Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – Μια δικαίωση και ένα… αλλά, για τους εμπόρους καυσόξυλων

Μια νέα εξέλιξη έρχεται να δικαιώσει τους εμπόρους καυσόξυλων αναφορικά με την λιανική πώληση, χωρίς να απαιτείται δελτίο από το Δασαρχείο, μετά την απόφαση της 26ης Φεβρουαρίου που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, οι έμποροι καυσόξυλων με αφορμή ένα περιστατικό πριν από μερικούς μήνες στην περιοχή όπου δασικοί υπάλληλοι είχαν κατασχέσει μία μικρή ποσότητα καυσόξυλων από ιδιώτη παραπέμποντάς τον στη δικαιοσύνη, είχαν καταγγείλει ότι στο Δασαρχείο Ιωαννίνων εφαρμόζεται μία Δασική Αστυνομική Διάταξη, η οποία είναι τουλάχιστον υπερβολική, αλλά σε κάθε περίπτωση αυστηρά γραφειοκρατική.

Στο πλευρό τους, εκφράζοντας αντίστοιχη άποψη ότι δεν απαιτείται η προσκόμιση ενός ακόμη παραστατικού πλην των άλλων δύο που προβλέπονται (απόδειξη λιανικής – τιμολόγιο, δελτίο αποστολής) είχε βρεθεί και ο αντιπεριφερειάρχης Β. Γοργόλης.

Οι επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς και στις 26 Φεβρουαρίου εκδόθηκε η απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος που εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία αναφέρει πως «δεν απαιτείται η έκδοση δελτίων μεταφοράς για την αγορά από τους καταναλωτές δευτερογενών δασικών προϊόντων και για τη μεταφορά τους από τους χώρους αποθήκευσης – εμπορίας καυσοξύλων προς τους χώρους χρήσης τους.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι οι ΔΑΔ έχουν κανονιστικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου είναι σε ισχύ μέχρι την τροποποίηση – κατάργησή τους με νέα ΔΑΔ, επιφέροντας τις κυρώσεις που προβλέπουν».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, η δεύτερη πρόταση είναι αυτή που παρατείνει τη σύγχυση σύμφωνα με τον Γ. Ντασταμάνη αλλά και τον Χρ. Μίχα, εμπόρους καυσοξύλων στην περιοχή καθώς δεν ορίζεται σαφώς η χρονική περίοδος έναρξης ισχύος της συγκεκριμένης απόφασης.

«Η απόφαση είναι ξεκάθαρη στο πρώτο της σκέλος, αλλά το Δασαρχείο Ιωαννίνων αρνείται ακόμη και σήμερα να κάνει την τροποποίηση. Υπάρχει ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς δε γίνεται στο μισό νομό να μην απαιτείται το έγγραφο και στον άλλο μισό να απαιτείται. Εμείς είχαμε επισημάνει ότι η ΔΑΔ αυτή μόνο στο Δασαρχείο Ιωαννίνων εφαρμοζόταν και δυστυχώς, συνεχίζει να εφαρμόζεται», σημείωσε ο κ. Ντασταμάνης.

Για τους συνεταιρισμούς

Η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των δασικών συνεταιρισμών με νόμο του 2016 κρίνεται πλέον στην πράξη με περισσότερα τα θετικά από τα αρνητικά σημεία.

Υπάρχουν ωστόσο παράμετροι που τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών και γενικότερα του κλάδου ζητούν να επανεξεταστούν όπως είναι η πρόβλεψη για τον ελάχιστο αριθμό μελών (21) που απαιτείται για την ίδρυση ενός δασικού συνεταιρισμού.

«Σε παραμεθόριες περιοχές όπως της Κόνιτσας είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν τόσα πολλά άτομα για να συσταθεί ένας συνεταιρισμός. Προφανώς το προηγούμενο πλαίσιο θα έπρεπε να αλλάξει για να μπει τέλος στους οικογενειακούς συνεταιρισμούς, όμως φτάσαμε στο αντίθετο άκρο. Προτείνουμε ή τη μείωση του αριθμού των μελών ή κάποιον γεωγραφικό προσδιορισμό ώστε να διευρύνονται τα όρια και οι δυνατότητες για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού», ανέφερε ο κ. Ντασταμάνης.

Τέλος, ο φετινός χειμώνας που φτάνει στο τέλος του άφησε ικανοποιημένους από την κίνηση στην αγορά των καυσόξυλων τους εμπόρους με την κατανάλωση να είναι σε υψηλά επίπεδα, τις δε τιμές να παραμένουν για μία ακόμη χρονιά στα ίδια επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ