Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Ο «ΚΡΥΦΟΣ» ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Με υψηλότερο ρυθμό, απ’ αυτόν του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, «έτρεξε» τον Σεπτέμβριο ο δείκτης της ομάδας διατροφής, ο οποίος ας σημειωθεί ότι είναι και ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πορεία του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο, που άγγιξε το 12%, επιβεβαιώνουν αυτό που βιώνουν οι καταναλωτές και αναδεικνύουν το μείζον πρόβλημα της πληθωριστικής ανισότητας. Μέσα σε ένα χρόνο, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 332%, του πετρελαίου θέρμανσης 65,1% και 30% του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα ταξί κοστίζουν 32,9% ακριβότερα, οι μεταφορές με πλοίο ακρίβυναν 25%, αυτές με αεροπλάνα 58,7%, η στέγαση 35,4% – λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ενοίκια, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ενέργεια- και κατά 9,3% τα διαρκή αγαθά. Με τον δείκτη διατροφής να συνεχίζει να σπάει το «προσωπικό του» ρεκόρ, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα τρόφιμα μέσα σε ένα χρόνο σημειώθηκαν στα γαλακτοκομικά και στα αυγά +23,3%, στο ψωμί και στα δημητριακά +18,4%, στο κρέας +17,6%, σε έλαια και λίπη 17%, +12,6% ήταν η αύξηση στα λοιπά τρόφιμα, +14,3% σε καφέ-κακάο-τσάι, +8,7% στα λαχανικά και +6,2% σε ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά.
(A.)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ