Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

ΔΑΝΕΙΑ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καθαρές νέες εκταμιεύσεις έως και 7 δισ. ευρώ προβλέπουν τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών για το 2022, με έμφαση στις νέες χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις, που αναμένεται να αποτελέσουν και τον βασικό μοχλό ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών για το τρέχον έτος.
Η εκτίμηση αφορά την καθαρή πιστωτική επέκταση, χωρίς δηλαδή τις αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων, οι οποίες αναμένεται ότι θα κινηθούν επίσης σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα κοντά στα 18 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των εκταμιεύσεων έως και τα 25 δισ. ευρώ.
Η εκτίμηση αυτή, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θεωρείται ρεαλιστική ακόμη και κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργεί η γεωπολιτική κρίση, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται ανατροπές ανάλογα με το μέγεθος της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης που προβλέπεται ότι θα υπάρχει το τρέχον έτος, από το αρχικό 4%-5,5% σε 2,5%-4%, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις.  Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ για τον Φεβρουάριο δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των εκταμιεύσεων, καθώς η καθαρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις «έτρεξε» με ρυθμό 4,4%, ανεβάζοντας την καθαρή ροή χρηματοδότησης πάνω από το 1 δισ. ευρώ έναντι αρνητικής επίδοσης 994 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ