Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΣΤΕΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

Υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες καταγράφονται στην Ελλάδα. Η επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα βρίσκει τη χώρα μας με ανεμβολίαστο το 27,1% των ατόμων άνω των 80 ετών και το 18,5% των πολιτών ηλικίας 70 έως 75 ετών.

Όπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), η Ελλάδα κατέχει την 21η θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών σε ποσοστό κάλυψης με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid και τη 19η θέση σε ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων.

Η χώρα μας υστερεί στα ποσοστά όλων των ηλικιακών ομάδων, με τη χειρότερη εικόνα να παρατηρείται στις ευάλωτες ηλικίες 50 έως 59 και 80 ετών και άνω. Υψηλά είναι τα ποσοστά των ανεμβολίαστων παιδιών και εφήβων, τα οποία αγγίζουν το 95% στη χώρα μας, έναντι 87,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανεμβολίαστοι είναι στη χώρα μας και τρεις στους πέντε πολίτες ηλικίας 25 έως 49 ετών. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες ομάδες, η Ελλάδα εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά στους υγειονομικούς, από τους οποίους έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Κατέχει την όγδοη θέση μεταξύ 17 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δώσει στοιχεία στο ECDC. Το 86,8% των Ελλήνων υγειονομικών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, έναντι 83,9% του μέσου ποσοστού των υπόλοιπων χωρών. Το 81,3% των υγειονομικών στη χώρα μας είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένο, με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό να βρίσκεται στο 80,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ