ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Παίρνει τα «ηνία» για το τέμενος του Ασλάν Πασά

Μετά τη μη υλοποίηση, εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, των μελετών ανάδειξης και αποκατάστασης του τεμένους από τον Δήμο Ιωαννιτών, το υπουργείο αναλαμβάνει ρόλο και προχωρά στην ωρίμανση και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αποκατάσταση του μνημείου

 

Μια σημαντική εξέλιξη είχαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, γύρω από τις διαδικασίες για την αποκατάσταση του τεμένους του Ασλάν Πασά και του τουρμπέ στη ΒΑ Ακρόπολη του Κάστρου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο δήμος Ιωαννιτών δεν κατάφερε να υλοποιήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί τις απαραίτητες μελέτες και έτσι, πλέον, το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει με τις υπηρεσίες του την ωρίμανση και ολοκλήρωση των μελετών ανάδειξης και αποκατάστασης του τεμένους.

Συγκεκριμένα, στην αυριανή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής έρχεται προς συζήτηση η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δ. Ιωαννιτών για την υλοποίηση του έργου με μέγιστο ποσό 110.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τη συγκεκριμένη εξέλιξη είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, Πολιούχου των Ιωαννίνων, ο Αλ. Καχριμάνης, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια άλλη ενημέρωση του Δ. Ιωαννιτών, όπως είχε επιβεβαιώσει άλλωστε και ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας απαντώντας δύο ημέρες μετά σε σχετική ερώτηση, δηλώνοντας άγνοια για το θέμα.

Ήδη βέβαια από την τελευταία επίσκεψη της υπουργού Λίνας Μενδώνη στα Ιωάννινα, στα μέσα Νοεμβρίου είχε γίνει γνωστό, ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση με την ίδια να επιβεβαιώνει πως είχε δοθεί κατόπιν επικοινωνίας με τον δήμαρχο κ. Μπέγκα, μία μικρή επιπλέον παράταση, για την ολοκλήρωση των μελετών.

Έτσι, σχεδόν τρεισήμισι μήνες, διαπιστώθηκε αφενός πως η ωρίμανση της μελέτης δεν προχωρά με το ρυθμό που πρέπει και αφετέρου να βρεθεί ο τρόπος ώστε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς.

Επιβεβαίωση της αρχικής εκτίμησης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο δήμος Ιωαννιτών με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής στο τέλος Ιανουαρίου είχε δώσει στο μεταξύ νέα παράταση στην ολοκλήρωση της μελέτης για τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Έρχεται όμως η προγραμματική σύμβαση η οποία για να ολοκληρωθεί όπως αναφέρεται στο σχέδιο αυτής, χρειάζεται διάστημα έξι μηνών, δηλαδή από την υπογραφή της σύμβασης θα φτάσουμε και πάλι στα μέσα Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου το νωρίτερο.

Ουσιαστικά δηλαδή το ΥΠΠΟ επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση και το φόβο ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δε θα καταφέρει να ολοκληρώσει την ωρίμανση των μελετών ούτε στο τέλος Οκτωβρίου όπως είχε αποφασίσει η Δημ. Επιτροπή δίνοντας την τέταρτη κατά σειρά παράταση και αναλαμβάνει να ολοκληρώσει με τις υπηρεσίες του τις μελέτες αυτές.

Το υπουργείο

Επίσης, σύμφωνα με όσα προκύπτουν, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως ευθύνες στη συγκεκριμένη περίπτωση που  καθυστέρησε συνολικά το έργο έχει και το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς το ΚΑΣ είχε εγκρίνει την αρχική μελέτη που είχε υποβληθεί από τον Δήμο Ιωαννιτών και τους τεχνικούς του συμβούλους, ωστόσο η «παρέμβαση» της Περιφέρειας Ηπείρου (διαφωνία για λόγους αισθητικής καθώς προβλεπόταν η επικάλυψη του τεμένους με κεραμίδι και όχι με μαυρόπλακα) είχε ως αποτέλεσμα την αναπομπή του θέματος ξανά στο ΚΑΣ όπου παρουσία της υπουργού κας Μενδώνη, άλλαξε η αρχική απόφαση και με οριακή πλειοψηφία εγκρίθηκε η αποκατάσταση της στέγης και του τουρμπέ με μαυρόπλακα.

Από τότε όμως διατυπώθηκαν ενστάσεις από τον Δήμο Ιωαννιτών, ότι αυτή η διαδικασία θα αποφέρει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου καθώς απαιτούνται νέες μελέτες και η ωρίμανση αυτών, κάτι που αποδείχθηκε στην πορεία.

Ωστόσο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ρόλο σε όλη αυτήν την καθυστέρηση έπαιξε και η παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου και η αποδοχή της εισήγησής της από την πολιτική ηγεσία.

Η σύμβαση

Στόχος της προγραμματικής σύμβασης είναι η ωρίμανση του έργου που περιλαμβάνεται στην εγκεκριμένη ΣΒΑΑ Δήμου Ιωαννιτών «Αποκατάσταση κτηρίου και Επανέκθεση Δημοτικού Εθνογραφικού Μουσείου Ιωαννίνων (Τζαμί Ασλάν Πασά)».

Ειδικότερα, περιλαμβάνει την εκπόνηση των ακόλουθων μελετών, από τις αρμόδιες Διευθύνεις του ΥΠΠΟ:

Μελέτες Αποκατάστασης Τεμένους Ασλάν και του Τουρμπέ στη ΒΑ Ακρόπολη Κάστρου Ιωαννίνων:

Επικαιροποίηση αρχιτεκτονικής μελέτης και εκπόνηση μελέτης εφαρμογής του Τεμένους και του Τουρμπέ Ασλάν Πασά στη ΒΑ Ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων.

Επικαιροποίηση στατικής μελέτης και εκπόνηση μελέτης εφαρμογής του Τεμένους και του Τουρμπέ Ασλάν Πασά στη ΒΑ Ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων.

Εκπόνηση Η/Μ μελέτης εφαρμογής του Τεμένους και του Τουρμπέ Ασλάν Πασά στη ΒΑ Ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων.

Εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης και ΣΑΥ-ΦΑΥ του Τεμένους και του Τουρμπέ Ασλάν Πασά στη ΒΑ Ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων.

Προϋπολογισμός: 54.994 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, από πόρους του ΥΠΠΟ.

Φορέας Υλοποίησης ορίζεται η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΔΑΒΜΜ)

Εκπόνηση μελετών Συντήρησης  του τεμένους Ασλάν Πασά και των εκθεμάτων:

Μελέτη συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου και των λιθανάγλυφων αρχιτεκτονικών μελών, σε επίπεδο εφαρμογής, του Τεμένους Ασλάν Πασά

Μελέτη συντήρησης των Εκθεμάτων του Μουσείου- Τεμένους Ασλάν Πασά

Προϋπολογισμός: Η μελέτη 1.1. θα υλοποιηθεί με ίδια μέσα και η μελέτη 1.2. με πόρους του ΥΠΠΟ, ύψους 15.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Φορέας υλοποίησης ορίζεται η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ)

Εκπόνηση Μουσειολογικής -Μουσειογραφικής Μελέτης τεμένους Ασλάν Πασά, σε επίπεδο εφαρμογής:

Προϋπολογισμός: 37.200 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, από πόρους του ΥΠΠΟ.

Φορέας υλοποίησης ορίζεται η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ)

Το Έργο της παρούσας θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, διά της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων και της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ 3-3-2026