματικό τρόπο, ώστε να υπάρξει πραγματικά ασφαλής λειτουργία του Πανεπιστημίου. Να συμβάλλουν στην αποτροπή του  αντιεπιστημονικού διαχωρισμού του ακαδημαϊκού πληθυσμού σε εμβολιασμένους και μη, διαχωρισμός ο οποίος καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό με την διαίρεση φοιτητών κι εργαζομένων, με αρνητικές επιπτώσεις και στην υγειονομική ασφάλεια άλλα και στην συνολική εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία εντός του Πανεπιστημίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ