Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ

Ράλι δίχως φρένα θυμίζει η πορεία των τιμών του πετρελαίου κίνησης τις τελευταίες ημέρες, καθώς από το Σάββατο η μέση πανελλαδική τιμή ξεπέρασε αυτή της αμόλυβδης βενζίνης, σπάζοντας το φράγμα των δύο ευρώ, λίγα μόλις 24ωρα μετά την κατάργηση της κρατικής επιδότησης στην αντλία.
Η εξέλιξη αυτή δεν επιβαρύνει μόνο τον προϋπολογισμό όσων κινούνται με diesel, αλλά όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου κίνησης προκαλούν επιπλέον κόστος στις υπηρεσίες μεταφοράς, κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω ανατιμήσεις στα προϊόντα, πυροδοτώντας έτσι τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων, το Σάββατο ήταν η πρώτη ημέρα που η τιμή του diesel σκαρφάλωσε πάνω από τα 2 ευρώ, φθάνοντας τα 2,017/λίτρο, όταν η τιμή της αμόλυβδης έφθανε στα 2,008 ευρώ/λίτρο. Μία ημέρα μετά, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, το ράλι συνεχίστηκε, επιβεβαιώνοντας τους φόβους για μία ανεξέλεγκτη κούρσα.
Συγκεκριμένα, μέσα σε λίγες ώρες άνοιξε στα 0,014 λεπτά η ψαλίδα μεταξύ diesel και αμόλυβδης. Το πετρέλαιο κίνησης πωλείτο στα 2,024 ευρώ/λίτρο, με τη βενζίνη να έχει μέση πανελλαδική τιμή τα 2,010 ευρώ/λίτρο. Όπως διαπιστώνεται από τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, σε μόλις 9 από τους 51 νομούς της χώρας η τιμή diesel ήταν κάτω από τα δύο ευρώ το λίτρο! Συγκεκριμένα, στο νομό Ιωαννίνων, σύμφωνα με τα στοιχεία, η τιμή του diesel ήταν στα 2,008 ευρώ το λίτρο, με την τιμή της αμόλυβδης να είναι οριακά πιο… χαμηλή στα 2,003 ευρώ το λίτρο!
(A.)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ