Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ – Κριτική και βολές για τα «απάτητα βουνά»

Μια σειρά ερωτημάτων τέθηκαν από το μέλος της Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Τζιόβα αναφορικά με την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την ένταξη έξι ορεινών περιοχών σε ένα ιδιότυπο καθεστώς προστασίας με την ονομασία «Τα Απάτητα Βουνά», όπου στις περιοχές αυτές, θα απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων πέραν των υφιστάμενων  αλλά και η εγκατάσταση νέων υποδομών, όπως χωροθετήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων «από τη μια, διαφημίζουν  ή ορθότερα – με την λογική τους- θυσιάζουν «6 Βουνά χωρίς Αιολικά» και  από την άλλη απογυμνώνουν από κάθε θεσμική θωράκιση και περιβαλλοντική προστασία όλα τα υπόλοιπα που τα παραδίδουν βορά στους «πράσινους επενδυτές» εν ονόματι της «Πράσινης Μετάβασης. Από τη μια, ανακηρύσσουν «6 Απάτητα Βουνά» αλλά καταργούν με νόμο 36  Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και όλων των κηρυγμένων Εθνικών Πάρκων της χώρας  μαζί με τις διοικήσεις τους, τις οποίες αντικαθιστούν από ένα Αθηνοκεντρικό Οργανισμό με επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, οριζόμενο από τον εκάστοτε Υπουργό. Σβήνουν έτσι, κάθε ίχνος κοινωνικής συμμετοχής, συναπόφασης, παρέμβασης και ελέγχου, καθιστώντας ουσιαστικά  τον τόπο  «Απάτητο» για τις τοπικές κοινωνίες αλλά έτοιμο προς «καταπάτηση – αξιοποίηση» στην ανεξέλεγκτη επενδυτική βουλιμία, είτε για υποδομές κατασκευαστικές – τουριστικές μέσα σε θεσμοθετημένες Προστατευόμενες Περιοχές (Π.Π) και εκτός οικισμών, είτε για την ανάπτυξη ΑΠΕ χωρίς κανένα απολύτως περιβαλλοντικό, χωρικό ή γεωγραφικό σχεδιασμό, αλλάζοντας βίαια τις χρήσεις γης και υποβαθμίζοντας παραγωγικά αγροτικά τοπία, όπως γίνεται με τα διάσπαρτα  φωτοβολταϊκά πάρκα» υπογράμμισε ο κ. Τζιόβας.

Στη συνέχεια κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αντί να ενδύεται περιβαλλοντικά «Φύλλα Συκής» και να απαντήσει στα εξής: «Αφού κατάργησε τους Φ.Δ και τα συμμετοχικά διοικητικά συμβούλια που της ήταν εμπόδιο στην προστασία του περιβάλλοντος,  προτίθεται να προχωρήσει  και πότε στην ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) και στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων (Π.Δ) για τις Προστατευόμενες Περιοχές, τα οποία καθυστερούν αδικαιολόγητα (ή μήπως ηθελημένα;) από την ώρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου;

Προτίθεται να ενσωματώσει στις ΕΠΜ καθώς και στα Π.Δ τις Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) ως Ειδικών Περιοχών Προστασίας   ή όχι. Αν δεν το κάνει όλες οι βαρύγδουπες  εξαγγελίες θα μείνουν (όπως έχουμε λόγο να πιστεύουμε) κενές περιεχομένου  και όπως τις εξήγγειλαν, με την ίδια ευκολία  θα εγκαταλείψουν την ιδέα για τις ΠΑΔ (άλλωστε έχουν ισχύ μόνο για 2 χρόνια),   αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως αυτή η κυβέρνηση  πλειοδοτεί σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και υπολείπεται σε καταστροφικό βαθμό,  στην  οικολογικά αναγκαία  και κοινωνικά χρήσιμη  περιβαλλοντική πολιτική που απαιτεί η εποχή μας.

Παράλληλα χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τη ρύθμιση για «μυστικά κονδύλια» τα οποία διαχειρίζεται το υπουργείο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ενώ βολές εξαπέλυσε και για το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε για συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις «Βάσει ποιου σχεδίου αποφασίστηκε η συνεργασία και πως αυτό το σχέδιο θα εξυπηρετηθεί καλύτερα από τον Στρατό και όχι από τους παραπάνω φορείς που καταργήθηκαν. Ως ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Ιωαννίνων ζητάμε άμεσα απαντήσεις», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ