Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

«ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» – Κριτική, εφ’ όλης της ύλης, στην περιφερειακή αρχή

Η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» παραχώρησε συνέντευξη τύπου, με παρόντες τον επικεφαλής Γιώργο Ζάψα και τους περιφερειακούς σύμβουλους Δημήτρη Σακαρέλη, Θόδωρο Κορωναίο, την υπεύθυνη οργανωτικού Ελευθερία Κοσσυβάκη και τον αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Δημήτρη Τρομπούκη.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο επικεφαλής Γιώργος Ζάψας και ο περιφερειακός σύμβουλος Θόδωρος Κορωναίος, ανέπτυξαν τις θέσεις της παράταξης για ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, για σημαντικά θέματα και πολυετή προγράμματα που βρίσκονται σε διαβούλευση και ο σχεδιασμός τους θα καθορίσει τη θέση της Ηπείρου τις επόμενες 10ετίες, καθώς και για θεσμικά ζητήματα λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών του.
Ειδικότερα για το θέμα των απορριμμάτων η παράταξη ανέφερε τα εξής: «Και αυτό επειδή η υπάρχει δέσμια συμφωνία στη σύμβαση σύμπραξης Περιφέρειας και του “ΙΦΣ Αειφορικής”, για: «..παραίτηση από κάθε ένδικο μέσο ή μέσο προσφυγής ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου ή άλλης δικαστικής αρχής». Αν παρά ταύτα υπάρχει αυτή η δυνατότητα θα την υποστηρίξουμε, για το συμφέρον της Περιφέρειας, παρά τα λάθη της περιφερειακής Αρχής και την άγονη αλλά και κοστοβόρα αντιδικία με τους Δημάρχους της Ηπείρου και τη διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων/ Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ), για το ποιος θα διαχειριστεί το υπόλειμμα και ποιος έχει την ευθύνη εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδιασμού των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ Ηπείρου). Πράγματα λυμένα από τον ν. 4555/2018».
Στη συνέχεια η παράταξη στάθηκε στην πορεία σημαντικών προγραμμάτων στα οποία υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία. Έτσι για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας και το Μεγάλο Κλειστό (Ξιφασκίας), η παράταξη έχει ζητήσει να παρουσιαστούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι σχετικές μελέτες, οι πηγές χρηματοδότησης και ο οδικός χάρτης για το καθένα από αυτά, με προσδιορισμό καταληκτικής ημερομηνίας (deadline), καθόσον από το φθινόπωρο και μετά οτιδήποτε έρχεται θα εκλαμβάνεται ως έργο προεκλογικής φύσεως (μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο) και δεν θα το υποστηρίξουμε.
Παράλληλα σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης Ζάψα, αναφέρονται και τα εξής για την «κλήση σε απολογία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής»: «Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με έγγραφό της 15ης Φεβρουαρίου καλεί τα μέλη της ΟΕ να απολογηθούν για αποφάσεις της που σχετίζονται με αναθέσεις νομικής υποστήριξης και για τη δικαιοδοσία της να λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις. Σε ότι μας αφορά, ο επικεφαλής της παράταξης και τακτικό μέλος της Επιτροπής, από τις 73 επίδικες αποφάσεις ψήφησε θετικά για τις 14 από αυτές και καταψήφισε τις υπόλοιπες 59. Βασικό κριτήριο υπήρξε η σκοπιμότητα της απόφασης και η υπεράσπιση της θέσης της Περιφέρειας Ηπείρου έναντι τρίτων, όπως ήταν οι υποθέσεις των διοδίων της Εγνατίας, οι μονάδες βιοαερίου στη ΒΙΠΕ, οι απαλλοτριώσεις στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας και στην οδό Σταύρου Νιάρχου, το εργοστάσιο ΑΣΑ, και ο ΧΥΤΑ Ελληνικού. Επιπρόσθετο στοιχείο ήταν η θετική εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας και η εμπιστοσύνη στην Υπηρεσία. Σε αυτό το πνεύμα θα απολογηθούμε. Στις 59 περιπτώσεις που αρνηθήκαμε ψήφο μειοψηφήσαμε με το σκεπτικό ότι: «..είναι αναγκαίο η Περιφέρεια, να διευρύνει τις αναθέσεις της νομικής εκπροσώπησης και σε άλλους δικηγόρους, με την απαιτούμενη εμπειρία και εξειδίκευση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ