Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

ΕΝΩΣΗ ΔΕΥΑ – Μείζον ζήτημα η διαχείριση του ενεργειακού προβλήματος των ΔΕΥΑ

Νέα επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, απέστειλε η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης της χώρας, όπου ανήκει και η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων.

Στην επιστολή των ΔΕΥΑ της χώρας προς τον υπουργό, το θέμα που κυριαρχεί για μια ακόμη φορά είναι η αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Στην επιστολή αναφέρονται αρχικά τα εξής: «Όπως ασφαλώς γνωρίζετε η αύξηση του ενεργειακού κόστους αποτελεί πλέον για τις Δ.Ε.Υ.Α. ένα μη διαχειρίσιμο πρόβλημα, αφού το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και αποτελεί περίπου το 40% του λειτουργικού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. έχει θέσει υπόψη σας επανειλημμένα το πρόβλημα, καθώς και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτείνοντας ορθολογικές και δίκαιες λύσεις όπως η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για τις Δ.Ε.Υ.Α. και η συμπερίληψή τους στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμιά απάντηση.

Σήμερα, εκκρεμεί μια συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα για να συζητηθεί το θέμα με βάση και τις πρόσφατες εξαγγελίες για επιδότηση από τον Ιανουάριο του 2022 κατά 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής, λύση που θεωρούμε ανεπαρκή και δυσανάλογη με το μέγεθος του προβλήματος. Παράλληλα και για να αναδείξουμε τεκμηριωμένα το πρόβλημα συγκεντρώσαμε στοιχεία από τις Δ.Ε.Υ.Α. μέλη μας».

Και στη συνέχεια η Ένωση των ΔΕΥΑ, επισημαίνει και τα εξής: «Ωστόσο, όπως πληροφορηθήκαμε έχει συγκροτηθεί μεικτή Επιτροπή ΚΕΔΕ – ΥΠΕΣ – Υπουργείου Οικονομικών για το ενεργειακό πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την οποία απουσιάζουν, δυστυχώς, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και οι Δ.Ε.Υ.Α. Η θεσμική απουσία της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. μάς εξέπληξε διότι οι Δ.Ε.Υ.Α. πλήττονται περισσότερο από όλους τους φορείς της Τ.Α. από την αύξηση του ενεργειακού τους κόστους διότι  οι εγκαταστάσεις τους είναι πολύ ενεργοβόρες. Επιπλέον, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. πρώτη ανέδειξε το ενεργειακό ζήτημα σε όλη του την ένταση και έκταση προτείνοντας λύσεις για την επίλυσή του. Με βάση τα παραπάνω, κ. Υπουργέ, ζητάμε την συμμετοχή της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στην εν λόγω Επιτροπή για να συμβάλει τεκμηριωμένα στη διαχείριση του ενεργειακού προβλήματος των Δ.Ε.Υ.Α. Για πληρέστερη ενημέρωσή σας επισυνάπτουμε πίνακα με στοιχεία που συλλέξαμε από πενήντα(50) Δ.Ε.Υ.Α.».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ