Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – Άνοιξε ο δρόμος για το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας

Το υπουργείο παραχώρησε δωρεάν στην Περιφέρεια Ηπείρου, έκταση περίπου 5.400 τ.μ. της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικά, δίπλα στη Γαλακτοκομική Σχολή, για τη δημιουργία του Πάρκου Καινοτομίας Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Μεταποιητικού Τομέα

 

Μια εξαιρετικά σημαντική είδηση έκρυβε η χθεσινή ημέρα για την Ήπειρο, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για τη δημιουργία στα Γιάννενα του «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, παραχωρείται δωρεάν στην Περιφέρεια Ηπείρου, η χρήση έκτασης ακινήτων της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικά, για κοινωφελή σκοπό.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση η δωρεάν παραχώρηση στην Περιφέρεια Ηπείρου αφορά τη χρήση δύο ακινήτων της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικά νομού Ιωαννίνων, με εμβαδόν 947.211,41 τ.μ. και 4.436,16 τ.μ. αντίστοιχα, με σκοπό τη δημιουργία Πάρκου Καινοτομίας Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Μεταποιητικού Τομέα με την ονομασία «Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας».

Επίσης, όπως σημειώνεται, το εν λόγω πάρκο θα φιλοξενεί δράσεις σχετικές με ερευνητικούς σκοπούς σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς καιδράσεις εκπαιδευτικού  χαρακτήρα. Η διάρκεια της παραχώρησης χρήσης ορίζεται σε 25 έτη με δυνατότητα παράτασης με ανώτατο όριο τα 10 έτη και αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης. Το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής θα γίνει μεταξύ υπαλλήλου του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Νομού Ιωαννίνων του ΥΠΑΑΤ και εκπροσώπου της Περιφέρειας Ηπείρου και θα κοινοποιηθεί στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στη Δ/νση Πολιτικής Γης Περιφέρειας Ηπείρου.

Επίσης στην ίδια απόφαση σημειώνεται πως «η παραχωρησιούχος, όσον αφορά τη συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, οφείλει να μην παρακωλύει την εύρυθμη εκπαιδευτική λειτουργία της Γαλακτοκομικής ΕΠΑΣ και του Οικοτροφείου της, από τυχόν μελλοντικές δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν, να μην υλοποιήσει δραστηριότητες που ανταγωνίζονται ή παρεμποδίζουν με οποιοδήποτε τρόπο τις δομές και τις υπηρεσίες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ γενικότερα, να εξακολουθήσει να παρέχει υπηρεσίες ευπρεπισμού και συντήρησης στα ακίνητα στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τη διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου του Τμήματος Γάλακτος και να παρέχει κατά προτεραιότητα τη δυνατότητα συνεργασίας με το «Πάρκο Καινοτομίας», μέσω ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων».

Επίσης, όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ιωαννίνων, ο χώρος αυτός να χρησιμοποιηθεί ως εκθετήριο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της Ηπείρου.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ