Πως τοποθετούνται οι οδηγοί βουνού στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για το νέο μηχανισμό ελικοδιάσωσης
Την ικανοποίησή τους και για την ταχύτητα ανταπόκρισης του κυβερνητικού επιτελείου, και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων για το νέο μηχανισμό διάσωσης, που φιλοδοξεί να αποκτήσει η χώρα, εκφράζουν οι οδηγοί βουνού.
Το Σωματείο των οδηγών βουνού από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, αμέσως μετά τον τραγικό χαμό του Ερμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα, συμμετείχε ενεργά σε όλες τις συναντήσεις και συσκέψεις, με μέλη του, κορυφαίους γνώστες του αντικειμένου της ορεινής διάσωσης. Ένας εξ αυτών και ο Γιώργος Ροκάς από τα Γιάννενα, που μίλησε στο ITVγια την πορεία των συζητήσεων, που φαίνεται πως καταλήγουν στο σχεδιασμό του μηχανισμού, τον οποίο ανακοίνωσε με ανάρτησή του, ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης το μεσημέρι της Τρίτης.
Ο κ. Ροκάς μετέφερε την ικανοποίηση του κλάδου και όλων των ανθρώπων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μετέχουν στις συζητήσεις, θέλοντας να βοηθήσουν την Πολιτεία, να δημιουργήσει έναν γρήγορο, ασφαλή και βιώσιμο μηχανισμό, για την πορεία των συζητήσεων, ενώ πρόσθεσε, πως μία αισιόδοξη εκτίμηση αναφέρει πως οι πρώτες τρεις βάσεις ελικοδιάσωσης θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν στις αρχές Αυγούστου. Ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί οι περιοχές στις οποίες θα λειτουργούν οι βάσεις, όμως εκτιμάται, ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο οι πρώτες τρεις να λειτουργήσουν με έδρα την Ήπειρο (Άκτιο), τον Όλυμπο και την Κρήτη.
«Εμείς είχαμε προτείνει την λειτουργία συνολικά 11 βάσεων, που θα καλύπτουν πλήρως την επικράτεια της χώρας, με ένα μέσο χρόνο απόκρισης σε κάθε συμβάν μεταξύ 15 – 20 λεπτών. Καταλαβαίνουμε, ότι δεν είναι εύκολο να πάμε από το μηδέν στο απόλυτο, κάνοντας μεγάλα βήματα, όμως σε πρώτη φάση ζητήσαμε να λειτουργήσουν τέσσερις βάσεις. Το που, δεν είναι ακόμη σαφές, γιατί εξαρτάται από τις δομές της Πολεμικής Αεροπορίας σε αεροδρόμια κ.λπ, για να υπάρχει η δυνατότητα παραμονής και κυρίως της συντήρησης των ελικοπτέρων, αλλά είναι βέβαιο, ότι θα βρίσκονται κοντά σε περιοχές με μεγάλους ορεινούς όγκους. Υπάρχει αισιοδοξία στην Κυβέρνηση, ότι πιλοτικά, αφού αντιμετωπιστούν κάποιες τεχνοκρατικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες, μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών και των ιδιωτικών εταιρειών για το τελικό μοντέλο στο οποίο θα μετέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, μπορεί να αρχίσει η λειτουργία των βάσεων από τις αρχές Αυγούστου», ανέφερε ο κ. Ροκάς.
Οι οδηγοί βουνού, μέσω του κ. Ροκά εκφράζουν γενικότερα πάντως την ικανοποίησή τους και για την ανταπόκριση της Κυβέρνησης και κυρίως για την ευαισθησία και την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν στις συζητήσεις. «Θεωρούμε, ότι η Κυβέρνηση έκανε ό,τι είναι καλύτερο δυνατό και σύντομα, αφού πρέπει να ξεπεραστούν κάποιες αγκυλώσεις του Κράτους, θα δημιουργηθεί ο νέος φορέας της ελικοδιάσωσης, στο πλαίσιο αυτών που είχαμε προτείνει», κατέληξε ο κ. Ροκάς.