Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – Τέλος στην ακυβερνησία με το νέο εκλογικό νόμο

Από τα Γιάννενα ο Στ. Πέτσας, έκανε γνωστό πως στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έρθει το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της κατάργησης της απλής αναλογικής – Θεσμικά ζητήματα και χρηματοδοτήσεις συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Αλ. Καχριμάνη

 

Με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση της απλής αναλογικής να αποτελεί ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την κυβέρνηση αυτό το χρονικό διάστημα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επισκέφθηκε χθες τα Ιωάννινα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Πέτσα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, με τον Περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη, συζητήθηκαν θεσμικά, αλλά και τρέχοντα ζητήματα, που αφορούν την Αυτοδιοίκηση και την Ήπειρο.

Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Κων. Σιαράβας, Αγνή Νάκου – Δασούλα, Οδυσσέας Πότσης, Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση και ο Εκτελεστικός Γραμματέας Δημήτρης Σιώλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε αυτά τα δύο, θεσμικού χαρακτήρα ζητήματα, τονίζοντας πως ο νέος εκλογικός νόμος θα δώσει τέλος στην ακυβερνησία των δήμων, όπως αυτή αποτυπώθηκε από την αρχή της νέας θητείας των δημοτικών αρχών, τον Σεπτέμβριο του 2019 και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να παρατηρείται σε πολλούς δήμους ανά την επικράτεια.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, ο κ. Πέτσας στις δηλώσεις του στάθηκε ιδιαίτερα στις δύο αυτές θεσμικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, η πρώτη μάλιστα εκ των οποίων θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, από τον υπουργό Μ. Βορίδη.

«Το ένα είναι ο εκλογικός νόμος. Θα προχωρήσει άμεσα, όπως ξέρετε στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιάσουμε το νέο εκλογικό νόμο που θα δίνει τέρμα στην ακυβερνησία και θα δίνει τη δυνατότητα για μια πιο αποτελεσματική διοίκηση.

Το δεύτερο στοιχείο είναι οι σχέσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης με την περιφέρεια, και θα προχωρήσουμε γρήγορα και σε αυτό, προκειμένου ο καθένας να κάνει αυτά που πρέπει και να αποδεσμευτούμε από αγκυλώσεις και καθυστερήσεις», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση στάθηκε και ο Αλ. Καχριμάνης, υπενθυμίζοντας την παρέμβαση που είχε κάνει όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης είχε ανακοινώσει την πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική.

«Είχα πει, ότι είναι έγκλημα αυτό που θα γίνει στην αυτοδιοίκηση και το έλεγα εγώ, που φαινόταν, ότι δε θα είχα πρόβλημα εκλογής από τον πρώτο γύρο», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

Απαντώντας στο ερώτημα αν ο πρόσφατος ανασχηματισμός «δείχνει» προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών, το απέκλεισε κατηγορηματικά.

«Δεν υπάρχουν εκλογές, παρά μόνο μεταρρυθμιστικές και αναπτυξιακές τομές, που θα πάνε τη χώρα μπροστά», ανέφερε.

Ενημέρωση από τον Αλ. Καχριμάνη

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ενημέρωσε τον κ. Πέτσα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από την πρόσφατη κακοκαιρία, τους πρόσθετους πόρους που απαιτούνται, ενώ επανέλαβε το διαχρονικό αίτημά του για αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών και φορέων.

«Εάν σε έναν υπουργό δεν λέμε όλη την αλήθεια και τα προβλήματα που  υπάρχουν δεν θα είναι χρήσιμος. Τον ενημέρωσα για τις πλημμύρες και τα προβλήματα που έχουμε σε επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο κυρίως σε ορεινές περιοχές. Του εξήγησα, ότι υπάρχουν θέματα με τις πλημμύρες, καθώς οι παρεμβάσεις δεν εξαρτώνται μόνο από την περιφέρεια, αν και ως Πολιτική Προστασία δεν έχουμε αφήσει τίποτε στην τύχη του. Τον ενημέρωσα και τους απαιτούμενους πόρους», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

«Όσον αφορά στις οικονομικές πτυχές, είμαστε δίπλα. Διαβεβαίωσα ότι το υπουργείο θα κάνει ό,τι χρειάζεται, ιδίως για τις φυσικές καταστροφές για να είμαστε αμέσως δίπλα εκεί που υπάρχει ανάγκη. Για το «Φιλόδημος ΙΙ» είχα τη χαρά να συζητήσω κάποια θέματα που την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκαν, και αφορούν και την Ήπειρο, από ζητήματα που έχουν να κάνουν με καταφύγια ζώων, για παράδειγμα στην Πρέβεζα, μέχρι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα σχολεία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις στα Ιωάννινα και το Μέτσοβο», είπε ο κ. Καχριμάνης.

«Προχωρούμε στο αναπτυξιακό κομμάτι και με το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» που έρχεται. Θα περιμένω και τις προτάσεις του Περιφερειάρχη και δυο-τρία θέματα που συζητήσαμε με έμφαση στα ζητήματα αγροτικής οδοποιίας και όχι μόνο. Και θα είμαστε σε θέση πολύ σύντομα να δώσουμε εκκίνηση και σε αυτό το μεγάλο πρόγραμμα, που θα συμπληρώσει άλλους πόρους, ώστε να φέρουμε το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούν», απάντησε ο κ. Πέτσας.

«Υπόδειγμα η Ήπειρος»

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως κατά την αρχική συζήτηση των δύο ανδρών στο γραφείο του κ. Καχριμάνη, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την Ήπειρο ως «υπόδειγμα μείωσης κοινωνικών ανισοτήτων με βάση τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς μέσους όρους».

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη βελτίωση που έχει συντελεστεί στην περιοχή με την υλοποίηση των έργων υποδομής με τον περιφερειάρχη να στέκεται στην πρόσφατη απόφαση ένταξης και χρηματοδότησης του βόρειου άξονα του Ε65 και στην αναμονή για αντίστοιχες θετικές εξελίξεις στον άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ