Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ;

Δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό έως τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση για την 14η αξιολόγηση, προκειμένου να λάβει νέα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το ράλι της ακρίβειας.

Από το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν να κάνουν χρήση από τα ταμειακά διαθέσιμα, που ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 38 δισ. ευρώ, σε ποσοστό 0,4% του ΑΕΠ για το 2022, ήτοι 740 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που οι ανάγκες για μέτρα ολοένα και αυξάνονται.

Ήδη, όπως ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αναζητείται δημοσιονομικός χώρος για μια παρέμβαση ώστε να μειωθούν οι τιμές στη βενζίνη, κυρίως στα νησιά. Ταυτόχρονα στην έκθεση της Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση σχεδιάζει να στηρίξει την ανάπτυξη κάνοντας μόνιμη τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας», στο κεφάλαιο για τις Δημοσιονομικές Εξελίξεις υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων, που έχουν δημοσιονομικό κόστος 0,8% του ΑΕΠ, «εξαρτάται από τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν από το 2023 και μετά». Αυτό σημαίνει ότι η μονιμοποίηση αυτών των δύο μέτρων θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών το επόμενο διάστημα, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

(A.)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ