Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Την οικονομική ευημερία των Ελλήνων και Ρουμάνων καταναλωτών πλήττει περισσότερο στην Ευρώπη η επίπτωση από την Covid-19. Λιγότερο επηρεάζονται οι Σκανδιναβοί. Σε έρευνα σε Ευρωπαίους καταναλωτές σχετικά με την οικονομική τους ασφάλεια και σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η ευημερία τους έχει μειωθεί σε σύγκριση με έξι μήνες πριν.

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αναμένει ότι η οικονομική του ευημερία θα μειωθεί περαιτέρω τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με την Intrum. Και μόνο το 23% των ερωτηθέντων αναμένει βελτίωση της κατάστασης. Ενώ οι διαδικτυακές αγορές σημείωσαν αύξηση λόγω των lockdown που επιβλήθηκαν σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης, μεγάλο μέρος αυτών γίνεται με πίστωση.

Μία θετική διαπίστωση ωστόσο είναι πως το ένα τρίτο των συμμετεχόντων αύξησε τις αποταμιεύσεις του ή/και έγινε πιο προσεκτικό στις δαπάνες του. Αλλά ευρήματα από την ευρωπαϊκή έρευνα είναι πως το 54% των ερωτηθέντων έχει δει μείωση του εισοδήματός του ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ενώ σχεδόν το 40% είπε ότι αποταμιεύει σημαντικά λιγότερα χρήματα για το μέλλον, από ό,τι πριν από την Covid-19.

(A.)

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΦΠΑ

Tα ποσά του ΦΠΑ τα οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να συμψηφίσουν με άλλους φόρους ή δόσεις ρυθμίσεων τους επόμενους μήνες εμφανίστηκαν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet στην κατηγορία προσωποποιημένη πληροφόρηση.

Τα ποσά αυτά αφορούν το 25% του ΦΠΑ (Μαρτίου ή πρώτου τριμήνου 2020 για διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία αντίστοιχα) τον οποίο επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι εξόφλησαν εμπρόθεσμα έως τις 30 Απριλίου. Προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί συμψηφισμός είναι οι φορολογούμενοι να δηλώσουν μέσω e-mail στην αρμόδια ΔΟΥ, τη βούλησή τους για αυτόν.

Το αίτημα μπορεί να αφορά και μελλοντικές οφειλές, δηλαδή οφειλές που δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί κατά τον χρόνο του αιτήματος. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν να συμψηφιστεί το 25% του ΦΠΑ που εξόφλησαν τον Απρίλιο με το φόρο εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσουν με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων ή με τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι το ποσό του ΦΠΑ δεν συμψηφίζεται με οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής πριν την 1η Μαΐου 2020.

(A.)

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΜΚΑ

Με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ως προς την χρήση υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, η ΗΔΙΚΑ ΑΕ αποκτά πρόσβαση στα Στοιχεία Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποφεύγονται λάθη ως προς την ταυτοποίηση που μπορεί να καθυστερήσουν την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών όπως η διαδικασία χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων.  Ταυτόχρονα, φορείς όπως ο e-EΦΚΑ ή ο ΟΠΕΚΑ αποκτούν καλύτερη και πληρέστερη εικόνα για τους πολίτες και μπορούν να τους εξυπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ αποφεύγεται η ταλαιπωρία της μετάβασης στις υπηρεσίες προκειμένου οι ίδιοι οι πολίτες να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους. Η πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ AE δίδεται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας. Μέσω αυτής της διαλειτουργικότητας, τα στοιχεία πολιτών που περιλαμβάνονται στο πληροφοριακό σύστημα Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας θα μεταβιβάζονται αυτόματα στο Μητρώο ΑΜΚΑ που τηρεί η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, έτσι ώστε να γίνεται άμεσα η επικαιροποίηση των στοιχείων ταυτότητας των ασφαλισμένων.

(A.)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ