Με ανησυχία και ιδιαίτερα προβληματισμένοι παρακολουθούν οι επιστήμονες τη δυναμική καταγραφή των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού και κυρίως της υποπαραλλαγής Β.4 της «Όμικρον».
Πρόκειται για την υποπαραλλαγή, που προκάλεσε μία νέα μαζική έξαρση κρουσμάτων στη Νότια Αφρική, στην Νότια Ασία και στις ΗΠΑ, η οποία ευτυχώς όμως έχει ως κύρια χαρακτηριστικά της, τη μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά και την ήπια νοσηρότητα, χωρίς να επιβαρύνει σημαντικά τις δομές υγείας.
Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς η υποπαραλλαγή Β.4 φαίνεται πως κερδίζει σημαντικό έδαφος κυρίως στην Αττική, κάτι που σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση των μέτρων και περιορισμών, μπορεί να οδηγήσει σε απότομες εξάρσεις μέσα στο καλοκαίρι.
Παρόλα αυτά, τουλάχιστον προς το παρόν, όπως επισήμανε, σε δηλώσεις της στο Ioannina TV, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εύη Ντζάνη, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά σίγουρα υπάρχει αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση.
Από την άλλη το ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με τον σχεδιασμό για τους επόμενους μήνες κινείται σε δύο κατευθύνσεις.
Στη δυνατότητα πρόβλεψης νέων παραλλαγών και στη νέα σειρά εμβολίων, που εκτός απροόπτου θα χρειαστεί να γίνουν. «Θα θέλαμε ωστόσο τα νέα εμβόλια να μην είναι σε πολλαπλές δόσεις, αλλά σε μία, για να προστατευθεί ο πληθυσμός πιο εύκολα και γρηγορότερα. Περιμένουμε και τα εμβόλια δεύτερης γενιά, που θα στοχεύουν στις παραλλαγές του ιού, όμως θα χρειαστεί χρόνος για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα αν και πόσο αποτελεσματικά θα είναι», ανέφερε η κα Ντζάνη, που απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να κάνουν την τρίτη δόση και για όσους προβλέπεται ή ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση, χωρίς να περιμένουν το Φθινόπωρο.
Για την ηπατίτιδα στα παιδιά
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο μεταξύ και στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο, η έντονη συζήτηση που απασχόλησε την επικαιρότητα αρχικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά και στη συνέχεια, με την έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων, έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Η κα Ντζάνη ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει πως τα συγκεκριμένα νοσήματα έπαψαν κιόλας να απασχολούν ή να ανησυχούν και την ιατρική κοινότητα.
«Η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά συνεχίζει να ανιχνεύεται και πλέον έχουμε μία καλύτερη εικόνα για το προφίλ των παιδιών, το υπόβαθρό τους, ενώ και η ευλογιά των πιθήκων συνεχίζει να βρίσκεται υπό μελέτη. Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι υπάρχει μία υπερευαισθησία. Χρειάζεται όμως ενημέρωση και κοινή λογική. Σωστά γίνεται η ενημέρωση για τα νοσήματα αυτά, και θα μάθουμε να ελέγχουμε και την υπερβολή. Είδαμε όμως, ότι όποια νέα ανοσολογική οντότητα εντοπίζεται, ειδικά μάλιστα αν διακρίνεται και από μεταδοτικότητα, τροφοδοτεί την παραπληροφόρηση και τις θεωρίες συνωμοσίας και σε αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», κατέληξε.
Τα χθεσινά κρούσματα
Εξάλλου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.769 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.461.025 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 406 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 136.780 (3.8% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.869 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 131 (61.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 92.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 64 (48.85%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 67 (51.15%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.685 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 94 (ημερήσια μεταβολή +13.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 89 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Στην Ήπειρο ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε συνολικά 87 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 47 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 17 στην Π.Ε. Πρέβεζας, 12 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και 11 στην Π.Ε. Άρτας.