Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ – Ένα ακόμη βήμα για την ερευνητική γεώτρηση

«Ναι» κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το β’ στάδιο του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή Γιουργάνιστα – Κούρεντα του δήμου Ζίτσας

 

«Ναι» κατά πλειοψηφία είπε την Παρασκευή η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το β’ στάδιο του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή Γιουργάνιστα – Κούρεντα του δήμου Ζίτσας.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, συζήτησε εκτενώς το θέμα της ερευνητικής γεώτρησης που πρόκειται να ξεκινήσει εντός του έτους, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης και εκδοθεί η σχετική αδειοδότηση για την έναρξη των εργασιών από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε και αντιπαράθεση μεταξύ περιφερειακής αρχής και αντιπολίτευσης, για το αν πρέπει ή όχι να συζητηθεί το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, το αίτημα αυτό κατατέθηκε και επίσημα από το «Κοινό των Ηπειρωτών» και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και την «Αριστερή Παρέμβαση», με την πλειοψηφία να μην το αποδέχεται, αν και ο κ. Γοργόλης τόνισε, ότι εφόσον το προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου κρίνει, ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί, αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερη φάση.

Επί της ουσίας της συζήτησης, που έγινε παρουσία και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της εταιρείας Energean που έχει αναλάβει την ευθύνη των ερευνών για το οικόπεδο των Ιωαννίνων, κ. Νικολάου, δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και τις ενστάσεις που εκφράστηκαν τόσο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όσο και από πολίτες που πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν.

Άλλωστε, όσοι είχαν παρακολουθήσει τη συζήτηση που έγινε στην ημερίδα του ΤΕΕ πριν μερικές εβδομάδες, είχαν ήδη λάβει τις απαντήσεις σε μία εκδήλωση που είχε αναλύσει τότε, διεξοδικά το ζήτημα της ερευνητικής γεώτρησης.

Η υπηρεσία εισηγήθηκε θετικά για την γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ με τον κ. Γοργόλη να αναφέρει πως ζητούνται από την εταιρεία κάποιοι πρόσθετοι όροι αναφορικά με την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία στο στάδιο εκτέλεσης των εργασιών.

Στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης σχετικά με τις τυχόν επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα, δόθηκαν αναλυτικές απαντήσεις από τον κ. Νικολάου, που επανέλαβε παράλληλα, ότι η εταιρεία ρισκάρει μεν με την επιλογή της να διαθέσει πολλά εκ. ευρώ στην γεώτρηση των Ιωαννίνων, από την άλλη όμως δεν έκρυψε τη συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα στη φάση των ερευνών, που θα οδηγήσει μελλοντικά στην αξιοποίηση ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου. «Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας, όμως θεωρούμε, ότι αξίζει τον κόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μελέτη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της περιφερειακής αρχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ