Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ – Πρωτοβουλίες για την ένταξη προσφύγων στην αγορά εργασίας

Το camp του Κατσικά και τη δομή «Αγία Ελένη» επισκέφθηκε η υφυπουργός Σ. Βούλτεψη – Μείζονα ζητήματα συζητήθηκαν στις συναντήσεις της με τους Δημάρχους Ιωαννιτών και Ζίτσας

 

Στο Δημαρχείο Ιωαννίνων βρέθηκε το πρωί της Τρίτης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ.
Η κα Βούλτεψη, η οποία συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη και τον Ειδικό Γραμματέα συντονισμού εμπλεκόμενων φορέων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Ευάγγελο Κωνσταντίνου μετά την επίσκεψη – αυτοψία στο camp του Κατσικά, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Ελισάφ την υλοποίηση νέων προγραμμάτων για την ένταξη αιτούντων ασύλου στην αγορά εργασίας.
Από την πλευρά τους, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Χριστίνα Κωτσαντή και ο αντιδήμαρχος Έργων, Γιώργος Αρλέτος παρουσίασαν τις πολύπλευρες δράσεις και πρωτοβουλίες υποστήριξης των προσφύγων και καλύτερης ένταξής τους στην τοπική κοινωνία, τις οποίες υλοποίησε με επιτυχία κατά τη διάρκεια της πανδημίας η δημοτική αρχή και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Ο κ. Ελισάφ καλωσόρισε την κα Βούλτεψη και αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, συνεργασία που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, δρομολογούνται πέντε νέα έργα σε όλη την έκταση του Δήμου.
Σε δηλώσεις της, η κα Βούλτεψη αναφέρθηκε στις καλές συνθήκες που επικρατούν στη δομή φιλοξενία του Κατσικά και στις νέες δράσεις που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης για τους αιτούντες άσυλο, μέσω των οποίων μπορούν να εκπαιδευτούν και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας την τοπική παραγωγή και οικονομία.
Όπως σημείωσε, μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η έναρξη των προγραμμάτων γλωσσομάθειας, πρακτικής άσκησης και άσκησης επί του πεδίου.
Συνολικά θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης 32 εκ. ευρώ για προγράμματα εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών με την Ήπειρο να αποτελεί μια από τις περιοχές στόχους, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και με το νέο ΕΣΠΑ, με περισσότερες χρηματοδοτήσεις.
Κλείνοντας η κα Βούλτεψη τόνισε ότι ο έλεγχος των συνόρων και η ανθρωπιστική βοήθεια μαζί με την ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην αγορά εργασίας, είναι αλληλένδετα και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες του αρμόδιου Υπουργείου.
Στη συνέχεια η κα Βούλτεψη με τους συνεργάτες της και ο Δήμαρχος με τους αρμόδιους αντιδημάρχους επισκέφθηκαν ορισμένα από τα έργα που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο Δημαρχείο Ζίτσας

Εξάλλου, συνάντηση εργασίας με την υφυπουργό Σ. Βούλτεψη είχε και ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος.
Η συνάντηση επισφραγίστηκε με την υπογραφή, από το Δήμαρχο Ζίτσας και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, της σύμβασης για την έναρξη ενός σημαντικού έργου υποδομής που αφορά τόσο τους φιλοξενούμενους της δομής «Αγία Ελένη» όσο και τους κατοίκους της περιοχής.
Πρόκειται για το έργο επισκευής πεζοδρομίων και οδοφωτισμού τμήματος της Ε.Ο. Ιωαννίνων που διέρχεται από τη δομή  «Αγία Ελένη» και τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη χρηματοδοτούμενο με το ποσό των 150.000ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Το εν λόγω έργο αποτελούσε πάγιο αίτημα του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου, από την έναρξη λειτουργίας της δομής, το καλοκαίρι του 2017, καθώς με την ολοκλήρωσή του δημιουργούνται συνθήκες ασφαλούς διέλευσης τόσο για τους πεζούς όσο και για τους οδηγούς των οχημάτων που κινούνται στην Εθνική Οδό.
«Ευτυχή συγκυρία», χαρακτήρισε σε δηλώσεις της η υφυπουργός Σ. Βούλτεψη, το γεγονός ότι η παρουσία της στο Δημαρχείο Ζίτσας συνέπεσε με την υπογραφή  της σύμβασης ενός έργου που συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.
«Επισκεφθήκαμε τη δομή «Αγία Ελένη» η οποία αποτελεί πρότυπο δομής και είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που η τοπική κοινωνία του Δήμου Ζίτσας έχει συμβάλει στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος» ανέφερε η κα Βούλεψη και πρόσθεσε, «ταυτόχρονα ως Υπουργείο αισθανόμαστε ικανοποιημένοι που μπορούμε να ανταποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες  με κονδύλια για έργα  βασικών υποδομών».
Ο Δήμαρχος Ζίτσας από την πλευρά του αφού καλωσόρισε την κα Βούλτεψη και τους κ.κ.  Λογοθέτη και Κωνσταντίνου εξέφρασε τις ευχαριστίες προς όλους για τη συμβολή τους στην ένταξη, στις αρχές του περασμένου Φθινοπώρου της δομής Φιλοξενίας «Αγία Ελένη», στο Εθνικό Σύστημα Υποδοχής.
«Ικανοποιήθηκε ένα μακροχρόνιο αίτημα μας, είπε ο κ. Πλιάκος και πρόσθεσε, «μετά από μεγάλο αγώνα εισπράττουμε ως Δήμος, για πρώτη φορά, ανταποδοτικά τέλη για τη λειτουργία της δομής  και αίρεται έτσι μια χρονίζουσα αδικία σε βάρος του Δήμου μας και των δημοτών του».
Νέα χρηματοδότηση
Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος Ζίτσας ανακοίνωσε και την χρηματοδότηση με απόφαση του υπουργού Νότη Μηταράκη, της πρότασης του Δήμου Ζίτσας για τη δημιουργία κολυμβητηρίου σε δημοτική έκταση στην Κοινότητα Αγίου Ιωάννη, το οποίο με τη λειτουργία του θα αναβαθμίσει σημαντικά τις αθλητικές υποδομές του Δήμου γενικότερα.
«Ένα ακόμη έργο πνοής χρηματοδοτείται από το υπουργείο Μετανάστευσης με το ποσό των 295.000 ευρώ και μπορούμε να πούμε πως μπαίνουμε σε νέα τροχιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος καθώς όπως «εξήγησε οι διαδικασίες για την ολοκλήρωσή του δεν θα είναι χρονοβόρες».
Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης, το νέο πρόγραμμα που προωθεί το υπουργείο για όλες τις δομές φιλοξενίας προσφύγων, χρηματοδοτούμενο με 32εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά την ένταξη των προσφύγων στην εκπαίδευση, αλλά και στις παραγωγικές διαδικασίες της ελληνικής οικονομίας.
Στο περιθώριο της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και  των αντιδημάρχων Οικονομικών Δημήτρη Λάμπρου και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χριστίνας Παπαδημητρίου-Θεμελή, ο Δήμαρχος δώρισε στην Υφυπουργό και τους Γραμματείς την έκδοση του Δήμου με τους Εθνικούς Ευεργέτες καθώς και προϊόντα (κρασί και τσίπουρο) από την αμπελουργική ζώνη Ζίτσας.

Συνάντηση με τον Στ. Καλογιάννη

Τέλος, συνάντηση εργασίας με την υφυπουργό είχε και ο Σταύρος Καλογιάννης, στο πλαίσιο περιοδείας της υφυπουργού σε δομές φιλοξενίας προσφύγων της Ηπείρου.
Συζήτησαν θέματα που αφορούν τη δυνατότητα ένταξης προσφύγων και μεταναστών στις παραγωγικές διαδικασίες της χώρας, στο πλαίσιο έναρξης των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, με σκοπό την εκπαίδευσή τους σε τομείς της εθνικής οικονομίας, οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση, όπως ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός, οι κατασκευές, η μεταποίηση.
Η Ήπειρος έχει επιλεγεί για την πρώτη εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων, τα οποία αναμένεται να ενεργοποιηθούν εντός του καλοκαιριού.
Ο Σταύρος Καλογιάννης ευχαρίστησε την κα Βούλτεψη για την ενημέρωση και τη συνεργασία που έχουν και δήλωσε ότι τα νέα προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγικούς τομείς της Ηπείρου, ενισχύοντάς τους με νέο εργατικό δυναμικό.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ