Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

ΠΕΤΑΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Επιστροφή στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2011 για τον πληθωρισμό το Δεκέμβριο. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός τον τελευταίο μήνα του 2021 σκαρφάλωσε στο 5,1% από 4,8% το Νοέμβριο.

Είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2011 που ο πληθωρισμός στη χώρα μας σπάει το φράγμα του 5%. Τότε είχε διαμορφωθεί στο 5,2%. Οι τσέπες των καταναλωτών αδειάζουν λόγω των εξόδων στον τομέα της στέγασης ενώ σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και στο καλάθι της νοικοκυράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον ακόμα 2 με 3 μήνες κι γι’ αυτό στην κυβέρνηση σχεδιάζεται ένα ακόμα πακέτο ενίσχυσης των εισοδημάτων ως ανάχωμα στην συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.

Οι αυξήσεις στην ενέργεια παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε 135,7% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, του ηλεκτρισμού κατά 45% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 34,1%. Οι τιμές σε καύσιμα και λιπαντικά ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 21,7%. Πιο ακριβό κατά 19,7% αγόρασαν οι καταναλωτές το αρνί και το κατσίκι, ενώ αύξηση 17% είχαμε στο ελαιόλαδο, 14,2% στις πατάτες και 7,6% στα ζυμαρικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ