Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ

Με τη Ρωσία και την Ουκρανία να αντιπροσωπεύουν το 32,85% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο – εκτός φυσικά από ανθρώπινες ζωές, που είναι το μείζον – την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Ήδη οι πρώτες αναταράξεις αποτυπώνονται στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων και στη διακοπή των εμπορευματικών συναλλαγών. Σημάδια που έχουν γίνει ορατά και στην Ελλάδα. Πλοίο με 3.000 τόνους μαλακό σιτάρι υψηλής πρωτεΐνης από τη Ρωσία που ήταν να παραδοθεί στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα δεν φορτώθηκε καν, ενώ στον «αέρα» έχει μείνει μια ακόμη παραγγελία αντίστοιχου όγκου που ήταν να παραδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, η χρηματιστηριακή τιμή του σιταριού έχει «πετάξει». Μέσα σε μια εβδομάδα, η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 80 ευρώ ο τόνος ενώ από την Παρασκευή μέχρι και προχθές Τρίτη η τιμή έχει ξεπεράσει τα 351 ευρώ/τόνο, δηλαδή αυξήθηκε κατά 60 ευρώ ο τόνος.

Σε αυτή την τιμή δεν περιλαμβάνεται το κόστος της φόρτωσης, τα ναύλα, η εκφόρτωση, τα ασφάλιστρα και το περιθώριο κέρδους των εμπόρων που αναλαμβάνουν να αγοράσουν το σιτάρι και να το παραδώσουν στους ελληνικούς μύλους.

Ορατότητα για το τι μέλλει γενέσθαι δεν υπάρχει. Οι εναλλακτικές που έχουν, είναι περιορισμένες, διότι η παραγωγή όλης της Ευρώπης δεν μπορεί να καλύψει το κενό που έχουν αφήσει αυτές οι χώρες. Από την άλλη, προβλήματα αναμένονται και στους χρόνους παράδοσης…

(A.)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ