Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων μετά από μια 20ετία σημαντικών και καινοτόμων έργων αναστήλωσης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου, παραδίδει σε χρήση το κάτω διάζωμα, σε εκδήλωση που θα γίνει παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων υλοποιεί, την τελευταία 20ετία έργα αναστήλωσης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου των μνημείων του ιερού.
Η αναστήλωση του εμβληματικού θεάτρου της Δωδώνης, που θεωρείται η κορωνίδα των υλοποιούμενων εργασιών του αρχαιολογικού χώρου, συνιστά μία καινοτόμο διαδικασία.
Αποτελεί δε το απόσταγμα πολύχρονων και εξειδικευμένων μελετών, συνδυάζει την συστηματική τεκμηρίωση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων με την συστηματική συντήρηση του καταπονημένου αρχαίου υλικού και την αποκατάσταση της γεωμετρίας του μνημείου, και αποσκοπεί στην απόδοσή του προς χρήση στις επόμενες γενιές.
Είκοσι και πλέον χρόνια μετά ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις στο κάτω διάζωμα με ένα ισχυρό αποτύπωμα σε επιστημονικό και αισθητικό επίπεδο στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.
Έτσι, την προσεχή Τρίτη το Αρχαίο Θέατρο καθίσταται επίκεντρο μίας σημαντικής τελετής εγκαινίων. Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, το βράδυ της Τρίτης 21 Ιουνίου, στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή απόδοσης του κάτω διαζώματος του θεάτρου σε χρήση, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης.
Παράλληλα, η τελετή των εγκαινίων, θα έχει και μουσικό σκέλος, με τη συνεργασία του δήμου Δωδώνης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δωδώνης, που με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής, φιλοξενεί την ίδια ημέρα, στις 21.30, στο αρχαίο θέατρο, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης, υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνούς αρχιμουσικού Benjamin Zander.
«Οι επεμβάσεις γίνονται σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, με κύριο γνώμονα το σεβασμό στα μνημεία και τη διαχρονική τους αξία. Το πολυδιάστατο επιστημονικό και τεχνικό έργο, που πραγματοποιείται στα αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης από το 2000 και μέχρι σήμερα υποστηρίζεται από ανθρώπινο δυναμικό διαφόρων ειδικοτήτων όπως αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους, αρχαιολόγους, συντηρητές, εργατοτεχνίτες, το οποίο διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση, Αποκατάσταση, Ανάδειξη του Θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020», αναφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στην πρόσκλησή της.
Το ιστορικό
Οι εργασίες που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με πιλοτικό χαρακτήρα και σε αντίστοιχη μορφή, αποδείχθηκε στην πορεία πως ήταν μεν εξαιρετικά δύσκολες, αλλά επίσης πρωτοποριακές ως προς την ιδέα εφαρμογής τους και φυσικά στην ίδια την πρακτική που χρησιμοποιήθηκε.
Από την έναρξή τους, οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης κλήθηκαν να επιλύσουν μία σειρά πολυεπίπεδων ζητημάτων, όπως ήταν και είναι η συντήρηση του υλικού κατασκευής του μνημείου, η αποκατάστασή του στην αρχική μορφή, μετά τις εκτεταμένες αναστηλωτικές εργασίες του 1960, η χρήση των νέων υλικών και η διαμόρφωση μίας νέας αισθητικής.
Επίσης όμως, στο περιθώριο των κύριων επιστημονικών ζητημάτων τέθηκαν και αντιμετωπίστηκαν τεχνικά ζητήματα οργάνωσης του εργοταξίου και του ανθρώπινου δυναμικού και διαχείρισης του έργου.
Την τελευταία πενταετία το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης πέρασε από διαφορετικές «ταχύτητες» καθώς για μία τριετία, υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις, απόρροια και του γεγονότος της αδυναμίας ολοκλήρωσης του διεθνούς διαγωνισμού για την εγκατάσταση ενός πιλοτικού γερανοφόρου που θα διευκόλυνε και θα επιτάχυνε τη διαδικασία αφαίρεσης των ειδωλίων και επανατοποθέτησής τους, μετά τη συντήρηση στο εργαστήριο. Τελικά, το ειδικό μηχάνημα ανύψωσης και μεταφοράς κατασκευάστηκε εκ των έσω, λειτούργησε όμως αποτελεσματικά και οι εργασίες που απέμειναν, επιταχύνθηκαν ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν και πλέον το κάτω κοίλο του θεάτρου, να παραδίδεται προς χρήση στο σύνολό του.
Βασίλης Λούπας