Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – Αποκαλύφθηκε ο προγραμματισμός του νέου σχολικού έτους

Τι δήλωσε η Ν. Κεραμέως για το νέο διδακτικό έτος, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών και τις ημερομηνίες για Πειραματικά και Πρότυπα – Με τους διευθυντές των σχολείων συναντήθηκε ο Δήμαρχος, Μ. Ελισάφ

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, τις ημερομηνίες διεξαγωγής της κλήρωσης για την εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία και των εξετάσεων για τα Πρότυπα, καθώς και άλλα ορόσημα του σχολικού έτους, όπως η έναρξη και η λήξη τριμήνων και τετραμήνων, παρουσίασε την Τετάρτη – για πρώτη φορά, όπως είπε, τόσο νωρίς – η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη Τύπου ενόψει έναρξης της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν οι εξής ημερομηνίες:

– Το διδακτικό έτος 2022-2023 ξεκινά στις 12/9 και ολοκληρώνεται σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στις 15/6, σε Γυμνάσια, στις 30/5 τα μαθήματα και στις 15/6 οι εξετάσεις, σε Λύκεια, στις 19/5 τα μαθήματα, στη Γ’ Λυκείου οι ενδοσχολικές εξετάσεις στις 30/5, σε Α΄ και Β’ Λυκείου οι εξετάσεις στις 15/6.

– Η κλήρωση για εισαγωγή σε Πειραματικά Σχολεία θα διεξαχθεί στις 28/4/2023

– Οι εξετάσεις για εισαγωγή σε Πρότυπα Σχολεία θα διεξαχθούν στις 29/4/2023

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2023 θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

– σε ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια, τα μαθήματα θα εξεταστούν στις 2, 6, 8 και 12/6/2023

– σε ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια, τα μαθήματα θα εξεταστούν στις 1, 3, 7, 9, 10, 13, 15 και 16/6/2023

– τα ειδικά μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα εξεταστούν από 17 έως και 29/6.

Στα Δημόσια ΙΕΚ οι εγγραφές ολοκληρώνονται στις 12/9/2022 και το έτος κατάρτισης στις 30/6/2023.

Στα ΑΕΙ, οι εγγραφές των επιτυχόντων ολοκληρώνονται στις 9/9 ηλεκτρονικά, ενώ νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια θα ολοκληρωθούν και οι μετεγγραφές.

Η υπουργός εξήγησε το σκεπτικό της καινοτόμου αυτής παρουσίασης του προγραμματισμού του σχολικού/ ακαδημαϊκού έτους στην αρχή της χρονιάς: Με σεβασμό σε μαθητές, φοιτητές, καταρτιζόμενους, εκπαιδευτικούς, στελέχη, γονείς, εγκαινιάζεται μία νέα πρακτική, σύμφωνα με την οποία οι ανακοινώσεις θα γίνονται εγκαίρως, μεταξύ άλλων, για την καλύτερη οργάνωση της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Η κα Κεραμέως προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση που δρομολογείται, ώστε κάθε χρόνο το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων να γνωστοποιείται έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ήδη, όπως επισήμανε, από φέτος ανακοινώθηκαν πολύ πιο νωρίς τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων και των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις, γίνονται οι ηλεκτρονικές εγγραφές και μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια, ενώ εξίσου έγκαιρα έγιναν οι εγγραφές μαθητών στα σχολεία και οι δηλώσεις μακροχρόνιων αδειών εκπαιδευτικών, προκειμένου να υπάρξει η αρτιότερη οργάνωση του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.

Η υπουργός παρουσίασε, επιπλέον, τις καινοτομίες, όπως είπε, που θα ισχύσουν από φέτος στα σχολεία:

– 8.600 νέοι, μόνιμοι διορισμοί σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή  / 25.000 μόνιμοι διορισμοί την τελευταία διετία

– Επέκταση και ενίσχυση Ολοήμερου: από τις 4 στις 5:30 μμ – νέο περιεχόμενο

– Εκπαιδευτικοί Όμιλοι

– Ψηφιακά Εργαλεία: Διαδραστικοί Πίνακες, Σετ Ρομποτικής

– Παιδαγωγικοί Σύμβουλοι – Μέντορες

– Ενδοσχολικοί Συντονιστές

– Πρόγραμμα ΦΙΛΙΑ, για την πρόληψη, εκπαιδευτική προσέγγιση, αντιμετώπιση και προστασία παιδιών και εφήβων από κάθε μορφή βίας και σχολικού εκφοβισμού και ενίσχυση ασφαλούς περιβάλλοντος.

Επιπλέον, εξακολουθούν και εφαρμόζονται οι καινοτομίες που έχουν ενταχθεί ήδη από πέρυσι στα σχολεία, όπως:

– Νηπιαγωγείο από τα 4 έτη + Αγγλικά

– 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών

– Εργαστήρια Δεξιοτήτων

– Αξιολόγηση: 1) σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, 2) εκπαιδευτικού συστήματος (Ελληνική “PISA”), 3) εκπαιδευτικών

– Οριζόντιες Επιμορφώσεις Εκπαιδευτικών

– Ενισχυτική Διδασκαλία

– Τράπεζα Θεμάτων

– Στήριξη μαθητών με αναπηρίες

– Συμπερίληψη μαθητών με προσφυγικό και μεταναστευτικό υπόβαθρο

– Αυτονομία Σχολικών Μονάδων.

Τέλος, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στον προγραμματισμό του έτους κατάρτισης στα Δημόσια ΙΕΚ, καθώς και στην εφαρμογή του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια που έχει ξεκινήσει ήδη, π.χ. με έναρξη των διαδικασιών ανάδειξης μελών στα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ και φοιτητών στα όργανα εκπροσώπησής τους.

Η συνάντηση Δημάρχου – Διευθυντών

Εξάλλου, μία από τις καθιερωμένες για τις αρχές Σεπτεμβρίου συναντήσεις, με τους διευθυντές των σχολείων στα όρια του δήμου Ιωαννιτών, πραγματοποιήθηκε τα πρωί της Τετάρτης, ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους την προσεχή Δευτέρα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τους διευθυντές των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα όρια του δήμου και σε αυτήν εκτός από τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ, έλαβαν μέρος ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Παιδείας Γ. Αϊβατίδης, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Φ. Νόκα – Ζαράχη και στελέχη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός της φετινής περιόδου, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Ελισάφ περιλαμβάνει μία σειρά παραμέτρων, έργων και δράσεων που ήδη υλοποιούνται ή έχουν ολοκληρωθεί, έργα και δράσεις που ανακοινώθηκαν ήδη ότι θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, αλλά και μία νέα παράμετρο, που είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή των διευθυντών των σχολείων ώστε να περάσουμε το μήνυμα στην εκπαιδευτική και τη μαθητική κοινότητα, ότι είναι υποχρέωση όλων μας και ανάγκη, να περιορίσουμε την κατανάλωση και στα σχολεία. Από την άλλη, στα σχολεία μας έγιναν ήδη πολλά και θα γίνουν ακόμη περισσότερα, όπως ήδη ανακοινώσαμε με τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ, από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», αναβαθμίζοντας τις σχολικές υποδομές», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ