ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ – Απελευθέρωση γυπών με αφορμή την έξοδο του Μεσολογγίου

O Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων προχώρησε σε δράση υπό την επιστημονική εποπτεία και τον συντονισμό εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του Δασαρχείου Ιωαννίνων – Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με την σχετική άδεια του ΥΠΕΝ.

Η πειραματική δράση ενδυνάμωσης στέφθηκε και πάλι, για δεύτερη φορά, με απόλυτη επιτυχία. Τα τρία πουλιά που απελευθερώθηκαν βρίσκονται ήδη υπό δορυφορική παρακολούθηση και όλα φαίνεται να λειτουργούν κανονικά.

Η προσωπική ιστορία των ανθρώπων που έδρασαν είτε ως πρωταγωνιστές είτε ως άγνωστοι συμμέτοχοι των ηρωικών στιγμών του αγώνα του 1821 για την απελευθέρωση της  χώρας (και ιδιαίτερα οι αφανείς γυναίκες) αποτυπώνονται καλύτερα στην μνήμη μας μέσα από άγνωστες πτυχές της ζωής τους. Τέτοιες ιστορίες συνδεδεμένες με ονόματα διασώζουν ευκολότερα την συλλογική μνήμη και ιστορία του τόπου όταν γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό αφού έτσι εμπνέουν, παραδειγματίζουν και διδάσκουν τους νεότερους κατοίκους της χώρας.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων με πολλούς ακόμη δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς , τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου συνεχίζει να συνδυάζει δράσεις διατήρησης της φύσης με πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Η ανάδειξη της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της περιοχής  σε συνδυασμό  με την  ιστορία και τον πολιτισμό της αποτελούν άρρηκτα δεμένα στοιχεία της τοπικής κληρονομιάς και αναδεικνύουν περαιτέρω την μοναδική φυσιογνωμία της.

Οι γύπες, σύγχρονοι ήρωες επιβίωσης σε ένα περιβάλλον γεμάτο απειλές, όπως παράνομα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες), πυλώνες υψηλής τάσης, ανεμογεννήτριες, μολυβδίαση, φυτοφάρμακα, λαθροκυνήγικ.α έχουν περιοριστεί δραματικά από όλη την ηπειρωτική επικράτεια. Έχουν εξαφανιστεί από τον Μοριά, την Θεσσαλία και την Ήπειρο, αλλά επιβιώνουν στην Ρούμελη όπου αναπαράγονται σε τρεις μικρές αποικίες.

Ο Φορέας Διαχείρισης  προσπαθώντας να αποκαταστήσει τον πληθυσμό τους απελευθερώνει γύπες από αιχμαλωσία και τη φετινή χρονιά τους ονοματίζει με ονόματα γνωστών ή άγνωστων για το ευρύ κοινό ιστορικών προσώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της επανάστασης, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των πολιτών και κινητοποιώντας τους να μάθουν περισσότερα για τους πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης. Ταυτόχρονα τα ονόματά τους θα μεταφέρουν μηνύματα για την ελευθερία, την αλληλεγγύη και την συνεργασία, απαραίτητες και για την διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς που απειλείται τόσο στην χώρα μας όσο και παγκοσμίως.

Τα πουλιά αυτά μαζί με δεκάδες άλλα από τα Βαλκάνια φέρουν δορυφορικούς πομπούς και οι πτήσεις τους παρακολουθούνται από διεθνείς οργανισμούς και υπηρεσίες των Βαλκανικών χωρών στο πλαίσιο του προγράμματος Balkan Detox. Σε συνέχεια λοιπόν των τριών πουλιών που απελευθερώθηκαν πριν δύο μήνες με τα ονόματα  «Βύρων», «Μάρκος» και «Αθανάσιος» (προς τιμή του Λόρδου Βύρωνα, του Μάκρου Μπότσαρη και του Αθανάσιου Ραζή – Κότσικα) τρία ακόμη απελευθερώθηκαν στις 09/04/2021 μετά από δίμηνη φιλοξενία σε ειδικό κλωβό προσαρμογής και εγκλιματισμού που διαχειρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων στον Αράκυνθο.