Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ…

Πιο «ελαστικό», σε μια στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης φαίνεται να είναι πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό τον φόβο μιας ανεξέλεγκτης ανόδου των τιμών λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

Αντίθετο, ωστόσο, εμφανίζεται στο ενδεχόμενο μιας οριζόντιας μείωσης των φόρων και ειδικά του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς κρίνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν ευνοεί εξίσου τους έχοντες και τους οικονομικά ευάλωτους πολίτες.

Συνεπώς, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η μόνη παρέμβαση που είναι εφικτή αυτή τη στιγμή στο μέτωπο των καυσίμων, όπου η αμόλυβδη των 95 οκτανίων «έχει βάλει πλώρη» για τα δύο ευρώ το λίτρο, είναι ο αγορανομικός καθορισμός του ποσοστού κέρδους των… βενζινοπωλών.

Μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, μια μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη πρώτης ανάγκης και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αποτελεί ένα σενάριο που δεν απέχει πολύ από την υλοποίησή του, παρά τις πρόσφατες κατηγορηματικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι «δεν εξετάζεται». Πάντως αν η κατάσταση «ξεφύγει», τότε αυτή η παρέμβαση συνιστά μια ουσιαστική λύση για την ελάφρυνση των οικονομικά ευάλωτων πολιτών.

(A.)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ