Ανοίγει η Πρόσκληση στο νέο ΕΣΠΑ για τις προτάσεις
Ευρεία τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε η ΚΕΔΕ με δημάρχους και στελέχη δήμων για την πρόσκληση ΕΣΠΑ-ΥΨΗΔ: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ», με περισσότερους από 250 συμμετέχοντες.
Η τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ με όλους τους Δήμους της χώρας ενόψει της έκδοσης από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Πρόσκλησης με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ», στο πλαίσιο στο ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», πραγματοποιήθηκε την Τρίτη υπό τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη συμμετοχή πλέον των 200 αιρετών και υπαλλήλων των δήμων.
Στόχος της συνάντησης ήταν η παρουσίαση της υπό έκδοση Πρόσκλησης, η οποία ήταν σε διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον Μάρτιο και στην τελική μορφή της οποίας ενσωματώθηκαν σχεδόν όλες οι προτάσεις των δήμων και της ΚΕΔΕ. Παράλληλα να δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις σε τυχόν ερωτήματα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι χωρίς, κενά και απορίες να τρέξουν τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου.
Τις εργασίες της τηλεδιάσκεψης συντόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ Γιάννης Τσιάμης, ενώ συμμετείχαν οι: Κωνσταντίνος Τσαντίδης, διευθυντής Γραφείου υφυπουργού Ψηψιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρου Λιβάνιου, Μανώλης Γιάμπουρας, προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», Θεόδωρος Καρούμπαλης, προϊστάμενος Μονάδας της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός».
Δ. Παπαστεργίου: Να μην πάνε τα χρήματα, χαμένα
Ανοίγοντας τις εργασίες της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι παρουσιάστηκε η Πρόσκληση, «όχι γιατί αφορά στα ψηφιακά αλλά γιατί για πρώτη φορά συνέβη με το ΕΣΠΑ, αυτό που ζητούσαμε για τόσα πολλά χρόνια να γίνει.
Αυτό ακριβώς που έγινε τώρα δηλαδή με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και περιποιεί τιμή και για τον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο και για όλα φυσικά τα στελέχη του υπουργείου».
Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά πέφτουν τόσα χρήματα στους δήμους για έργα ψηφιακής διακυβέρνησης και ψηφιακού μετασχηματισμού», προσθέτοντας ότι «είναι τεράστια ευκαιρία για όλους» ενώ παράλληλα απηύθυνε παράκληση ως δήμαρχος να μην πάνε τα χρήματα αυτά χαμένα.
Από 1η Ιουλίου
οι προτάσεις των δήμων
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ Γιάννης Τσιάμης τόνισε ότι σε έξι μήνες μια μεγάλη και δύσκολη πρόσκληση 228 εκατ. ευρώ, είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα, και από την 1η Ιουλίου, θα μπορούν οι δήμοι να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.
Σε ό,τι αφορά στον διαγωνισμό σημείωσε «οι δήμοι ως αναθέτουσα αρχή έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο τρόπων: Ένας ενιαίος διαγωνισμός που να προσφέρει 6 -7 δράσεις συνολικά και η εταιρεία που θα έρθει θα πρέπει να δώσει συνολικά και για τις 7 δράσεις την προσφορά της.
Ο δεύτερος τρόπος είναι η επιλογή ενός διαγωνισμού με τμήματα, με το πρακτικό, όπου θα μπορεί κάποιος να προσφέρει μόνο σε αυτή τη λύση».
Ο Κώστας Τσαντίδης σημείωσε ότι εξαρχής στόχος ήταν να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολος ο τρόπος για υποβολή προτάσεων από τους ΟΤΑ προς τη διαχειριστική επιτροπή για έγκριση.
«Έχει γίνει, τόνισε, μια αρκετά μεγάλη διαβούλευση στο κομμάτι του market place και θεωρούμε ότι έχουμε καταλήξει σε ένα καλό σετ επιλογών. Θα ήθελα να ζητήσω την προσοχή σας να επιλέξετε τις καλύτερες δυνατές επιλογές για το δήμο σας. Είναι ένα, θεωρούμε, αρκετά δομημένο έργο.
Το μπάτζετ έχει προσεχθεί. Μάλιστα δώσαμε μια μικρή αύξηση για τους μικρούς και πολύ μικρούς δήμους ώστε να μπορέσουν να πάρουν κι αυτοί όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές».
Ο Μανώλης Γιάμπουρας σημείωσε ότι είναι η πιο συγκροτημένη προσπάθεια που γίνεται στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σχετίζεται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. «Είναι, είπε, μια πρόσκληση πολύ μεγάλου μεγέθους, 222 εκατ. θα δείτε ονομαστικά στην πρόσκληση αλλά στην πραγματικότητα φτάνει τα 228 εκ. ευρώ. Υπάρχει μια αύξηση 10%, η οποία αναφέρεται στα ψιλά γράμματα».
«Έχουν ακολουθηθεί διαδικασίες εκτεταμένης διαβούλευσης με την ΚΕΔΕ και τους Δήμους σχεδόν σε κάθε βήμα του σχεδιασμού και σε ένα αρκετά σύντομο διάστημα σε σχέση με το μέγεθος και την πρόκληση που έκρυβε από πίσω της μια τέτοια παρέμβαση, είμαστε έτοιμοι από την επόμενη εβδομάδα ουσιαστικά να υποδεχόμαστε προτάσεις».
Ο Θεόδωρος Καρούμπαλης υπογράμμισε ότι τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των έργων θα πρέπει να είναι ρεαλιστικά. «Δεν πρέπει οι ΟΤΑ να σκέφτονται με ορίζοντα το τέλος του 2023, που τελειώνει το ΕΣΠΑ.
Το έργο έχει αντικείμενο την υλοποίηση ψηφιακών λύσεων στις οποίες συγκαταλέγονται η βιώσιμη μετακίνηση, η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση των δημοτικών τελών και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων, η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της διαβούλευσης και της διαφάνειας, η προστασία από κυβερνο-επιθέσεις και διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας, η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών.