Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ – Δέσμευση για ενίσχυση των Δικαστηρίων με προσωπικό και μέσα

Από τον υφυπουργό Γ. Κώτσηρα που επισκέφθηκε χθες τα Γιάννενα και συναντήθηκε με τον Δικηγορικό Σύλλογο και εκπροσώπους των δικαστικών υπαλλήλων

 

Στα Γιάννενα στα πλαίσια προγραμματισμένης επίσκεψης βρέθηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του υφυπουργού, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων όπου τον περίμενε η πρόεδρος, η αντιπρόεδρος και μέλη του Συλλόγου ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι των δικαστικών υπαλλήλων προκειμένου να συζητήσουν τα σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με τα κτιριακά προβλήματα όσο και με την καθημερινή λειτουργία των δικαστηρίων και των άλλων υπηρεσιών.

Τον υφυπουργό συνόδευαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία Κεφάλα.

Ο υφυπουργός, δεσμεύθηκε μεταξύ άλλων, για συνεχή ενίσχυση των δικαστηρίων στα Γιάννενα με προσωπικό και μέσα, προκειμένου να διευκολύνει το έργο των δικαστικών λειτουργών, αλλά κυρίως την πρόσβαση και εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι στόχος της συνάντησης ήταν να ακούσει τους εκπροσώπους και να ανταλλάξει μαζί τους σκέψεις και προτάσεις για την επίλυση διαδικαστικών θεμάτων.

Αναφορικά με το μεγάλο αίτημα που αφορά το Δικαστικό Μέγαρο ο υφυπουργός ερωτηθείς είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ενισχύσει το δικαστικό μέγαρο των Ιωαννίνων με χρηματοδοτήσεις που εγκρίθηκαν από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων κατά το 2021-2022.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ενισχύσει τα Δικαστικά μέγαρα ανάμεσα σε αυτά και των Ιωαννίνων. Υπάρχει μια αναλυτική λίστα χρηματοδοτήσεων που εγκρίθηκαν. Θα συνεχίσουμε να τα ενισχύουμε και με χρηματοδοτικά εργαλεία και με προσωπικό όπου είναι εφικτό, προκειμένου να υπάρχει μια ομαλή καθημερινότητα για όλο το νομικό κόσμο, αλλά κυρίως και μια ομαλή πρόσβαση όλων των πολιτών στη Δικαιοσύνη προκειμένου να έχουν πραγματική δυνατότητα να απευθυνθούν, στο ύστατο καταφύγιο που είναι για κάθε πολίτη, ο χώρος της Δικαιοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την ανάγκη ψηφιοποίησης πολλών καθημερινών λειτουργιών ο κ. Κώτσηρας υπογράμμισε ότι «γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης σε πολλά δικαστήρια της χώρας».

Συνάντηση με τον Μ. Ελισάφ

Παράλληλα, γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα είχε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και κυρίως την λειτουργία των υποδομών όπως του Δικαστικού Μεγάρου.

«Χρειάζονται βελτιώσεις ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα και τους εργαζόμενους και τους πολίτες και συμφωνήσαμε την συμβολή του Δήμου προς την κατεύθυνση αυτή» ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Από την πλευρά ο υφυπουργός χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση με τον δήμαρχο για τις υποδομές του τομέα της δικαιοσύνης στην περιοχή.

«Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε τις δικαστικές υπηρεσίες των Ιωαννίνων και με εξοπλισμό και με χρηματοδότηση για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Θα είμαστε σε μόνιμη συνεργασία με τον Δήμο με γνώμονα πάντα να κάνουμε το καλύτερο για τους πολίτες» τόνισε ο κ. Κώτσηρας.

Στα γραφεία της ΔΕΕΠ Ιωαννίνων

Ακόμη, τα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. Ιωαννίνων επισκέφτηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει μεταξύ άλλων για προβλήματα των δικαστικών υπηρεσιών της περιοχής.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Κώτσηρας, στο υπουργείο Δικαιοσύνης γίνεται προσπάθεια για να ενισχυθεί η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης στα πολλά δικαστήρια της Ελλάδας ξεκινώντας από πιλοτικές εφαρμογές, ώστε το πρόγραμμα ακολούθως να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια της χώρας, ενώ επισήμανε και την ενίσχυση του δικαστικού μεγάρου των Ιωαννίνων με χρηματοδοτήσεις από το ΤΑΧΔΙΚ.

Εκτός από την πρόεδρο Λένα Σταμάτη, παρόντες στη συνάντηση από την πλευρά της ΔΕΕΠ Ιωαννίνων ήταν η Γεν. Γραμματέας Μαριάννα Παπαγιάννη, η τομεάρχης Δικαιοσύνης Άννα-Μαρία Κωνσταντίνου και ο υπεύθυνος τομεάρχης Βιοτεχνών και Εμπόρων, Βασίλης Γατσόμαλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ