Μια ουσιαστική προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους, καταβάλει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ωστόσο στην προσπάθεια αυτή υπάρχουν αρκετά εμπόδια τα οποία καλείται να ξεπεράσει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους άλλους φορείς.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η πανδημία από το 2019 είναι πασιφανές και αυταπόδεικτο ότι έδωσε την ευκαιρία στο ελληνικό Κράτος να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία του σε πολλά σημεία, σε βαθμό μάλιστα τέτοιο που ακόμη και σήμερα πολλοί δυσκολεύονται να πιστέψουν τα βήματα που ‘έχουν γίνει με τις καταργήσεις γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούσαν πολύ χρόνο, και πλέον γίνονται ψηφιακά και με λίγα μόλις «κλικ» στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου.
Την Παρασκευή, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, βρέθηκε στα Ιωάννινα, ως προσκεκλημένος στο Ζαγόρι Forum. Τόσο στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα όσο επίσης και στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναφέρθηκε σε αυτές τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική Κυβέρνηση, ενόψει μάλιστα των επίσημων ανακοινώσεων για τη διαδικασία απόκτησης του προσωπικού αριθμού για κάθε πολίτη που θα γίνει εντός του μήνα.
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε βέβαια πως ακόμη και σήμερα παρά τα βήματα που έχουν γίνει, υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους δε συμβαδίζει με τον ιδιωτικό τομέα και το δεύτερο πως το Κράτος «τρέχει» σε πολλά πράγματα πιο γρήγορα από την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες.
«Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ζητάμε από τους πολίτες στην πλατφόρμα αξιολόγησης και ικανοποίησής τους για το βαθμό εξυπηρέτησης από το Δημόσιο να πουν μόνοι τους τι είναι αυτό που θα ήθελαν να γίνει από το Κράτος. Οι ψηφιακές ταυτότητες και ο προσωπικός αριθμός δεν έρχονται να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών, έρχονται για να καταργήσουν διαχρονικές ανοησίες του Κράτους. Έχουμε σε λειτουργία τέσσερα διαφορετικά μητρώα για τους πολίτες και σε πάρα πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται ότι υπάρχουν ελλιπή ή ανεπαρκή στοιχεία, ενώ θα μπορούσαμε και αυτό θέλουμε να κάνουμε, να έχουμε ένα μητρώο. Δεν έχουμε αυταπάτες, ότι όλα θα αλλάξουν μεμιάς και οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα δέχονται αμέσως τον προσωπικό αριθμό, αλλά θα γίνουν σταδιακά βήματα και χρειάζεται χρόνος. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε γιατί υπάρχει και η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και η ωριμότητα των πολιτών για τις αλλαγές αυτές», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.